Tunus'tan, ülkedeki gidişata ilişkin endişelerini dile getiren AB yetkilisine tepki - Son Dakika
Güncel

Tunus'tan, ülkedeki gidişata ilişkin endişelerini dile getiren AB yetkilisine tepki

Tunus\'tan, ülkedeki gidişata ilişkin endişelerini dile getiren AB yetkilisine tepki

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell'in "Tunus'taki siyasi ve ekonomik durumun kötüleşmesinden ve sistemin çökmesinden endişe ediyorum.

21.03.2023 18:39  Güncelleme: 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell'in "Tunus'taki siyasi ve ekonomik durumun kötüleşmesinden ve sistemin çökmesinden endişe ediyorum." yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Borell'in Tunus'a ilişkin değerlendirmelerine tepki gösteren bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Tunus halkının zorluklara dayanma ve üstesinden gelme noktasında köklü ve tarihsel yeteneklerini hafife alan bu açıklamaların, ülkedeki düzensiz göçün oluşturduğu tehdit de göz önüne alındığında yersiz olduğu ortadır." ifadelerine yer verildi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Borell, pazartesi günü Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, Tunus'taki siyasi ve ekonomik durumun kötüleşmesinden, ülkedeki sistemin çökmesinden endişe duyduğunu ifade etmişti.

Öte yandan 28 Şubat'ta Borell'in sözcüsü Nebile Marali, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'i ülkede siyasilere ve medya mensuplarına ilişkin tutuklama operasyonlarından dolayı eleştirmiş, "Tunus'taki gelişmeleri endişe ile takip ettiğini" söylemişti.

Tunus'ta siyasi ve ekonomik kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla Meclis'in çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Parlamento çalışmalarının dondurulmasına rağmen, 30 Mart 2022'de parlamento üyelerinin çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Said, Meclis'i aynı gün feshetmişti.

Meclis'in düzenlenecek erken genel seçimlere kadar kapalı kalacağını duyuran Said, açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçimler yapılmıştı.

Genel seçimlerin iki turunda da katılımın yüzde 11'de kalması, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı'nın kararlarının ardından yıllardır devam eden ekonomik krizin daha da derinleştiği Tunus'ta bazı kesimler, Said'in adımlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'tan, ülkedeki gidişata ilişkin endişelerini dile getiren AB yetkilisine tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement