Turistlerin Tarih Merakı, Konakları Otele Dönüştürüyor - Son Dakika
Yerel

Turistlerin Tarih Merakı, Konakları Otele Dönüştürüyor

İbrahim Sincar/Necdet Doğruyol- Mardin'e gelen turistlerin tarihi mekanlarda kalmayı tercih etmesi nedeniyle kentteki eski konaklar otele dönüştürülüyor.

20.05.2013 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İbrahim Sincar/Necdet Doğruyol- Mardin'e gelen turistlerin tarihi mekanlarda kalmayı tercih etmesi nedeniyle kentteki eski konaklar otele dönüştürülüyor. Kentte bulunan 8 eski konak, butik otele çevrildi.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz AA muhabirine, Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Kentin 2014 yılında Dünya Miras Listesi'ne girmesi için UNESCO'ya başvuracaklarını belirten Ayvaz, Mardin'i kadim bir şehir haline getirmeyi arzu ettiklerini ifade etti. Mardin'de görüntü kirliliğiyle mücadele edildiğini de vurgulayan Ayvaz şöyle dedi:

"Görüntü kirliği oluşturan bütün kablolar, elektrik direkleri, çanak antenler, toprağın altına gömülüyor. Yeryüzünde sadece tarihi binalar kalacak. Bu çalışmaları yaparken Avrupa'daki tarihi çalışmaları da gezip hata yapmamaya çalışıyoruz. Hitler'in bombalamaya kıyamadığı Prag'ı dolaştık. Oradaki tarihi binaları, yolları nasıl yaptıklarını gördük. Şu anda 5 bin civarında olan yatak kapasitemizi 50 bine çıkarmak gibi bir hedeflerimiz var."

Ayvaz, son yıllarda artan turist sayısıyla beraber kentteki konakların turizme kazandırıldığını, turistlerin de en çok tarihi mekanlarda kalmayı arzu ettiklerini söyledi.

Şehir merkezindeki tarihi konakların alınan teşviklerle butik otele dönüştürüldüğünü ifade eden Ayvaz, şunları söyledi:

"Tarihi konakların hepsi yavaş yavaş butik otel haline geliyor. Şu anda yatak kapasitelerin 4'te 3'ü butik otellere ait. Teşvik alarak birer birer butik otele konak otele dönüştürülüyorlar. Böylece yatak kapasitesi daha da artacak. Turistler bu tür otelleri çok cazip buluyor ve burada kalmak istiyorlar. İleride imkanlar daha da fazlalaşacak."

'800 yıllık konak otele dönüştü'

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Güngör ise Mardin'in çözüm süreci ile ziyaretçi akınına uğradığını söyledi. Kentte 8 tarihi konağın otele dönüştüğünü belirten Güngör, çözüm sürecinin devam etmesi ve bölgenin huzura kavuşması durumunda, kentte bulunan çok sayıda konağın da aynı şekilde butik otele ve pansiyonlara dönüşeceğini ifade etti. Kendilerinin de 800 yıllık Tatlıdede Konağı'nı turizme kazandırarak gelen konukların hizmetine sunduklarını belirten Güngör şöyle konuştu:

"Nisan ayının başından beri bir yoğunluk var. Mayıs ayında da aynı durumda. Rezervasyonlarla bütün otellerimiz dolu. Turist sayısı açısından geçen yıla nazaran yüzde 70 yüzde 80 artmakta. Bu da tabi ki huzurun bu bölgemizde olmasından dolayıdır. Yurt içinden ve dışından yoğun bir talep var. Mardin'de son 3 yıl içerisinde yaklaşık 8 konak butik otele çevrilip gelen misafirlerine hizmet vermektedir.

Mardin'e gelen misafirlerimiz tabi ki Mardin'in tarih konaklarında kalmayı istiyor. Daha çok bu tarihi dokuyu, eski konakları, çapraz tonozlu olan odalarda yatmak istiyor."

-Mardin'in renklerini yansıtan konaklar

Kent merkezinde, Dicle Kalkınma Ajansı'ndan alınan teşvik ile Ermeni bir ailenin yaşadığı konak, 4 dinin ortak yaşam alanının bulunduğu Maridin Oteli'ne dönüştürüldü.

Maridin Otel Genel Müdürü Zeynep Temiz, Ermeni bir ailenin yaşadığı tarihi konağı, Mardin'in renklerini yansıtan bir konağa dönüştürüldüğünü söyledi.

Mardin'deki barış, huzur ve birlikteliğin yüzyıllardır bütün dünyaya örnek olduğunu hatırlatan Temiz, misafirlerini dünya ve Mardin mutfağına özgü mükemmel lezzetlerle ağırladıklarını belirtti.

Gelen konukların daha çok tarihi mekanları tercih ettiğini ifade eden Temiz şöyle konuştu:

"Ermeni bir ailenin konağı burası. 3 kattan oluşuyor, en alt kat bin 400 yıllık, orta kat 400 yıllık en üst kat ise Cumhuriyet döneminden kalma. Otelde 7 kuyu var. 7 rakamı din adamları tarafından kutsal sayılan bir rakammış. Şu anda bulunduğumuz konak, 4 dinin ortak yaşam bulduğu bir mekan olarak kabul ediliyor. Burası daha önce sanat okulu ve yetiştirme yurdu olarak hizmet verdi. 1 yıla yakın bir süredir otel olarak kullanıyoruz. Mardin'e gelen turist sayısı buranın otele dönüştürülmesine vesile oldu. Buraya otele dönüştürülmesinin en büyük nedeni gelen konukların tarihi mekanlarda kalma isteğinden kaynaklanıyor."

Yayıncı: Behçet Güngör - MARDİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Turistlerin Tarih Merakı, Konakları Otele Dönüştürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement