Turizmciler, Müzik Meslek Birliklerinden Destek İstedi - Son Dakika
Güncel

Turizmciler, Müzik Meslek Birliklerinden Destek İstedi

Turizmciler, Müzik Meslek Birliklerinden Destek İstedi

Turizmciler sektörün yaşadığı ağır kriz nedeniyle müzik meslek birliklerinden indirim talebinde bulundu.

18.07.2016 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turizmciler sektörün yaşadığı ağır kriz nedeniyle müzik meslek birliklerinden indirim talebinde bulundu.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Müzik Meslek Birlikleri'nin ortak lisanslama birimi temsilcileri toplantısı Wyndham Grand İzmir Özdilek Otel'de düzenlendi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) eşgüdümünde TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler'in başkanlığında gerçekleşen toplantı Egeli turizmcileri, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ve Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) temsilcileriyle bir araya getirdi. Toplantıda müzik meslek birliklerini MÜYAP Genel Koordinatörü Bülent Forta, MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen, MSG Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Erdem, MESAM Yönetim Kurulu Üyesi Metin Karataş, MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Asena, MÜYORBİR Genel Sekreteri Merve Nimetoğlu, MESAM Genel Sekreteri Güneş Ramazanoğlu, MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy, MÜYAP Hukuk Müşaviri Ahmet Türkoğlu temsil etti. TÜROFED Koordinatörü Necip Boz, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Özden, KODER Başkan Yardımcısı Rıza Esen, KODER Yönetim Kurulu Üyesi Naile Göçen Çukurova, ETİK Başkan Yardımcısı Şinasi Akçay, ETİK Genel Sekreteri İlter Yılmaz, ETİK Yönetim Kurulu Üyeleri Reyhan Koç, Adil Çakır, Bilge Durdu, Funda Çam, Orhan Belge ve Didem Dirik krize ilişkin talepleri ve iki sektörün bu krizi aşabilmek için çözüm önerilerini ele aldı.

İŞLER: OTELLER AÇIK AMA BÜYÜK ZORLUK YAŞIYORUZ

Bu yıl turizmcilerin ardı ardına yaşanan terör ve istenmeyen olaylar nedeniyle kara bir yıl yaşadığını belirten Mehmet İşler, işbirliği içinde bulundukları tüm kurumlardan destek talep ettiklerini dile getirdi. İşler şöyle konuştu:

"Biz çalıştığımız tüm kurumlardan aldığımız desteklerle yaşanabilir bir alan yaratmaya, işçi çıkarmamaya, işyerlerimizin kapısını açık tutmaya çalışıyoruz. Bu kriz daha önce yaşadığımız hiçbir krizle benzeşmiyor. Biz sizin müşteriniz olarak ayakta kalalım ki, siz de yaşayın ve işbirliğimiz iyi ve kötü günde sürsün."

TÜROFED üyelerinin müzik birliklerinin kurulduğu 2008 yılından bu yana destekçisi olduklarını ve üyelerinin lisanslı ürünler kullandığını dile getiren Mehmet İşler, "Bu yıl yaşadığımız kriz ne Körfez krizine, ne global krize, ne depreme ne de başka bir krize benziyor. Bu yıl gerçekten tüm sektör büyük zorda" dedi. İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yüzde 50 doluluk gören işletme kendini şanslı sayıyor. Kimi işletmelerimiz 500 odalı, otelinin 250 odasını açık tutuyor. Ama sözleşmesi gereği 500 oda üzerinden ödeme yapması gerekiyor. ya da 5- 6 işletmesi olan üyelerimiz bu sezonda sadece bir otelini açıyor. Bazı otellerimiz ise şehir oteli 12 ay açık ama sezon nedeniyle 6 ay iş yapıyor. Açıkçası yaşadığımız kriz nedeniyle kullanmadığımız bir hizmet için para ödemek zorunda kalmak bize sıkıntı veriyor. Bu kriz ortamında sizden bir iyi niyet ve destek talep ediyoruz. Ne fedakarlık olabilirse. Bir açıklama yaparsanız, sınırlı bile olsa 2016'yı kapsayabilir, 2017 yılından mahsup edilebilir. Önemli olan bir adım atılması."

FORTA: SİZ BİZİM PARTNERİMİZSİNİZ

MÜYAP Genel Koordinatörü Bülent Forta da, müzik meslek birlikleri olarak turizm sektörünün yaşadığı sorunları çok yakından izlediklerini belirtti. Forta şunları söyledi:

"Sizin yaşadığınız sorunları çok iyi biliyor ve hatta biz de fazlasıyla yaşıyoruz. Eğer bir yerde bir bomba patlıyor ya da terör eylemi yaşanıyorsa, ilk etkilenen sektörlerden biri de müzik piyasası oluyor. Konserler, eğlenceler iptal ediliyor, insanlar alışveriş merkezlerine gitmiyor, CD'ler satılmıyor. Biz de çok ciddi etkileniyoruz. Öte yandan sektörümüz yüzde 23 özel tüketim vergisiyle çalışıyor TÜROFED'le telif konusunda bir bilinç olması için yaptığımız anlaşma çok önemli. Bize lisanslama konusunda ciddi destek verdiniz. Bizim TÜROFED ile anlaşmamızda üç parametremiz var. Sezon, yıldız ve bölge özelliğine bakıyoruz. Otel kapanmışsa anlaşmayı elbette sürdürmeyiz. Yine yıldızı değişmişse, şehir oteli olarak koşulları değişmişse koşulları gözden geçiririz. Bu sıkıntılı süreçte ne yapabileceğimize biz de yönetim kurulu olarak bakalım ve bu sıkıntıyı aşmak için bir çözüm arayalım."

ŞEŞEN: HERKES TARKAN GİBİ KAZANMIYOR

Dört müzik birliğinin yaklaşık 13-14 bin üyesi olduğunu dile getiren MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı sanatçı Burhan Şeşen de, sektördeki tüm sanatçıların tepedeki birkaç sanatçı gibi kazancı olduğu algısının bulunduğunu söyledi. Şeşen, "Sizden aldığımız paralara bakarsak ortalama bir üyenin aldığı ücret ayda yaklaşık 77 lira dolayında. Toplumda herkes sanatçıların en tepedeki Tarkan, Sezen Aksu, Serdar Ortaç gibi kazancı olduğunu zannediyor. Keşke herkes kazansa o parayı. Ama öyle değil. Birkaç isime kilitlenmiş sektör. Sektör ne yazık ki tepedeki 50- 60 kişiye çalışıyor" diye konuştu.

Toplantı lisanslı ürün kullanan üyelerin sayısının artırılması için ortak çalışma yapılması, müzik birliklerine üye olan otellere bunu gösteren birer belge asılması, ortak çalışma için bir komisyon kurulması kararıyla sona erdi.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turizmciler, Müzik Meslek Birliklerinden Destek İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement