Türk Büyükelçi NATO'nun Afganistan'daki En Üst Sivil Temsilcisi Oldu - Son Dakika
Güncel

Türk Büyükelçi NATO'nun Afganistan'daki En Üst Sivil Temsilcisi Oldu

Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz NATO temsilciliğini 2015 başında devralacak Dışişleri Bakanlığı: "Büyükelçi Aramaz’ın bu göreve atanması Türkiye’nin NATO’da yürütülen önemli faaliyetlerdeki öncü konumunu yansıtmaktadır"

17.11.2014 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz'ı İttifak'ın Afganistan'daki en üst düzey sivil temsilcisi olarak atadı.

Büyükelçi Aramaz, "NATO'nun Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi" görevini Ağustos 2012'den beri NATO'nun Afganistan'daki en üst düzey sivil temsilcisi olan Hollandalı Maurits Jochems'den 2015 başında devralacak.

Aramaz, NATO'nun Afganistan'daki en üst sivil yetkilisi olarak İttifak ile Afgan hükümeti arasında bağlantı noktası olacak ve NATO'nun faaliyetleriyle ilgili uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların bu ülkedeki temsilcileriyle koordinasyonu sağlayacak.

Afganistan'da 2014 sonunda NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) görev süresinin sona ermesiyle İttifak'ın bu ülkedeki mevcudiyeti "Kararlı Destek" misyonuyla askeri eğitim, danışmanlık ve yardımcı güç olarak devam edecek. ISAF misyonunun sona ermesiyle güvenlikle ilgili tüm sorumluluğu Afgan makamları üstlenecek.

NATO'nun Afganistan'daki ilk sivil temsilcisi olarak eski dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin görevlendirilmişti. 2003-2006 yılları arasında bu görevi sürdüren Çetin'in ardından 2006-2008 döneminde Hollandalı Büyükelçi Daan Everts, 2008-2010 döneminde İtalyan Büyükelçi Fernando Gentilini, 2010-2011 döneminde İngiliz Büyükelçi Mark Sedwill, 2011-2012 döneminde İngiliz Büyükelçi Simon Gass ve 2012-2014 döneminde Hollandalı Büyükelçi Maurits Jochems NATO'nun Afganistan'daki en üst sivil temsilcileri olmuştu.

"Türkiye'nin NATO'daki öncü konumunu yansıtıyor" -

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Aramaz'ın bu göreve atanmasının Türkiye'nin NATO'da yürütülen önemli faaliyetlerdeki öncü konumunu yansıttığı belirtildi.

Açıklamada, ISAF harekatının sona ereceği 31 Aralık 2014 tarihinden sonra başlayacak olan ve Afganistan Ulusal Güvenlik Güçlerine eğitim, danışmanlık ve yardım sağlamayı hedefleyen Kararlı Destek Misyonu'nda Türkiye'nin? "Kabil için Çerçeve Ülke" sorumluluğunu ve Kabil Uluslararası Havaalanı'nın işletilmesini üstleneceği kaydedildi.

Kıdemli Sivil Temsilci, NATO'nun Afganistan'daki siyasi ve askeri hedeflerini gözetmekten ve Afgan hükümeti, sivil toplum, uluslararası toplumun Afganistan'daki temsilcileri ile Afganistan'ın komşularıyla bu amaçla temaslarda bulunmaktan sorumlu olarak görev yapıyor. NATO karargahı ile Afganistan arasında doğrudan bir iletişim kanalı işlevi gören Kıdemli Sivil Temsilci, İttifak'ın Afganistan'la ilişkilerinin uyumunu en etkin şekilde sağlayacak politikalar hakkında NATO Konseyi'ne tavsiyelerde bulunuyor. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Büyükelçi NATO'nun Afganistan'daki En Üst Sivil Temsilcisi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement