Türk, Afgan Ve Pakistanlı Askerlerden Nefes Kesen Tatbikat - Son Dakika
Güncel

Türk, Afgan Ve Pakistanlı Askerlerden Nefes Kesen Tatbikat

Türk, Afgan Ve Pakistanlı Askerlerden Nefes Kesen Tatbikat

Türkiye, Afganistan ve Pakistan Arasında İstanbul'da Düzenlenen 5'inci Üçlü Zirve Toplantısı'nda Kararı Verilen Meskun Mahallerde Muharebe Tatbikatı Tuzla Piyade Okulu'nda Yapıldı.

25.03.2011 15:31  Güncelleme: 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında 24 Aralık 2010 tarihinde İstanbul'da düzenlenen 5'inci Üçlü Zirve Toplantısı'nda kararı verilen meskun mahallerde muharebe tatbikatı Tuzla Piyade Okulu'nda yapıldı. Tatbikattaki görüntüler gerçek savaş görüntülerini aratmadı.

Tatbikat senaryosuna göre düşman kontrolündeki binalarla dolu alan 49 Türk, 40 Afgan ve 39 Pakistanlı piyadenin operasyonuyla ele geçirildi. Tatbikat sırasında yüzde yüz Türk yapımı "Kirpi" isimli zırhlı personel taşıma aracı da ilk kez kullanılmış oldu. Skorsky helikopter ile binalara indirme yapılan tatbikatı ABD, Rusya, Kanada, İspanyol askeri temsilciler de izledi.

Özel tatbikatlar kapsamında ilk kez bu yıl düzenlenen tatbikata Türkiye, Afganistan ve Pakistan'dan birer piyade takımı katıldı. Tatbikatı Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsilen Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır izledi. Tatbikat sırasında ülke temsilcilerine de tatbikatın aşamaları anlatıldı. Gerçek ya da plastik mermilerin ses çıkaran eğitim mermilerinin kullanıldığı tatbikatta çatışmaları canlandırmak için alana kurulan hoparlörlerden silah sesleri yayınlandı. Kurmay Albay Burhan Hasırcı, tatbikatın, üç ülkenin piyade birlikleri arasında bilgi ve eğitim alışverişi yapmak, işbirliği ve dostluğu pekiştirmek amacıyla planlandığını söyledi. Türkiye, Afganistan ve Pakistan Kara Kuvvetleri birliklerinin eğitim düzeylerini yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Hasırcı, 'Üç ülke silahlı kuvvetleri arasındaki koordinasyonu sağlamak ve birlikte çalışılabilirlik seviyelerini, birleşik harekat icra etme kabiliyetlerini arttırmayı amaçladık" diye konuştu.

Tatbikatta Türk, Afgan ve Pakistanlı askerler düşman kontrolündeki bölgeye dikkatli bir şekilde değişik noktalardan ilerledi. Karadaki askerler bölgeye yavaş yavaş sızarken havadan da helikopterle bir binanın çatısına komandolar indirildi. Mayına dayanıklı " kirpi " adı verilen askeri araç ve tanklarla desteklenen operasyonda düşman kontrolündeki bölgenin kontrolü Türk, Afgan ve Pakistanlı askerlerin kontrolüne geçti. Operasyonda ele geçirilen her nokta için sarı sis yakılarak işaret verildi. Operasyonun bitiminde de bölgenin düşman elinden alınıp operasyonun başarıyla tamamlandığını gösteren kırmızı sis işareti verildi. Operasyona destek veren tank yolu kapatan bir aracıda itekleyerek yolun açılmasını sağladı. Gerçek savaş görüntülerini aratmayan tatbikatın ardından birlikler tek sıra halinde dizildi. Tatbikatı izleyen Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır, birlikleri tebrik edip aralarından seçilen temsilcilere hediye verdi. Tatbikata katılan ve Türkçe konuşabilen Pakistanlı bir askerde tatbikatın çok faydalı geçtiğini ve başarıyla sonuçlandığını söyledi. Pakistanlı askerlerin tatbikatın başarıyla tamamlandığını göstermek için hep bir ağızdan bağırmaları da renkli görüntülere sahne oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk, Afgan Ve Pakistanlı Askerlerden Nefes Kesen Tatbikat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement