Türk Bankacılık ve Finans Forumu'nda Konuştu - Son Dakika
Güncel

Türk Bankacılık ve Finans Forumu'nda Konuştu

"Bütün komşularımızla sorunları masaya yatırdık ve aktif şekilde sorunların çözümü için gayret gösterdik."

29.02.2012 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,

"Bütün komşularımızla sorunları masaya yatırdık ve aktif şekilde sorunların çözümü için gayret gösterdik. Ancak bunu yaparken bölgemizde olsun, dünyada olsun, haksızlıklara zulme, çatışmalara, katliamlara, yoksulluğa ve gelir adaletsizliğine, hukuksuzluğa göz yummadık. Dinine, mezhebine, derisinin rengine, yaşadığı toprağın altındaki madenlere, petrole, elmasa bakmadan, insana sadece insan olduğu için sahip çıktık ve hakkını savunduk"

"Değişim ve demokratik dönüşüm bölge ülkelerinin tümü için kaçınılmaz bir hal almıştır"

"(Dünyadaki ekonomik kriz) Merkez bankalarının çabaları ellerindeki matbaalarla, para basma makineleriyle sınırlı. Merkez bankalarının en iyi bildiği iş para basmak, şu anda ABD'de, Avrupa'da da harıl harıl bu yapılıyor"

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin,

"Kuwait Finance House'ın 2011 tüm konsolide karının yüzde 40'ı Türkiye'den gidiyor. Albaraka Grubu'nun Türkiye'deki bankası Albaraka Türk. 2011 karının yüzde 45'ini bu ülke oluşturuyor"

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: İdris TİFTİKÇİ İSATNBUL - DHA

"Arap-Türk Bankacılık ve Finans Forumu"na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda Körfez ülkeleri ile ikili ekonomik ve siyasi ilişkilerde Türkiye'nin önemli mesafe katettiğini belirterek, Akdeniz Havzası ve Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'yi her zaman yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Ortadoğu'da adil ve kalıcı bir barışın, istikrarın tesis edilmesinin bölgeye yönelik politikaların öncelikli hedeflerinden birini oluşturduğunu söyleyen Babacan, "Barış olmadan refah, istikrar ve adalet olmadan huzur tesis edilemez, bölgemizde istikrar sağlanmadığı sürece de küresel barışın

mümkün olamayacağını düşünüyoruz. Bunun için temel değerlere ve prensiplere dayanan işbirliğinin ve ortak anlayışının oluşması kanaatindeyiz" dedi.

ORTADOĞU'DA YAŞANAN HADİSELERE AYNI İLKELERLE BAKIYORUZ

Babacan, insanların arzularının, beklentilerinin dikkate alındığı, hedeflendiği yönetim biçimlerinin tüm bölge için çok önemli olacağını vurgulayarak, şeffaflık ve hesap verebilirliğin tüm yönetimler ve rejimler için temel ilke olarak benimsenmesi gerektiğine işaret etti. Başta bölge olmak üzere barışı temin etmek için her zeminde ve fırsatta azami gayret gösterdiklerini anlatan Babacan, "Bütün komşularımızla sorunları masaya yatırdık ve aktif şekilde sorunların çözümü için gayret gösterdik. Ancak bunu yaparken bölgemizde olsun, dünyada olsun, haksızlıklara zulme, çatışmalara, katliamlara, yoksulluğa ve gelir

adaletsizliğine, hukuksuzluğa göz yummadık. Dinine, mezhebine, derisinin rengine, yaşadığı toprağın altındaki madenlere, petrole, elmasa bakmadan, insana sadece insan olduğu için sahip çıktık ve hakkını savunduk. Diyalog, uzlaşma, barış ne kadar ilkelerimiz olduysa, insan hakları ve hukuk da o kadar temel ilkelerimiz oldu. Şu anda Ortadoğu'da yaşanan hadiselere aynı ilkelerle bakıyoruz. Libya'ya, Tunus'a Mısır'a nasıl insaniyet gözlüğüyle, vicdan nazarıyla baktıysak, Suriye'ye de sadece insaniyet gözlüğüyle ve vicdani nazar ile bakıyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika geri dönülmez bir süreçten geçmektedir. Değişim ve demokratik dönüşüm bölge ülkelerinin tümü için kaçınılmaz bir hal almıştır. Her ülkenin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Her ülkede değişim ihtiyacı ve sürecin dinamikleri de kuşkusuz farklılık gösterecektir. Ülke farklılıklarının mutlaka dikkate alınması gerekmektedir" diye konuştu.

ABD'DE, AVRUPA'DA DA HARIL HARIL BU YAPILIYOR

Dünya ekonomisinde yaşanan krize de değinen Ali Babacan, krizin daha da derinleşmesini önlemek amacıyla merkez bankalarının yoğun çaba gösterdiğini kaydederek, "Ancak biliyorsunuz, merkez bankalarının çabaları ellerindeki matbaalarla, para basma makineleriyle sınırlı. Merkez bankalarının en iyi bildiği iş para basmak, şu anda ABD'de, Avrupa'da da harıl harıl bu yapılıyor. Bunun verdiği bir geçici rahatlama, bu miktarda bol paranın piyasaya sürülmesinin, özellikle karşılıksız olarak basılıp sürülmesinin piyasaya verdiği rahatlık geçici bir rahatlık. Bunun mutlaka altını çizmemiz gerekiyor. Asıl kalıcı çözümler hükümetlerin atacağı adımlarla gerçekleşecektir. Kalıcı çözüm için pek çok ülkede ciddi bütçe tedbirleri gerekiyor" dedi.

DOĞRUSU NEYSE, GÖZLERİNİ KIRPMADAN YAPIP GEÇERLER

Babacan, Türkiye'deki bankaların sapasağlam ayakta durmasının 2003 yılından bu yana Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı olan Tevfik Bilgin ve ekibinin son derece titiz, dikkatli çalışmaları sonucunda olduğunu belirtti. BDDK'nın bağımsız bir kurum olduğunun söyleyen Babacan, "Doğrusu neyse, gözlerini kırpmadan yapıp geçerler. Hatır gönül işi olmaz. 'Şu arkadaşımdı, dostumdu, bunlara farklı bir şey yapalım. Şu aile çok farklı bir ailedir, onlara farklı kurallar uygulayalım'. Böyle bir şey yok. Kurallar açık bir şekilde ortaya konur ve istisnasız bir şekilde bütün bankalara uygulanır. Biz de BDDK'nın bağımsız ve dik duruşunu hep destekleriz. Bağımsızlık, aynı zamanda bağımsız olarak alınan kararların arkasında siyasi iradenin durmasıyla olur. Yasal çerçeveyi siyaset kurumu çizer. Ama o yasa çerçevesinde ikincil düzenlemeleri yapmak, yasa çerçevesinde kuralları koymak ve kurala bankaların uymalarını sağlamak bağımsız kurumların görevi olması gerek. Türkiye'deki yasal çerçeve ve fiili uygulama, krizde sektörü önemli ölçüde ayrıştırmıştır" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE YATIRIM İÇİN TEKRAR CESARET GÖSTERMENİZİ İSTİYORUM

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de, şu anda Türk finans piyasasının ana oyuncusunun, bankacılık sektörü olduğunu kaydederek, Türk bankalarının yurt dışında 31 ülkede faaliyet gösterdiğini, son 2-3 yıldır özellikle Batı Avrupa ülkelerinde bazı korumacı, engelleyici tedbirlere rağmen o ülkelerde de başarıyla yola devam edildiğini anlattı. Türkiye'de 48 banka bulunduğunu, sayı olarak bakıldığında Arap bankalarının yüzde 13'e tekabül ettiğini aktaran Bilgin, ancak aktifteki paylarının sadece yüzde 4 olduğunu belirtti. Bilgin, Türkiye'de ilk 10 banka arasında hiçbir Arap kökenli banka bulunmadığını vurgulayarak, "Katılımcıların cesaret göstermelerini istiyorum. Size potansiyeli yüksek bir pazarı gösteriyoruz. Oyunun kurallarına göre oynandığı, BDDK gibi bir kurumun olduğu, yerli-yabancı, Kuzey-Güney, Doğu-Batı sermayedarı arasında hiçbir fark gözetmeyen bir kurum olduğunu sizlere aktarmak istiyorum. Bu ülkeye yatırım için tekrar cesaret göstermenizi istiyorum. Sizler profesyonelsiniz. Ben genelde konuşmalarımda banka ismi vermem, ama burada vermek zorundayım. Kuwait Finance House'ın 2011 tüm konsolide karının yüzde 40'ı Türkiye'den gidiyor. Albaraka Grubu'nun Türkiye'deki bankası Albaraka Türk. 2011 karının yüzde 45'ini bu ülke oluşturuyor. Dolayısıyla rakamlar, bu ülkenin bankalarının hem Avrupa'dan gelen yatırımcılar için, hem sizin bölgenizden gelecek bankacılar için Türkiye'deki bankacılık faaliyetinin performansını göstermektedir. Belki de Türk bankacılığı, Türk bankaları, dünyada krizler olduğunda bir anlamda kötü gün dostluğu da göstermektedir" diye konuştu. 2012 yılında aktiflerin yaklaşık yüzde 20 büyüyeceğini, bugünkü verilerle kredilerin yüzde 15 ila 20 arasında büyüyeceğini söyleyen Bilgin, karlılığın da "2011 yılındaki karlılığa yakın tutarda olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTEREN BU ÜLKELERE AİT 7 BANKA VARDIR

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise, finansal sektör açısından bakıldığında Arap Bankalar Birliği'ne üye ülkelerde Türkiye'de yerleşik bankalara ait 14 şube, 1 temsilcilik ve 1 ortaklık bulunduğunu kaydederek, "Türkiye'de faaliyet gösteren bu ülkelere ait 7 banka vardır. Bu bankaların toplam aktifleri, geçen yılın son çeyreği itibariyle 24 milyar dolar, sektördeki payı ise yüzde 3.5 düzeyindedir. Yakın dönemde, özellikle bankacılık alanındaki ilişkilerin, karşılıklı yatırımlar ve krediler yoluyla çok daha anlamlı büyüklüklere ulaşacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Bankacılık ve Finans Forumu'nda Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement