Tunus'un Cendube kentinde kötüleşen toplumsal koşullar nedeniyle gösteri düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Tunus'un Cendube kentinde kötüleşen toplumsal koşullar nedeniyle gösteri düzenlendi

Tunus'un kuzeybatısındaki Cendube kentinde sağlık ve toplumsal koşulların kötüleştiği gerekçesiyle gösteri gerçekleştirildi.

05.12.2020 21:07  Güncelleme: 21:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus'un kuzeybatısındaki Cendube kentinde sağlık ve toplumsal koşulların kötüleştiği gerekçesiyle gösteri gerçekleştirildi.

Göstericiler, Cendube kentindeki devlet hastanesinde asansörün düşmesi sonucu genç bir doktorun hayatını kaybetmesi dolayısıyla valilik binası önünde bir araya geldi.

Yetkililere görevlerine önem vermeleri ve gerçek kalkınma programlarını uygulaması çağrısında bulunan göstericiler, Mart 2019'da göreve gelmesinden bu yana kentteki kötü koşullardan sorumlu tutulan Vali Ali el-Mermuri'nin görevi bırakmasını istedi.

Protestocular ayrıca, kentteki sağlık sektöründe kapsamlı bir reform yapılmasını, sağlık malzemelerinin sağlanmasını ve bölgedeki hastanenin durumunun iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Göstericiler, halkın gözünü boyamak için doktorun ölümü nedeniyle gözaltına alınan bakım görevlisinin serbest bırakılmasını istedi.

Aktivist Surur eş-Şevali, AA muhabirine, düzenledikleri bu gösterinin ilk olmadığını belirtti.

Şevali, "Doktorun ölümü, halkın toplumsal kalkınmayı harekete geçirmek ve onurlu asgari yaşam koşullarının sağlanmasıyla ilgili taleplerini yinelemesine neden oldu." dedi.

Tunus'ta en çok barajın Cendube kentinde bulunduğunu ifade eden Şevali, ancak bazı Cendube sakinlerinin içme suyuna ulaşamadığına dikkati çekti.

Aktivist Şazili el-Abidi de bu protestonun "hükümetler tarafından gerçekleştirilmeyen taleplere ulaşma yönündeki ayaklanmanın başlangıcı" olduğunu kaydetti.

Cendube kentinde yaşananlardan yerel ve merkezi yetkililerin sorumlu olduğunu vurgulayan Abidi, Cendube Valisini halka değil şahısların çıkarlarına hizmet etmekle suçladı.

Tunus halkının meşru taleplerine cevap verilmeli

Öte yandan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, halkın meşru taleplerine cevap verilmesi gerektiğini belirtti.

Said'in, Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'yi makamında kabulünün ardından Cumhurbaşkanlığından yazılı açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanlığının açıklamasına göre, kabulde, Tunus Genel İşçi Sendikası'nın (UGTT) ülkenin içinde bulunduğu toplumsal ve ekonomik krizden çıkış için önerdiği teklif değerlendirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Said, Üülkenin tehlikeli bir dönemden geçtiğini ve herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Dar hesaplardan ve devleti içeriden vurma girişimlerinden uzakta Tunus halkının meşru taleplerine cevap verilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Said, tüm teklifleri kabul edeceğini ancak yolsuzluğa bulaşanların diyaloğa katılmasını kabul etmeyeceğini kaydetti.

UGTT daha önce, "sosyal adaletin temellerini atacak kapsayıcı ve katılımcı bir diyalog" teklifinde bulunmuştu.

Kayravan'da esnaf, UGTT'nin çağrısı üzerine 3 Aralık'ta greve giderek iş yerlerini kapatmıştı.

Tunus'ta 3 Aralık'ta Cendube Devlet Hastanesinde bir asansörün bozularak düşmesi sonucu 27 yaşındaki doktor Bedreddin el-Alevi hayatını kaybetmişti.

Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi, dün hastaneyi ziyaret etmişti. Meşişi'nin ziyareti sırasında toplanan halk, kötüleşen sağlık koşullarının sorumlularının görevden alınmasını istemişti.

Tunus\'un Cendube kentinde kötüleşen toplumsal koşullar nedeniyle gösteri düzenlendi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus'un Cendube kentinde kötüleşen toplumsal koşullar nedeniyle gösteri düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kış Lastiği Kullanımı Yaz Aylarında Kaza Riskini Arttırıyor
    12:01 Kış Lastiği Kullanımı Yaz Aylarında Kaza Riskini Arttırıyor

    Oto bakım ustası Ali Curu, kış mevsiminin bitmesine rağmen kar lastiği kullanımının kaza riskini arttırdığını belirtti. Kış lastiği kullanma zorunluluğunun 1 Nisan 2024'te sona ereceğini hatırlatan Curu, yaz aylarında kış lastiği kullanmanın yakıt artışına ve kaza riskine neden olduğunu vurguladı. Kış lastiklerinin fren performansının düştüğü ve yakıt tüketimini artırdığına dikkat çeken Curu, yaz lastiği kullanımını önerdi.

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak
    11:59 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerini takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul'da 'Basın Merkezi' kuracak. Basın merkezleri, seçim sonuçlarını anlık takip etme imkanı, teknik altyapı, simültane tercüme ve canlı yayın imkanı sunacak. Ayrıca, basın merkezlerinde 'Türkiye'nin Seçim Tarihi ve Demokrasi Tecrübesi' temalı sergi de yer alacak.

  • Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı
    11:59 Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı

    Edirne'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 zanlı tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 200 uyuşturucu hap ve 51 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Zanlılar, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı
    11:58 Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin 10 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Şu ana kadar 8 şüpheli yakalanırken, diğer 2 şüphelinin yakalanması için operasyonlar devam ediyor.

  • Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı
    11:58 Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın Belen ilçesinde yapılan asayiş denetiminde şüphelenilen bir otomobil durduruldu. Araçta yapılan incelemede çalıntı olduğu belirlenen altınlar bulundu. E.T, M.Ç. ve G.L. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüpheliler emniyete götürülürken, altınlar sahiplerine teslim edildi.

  • Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti
    11:57 Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan bir apartmanın altıncı katındaki evinin balkonundan düşen 70 yaşındaki Hatice A., olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hayatını kaybettiği belirlendi. Alzaymır hastası olan kadının cenazesi, Seydişehir Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı
    11:57 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı kapsamında 2 bin 750 liralık hediye giyim kartı verdi. Müdür Yılmaz Kılınç, ramazan ayının yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, öksüz ve yetim çocukların yüzlerini güldürmek ve bayram sevincini yaşatmak istediklerini söyledi.


Advertisement