Türk Akademisyenlerin Rekorunu Kıran Çıkmadı - Son Dakika
Güncel

Türk Akademisyenlerin Rekorunu Kıran Çıkmadı

Türk Akademisyenlerin Rekorunu Kıran Çıkmadı

DPÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Karaca: "Pinpon topunu 2,5 metre yükseklikteki hedefe, 0,20 salisede fırlatarak birinci olduğumuz NASA'nın proje yarışmasında, üç yıldır rekorumuzu kıran olmadı" "Geçen yılki yarışmada 'Zafer' adlı cihazımızla final kalıp, 'fırlatma teknolojileri' dalında.

19.01.2014 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERKAN YÜCEL AYDIN - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Karaca, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) proje yarışmasında, pinpon topunu 2,5 metre yükseklikteki hedefe, 0,20 salisede fırlatıp rekor kırarak birinci oldukları, bu rekoru üç yıldır kıran çıkmadığını söyledi.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, NASA tarafından 1998 yılından beri her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenen "Hedefe Tek Atış" proje yarışmasına birçok ülkenin davet edildiğini bildirdi.

Geçen yılki konseptin, golf topunun 1,5 metrelik mesafedeki hedefin içine en hızlı gönderen cihaz üzerine olduğunu anlatan Karaca, şöyle konuştu:

"Her yıl farklı bir nesneyi fırlatma yarışması yapılıyor. Golf, pinpon ve benzeri nesneler oluyor. Her yarışmacıya tek bir şans verilip, bu görevi en kısa sürede başaran ekip yarışmayı kazanıyor. Bu yıl da golf topuyla bu yarışma düzenlendi. DPÜ'den 3 öğrenci ve 3 öğretim üyesinden oluşan bir ekip kurduk. Ekibimize 'DUM-TECH' ismini verdik. Bu konseptin standartları için arkadaşlarımızla 2,5 ay kadar çalıştık. Ekibimizle yaptığımız prototipte, 1,5 metre mesafedeki yatay bir düzlem üzerinde bulunan hedefe, en kısa sürede fırlatma işini gerçekleştirecek cihazı ürettik."

"Zafer"le zamana karşı yarıştılar

"Zafer" adını verdikleri cihazla yüzlerce yarışmacının katıldığı California'daki elemelerde finale kaldıklarını belirten Karaca, "Finale kalan 33 cihaz arasına girdik. Geçen yılki yarışmada 'Zafer' adlı cihazımızla final kalıp, 'fırlatma teknolojileri' dalında geliştirdiğimiz projeyle zorlu bir mücadele sonunda üçüncülük kupasını kazandık. Bizim takımımız, bu yıl üçüncü olurken, birinci ve ikinciler ABD'den çıktı. Bu yarışmanın en büyük özelliği, saliselere karşı yarışmamızdı" ifadesini kullandı.

Karaca, 2010'daki yarışmada ise Türk akademisyenler olarak büyük başarı elde ettiklerini kaydeden Karaca, "Serbest kategoride bu yarışmaya katılmıştık. NASA'nın bu yarışmayı mühendisler için beyin fırtınası potansiyellerinin canlı tutulması amacıyla düzenlediği ve 1998'den bu yana her yıl yapılan yarışmada, itme hızı ve teknolojisi geliştiriliyor. Pinpon topunu 2,5 metre yükseklikteki hedefe, 0,20 salisede fırlatarak birinci olduğumuz NASA'nın proje yarışmasında, üç yıldır rekorumuzu kıran olmadı" diye konuştu.

Karaca, benzer birçok projelerinin olduğunu sözlerine ekledi. - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Akademisyenlerin Rekorunu Kıran Çıkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement