Türk Çağdaş Sanatının Son Dönem Örnekleri - Son Dakika
Güncel

Türk Çağdaş Sanatının Son Dönem Örnekleri

Türk Çağdaş Sanatının Son Dönem Örnekleri

Contemporary Istanbul, genç ve usta sanatçıların eserlerinden oluşan Encounters sergisini, Uzakdoğu'ya taşıdı.

07.09.2012 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Çağdaş Sanatının Son Dönem Örnekleri Dünyanın Yeni Yükselen Değeri Uzakdoğu'da

Türk çağdaş sanatını uluslararası platforma taşıyan çalışmalara imza atan Contemporary Istanbul, genç ve usta sanatçıların eserlerinden oluşan Encounters sergisini, Uzakdoğu'ya taşıdı. 26 Eylül'e kadar sürecek olan Küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın yaptığı "Encounters: Turkish Contemporary Art in Korea (Karşılaşmalar: Türk Çağdaş Sanatı Kore'de)" adlı sergide, 54 sanatçının video, yeni medya, enstelasyon, pentür, fotoğraf ve heykelden oluşan 100 eseri ilk defa bu kadar geniş bir seçkiyle Uzakdoğu'da sergileniyor. "Transitions: From Modern to Contemporary" başlıklı bölümde ise Burhan Doğançay, Komet, Erol Akyavaş, Hüsamettin Koçan, Bedri Baykam gibi Türk sanatının güçlü isimlerinin eserleri sanatseverlerle buluşuyor.

Türk çağdaş sanatının başarılı genç temsilcileri ve uluslararası ölçekte saygı gören usta isimlerinin eserleri, Güney Kore'de düzenlenen Prof. Dr. Hasan Bülent kahraman'ın küratörlüğünde hazırlanan "Encounters: Turkish Contemporary Art in Korea (Karşılaşmalar: Türk Çağdaş Sanatı Kore'de)" sergisinde sanatseverlerle buluşuyor. Seul'de 5 Eylül'de ön açılışı gerçekleştirilen ve 26 Eylül 2012 tarihine kadar sürecek olan sergi, Türk çağdaş sanatından seçkin örnekleri ilk kez dünyanın yeni yükselen değeri Uzakdoğu'ya taşıyor.

Sergide, 54 sanatçının "video", "yeni medya", "enstalasyon", "pentür", "fotoğraf" ve "heykel" alanlarındaki 100 eseri (80 resim, fotoğraf ve dijital baskı, 10 video, 10 heykel) bulunuyor. Özellikle 2000'li yıllardan bu yana sergilenen ve "yeni görsellik" olarak tanımlanan eserler, ağırlıklı olarak yer alıyor. Sergi, Türkiye'de çağdaş sanatın somutlaşmaya başladığı, sanatçıların kendi dillerini yarattıkları, dünyada tanınmaya başladıkları ve Türkiye'de sanatın modernden çağdaşa geçtiği bir döneme ışık tutuyor. Son dönem üretilen işler ise bu dönemi, çatışmaları ve farklılıkları tüm zenginliğiyle yansıtmayı amaçlıyor.

"Türk çağdaş sanatını dünyaya açıyoruz"

Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Türk çağdaş sanatını dünyayla buluşturmayı misyon edindiklerini belirterek, "Türkiye'de çağdaş sanat giderek güçleniyor. Biz bu süreci daha hızlandırmayı, Türk çağdaş sanatını ve sanatçılarımızı uluslararası platformlara taşımayı amaçlıyoruz. Encounters: Turkish Contemporary Art in Korea sergisi, Türk çağdaş sanatının küresel çapta bilinirliğini artıracak" dedi.

Serginin küratörü Hasan Bülent Kahraman ise şunları söyledi:

"Türkiye ve Güney Kore'nin yolları, 1950'li yıllardan günümüze kadar çeşitli nedenlerle kesişiyor ve birbirini etkiliyor. Türk sanatının çocukluk hastalıklarından kurtulduğunu gösteren yapıtlardan oluşan bu sergi, Batıdaki en Doğulu ülkenin, Doğudaki en 'Batılı' ülkeyle olan temasını vurguluyor. Türkiye'deki çağdaş sanatın yenilikçi, öncü ve çok yaratıcı damarını yakalıyor ve sunuyor. Yaratıcılığın ve yenilikçiliğin evrensel başkentlerinden biri olan Seul'de Türkiye'den gelen sanatın bu boyutu özellikle önemli. Aynı şekilde gelenekle yeniliğin kesişen yolları da serginin hem Türkiye nezdinde hem de bu coğrafyadaki çarpıcı özelliklerinden biri."

Usta isimlerin eserleri de Kore'de

"Encounters: Turkish Contemporary Art in Korea" sergisinin bir diğer bölümü olan "Transitions: From Modern to Contemporary"de ise Türkiye'den çağdaş sanata yön veren çok güçlü isimlerin eserleri yer alıyor. Dünyanın önemli müzelerine kabul edilen, Türkiye sanat üretiminin dünyada yer edinmesini sağlayan ve günümüzdeki çağdaş sanatın oluşumuna katkıda bulunan Burhan Doğançay, Komet, Erol Akyavaş gibi sanatçıların yapıtları, serginin sanatseverlerle buluşuyor.

Ara Center'ın ilk sergisi Encounters

Seul'deki çağdaş sanat galerileri ve kültür mekanlarıyla bilinen Insadong semtinde, kapılarını geçtiğimiz hafta açan Ara Center'ın ilk sergisi Encounters oldu. Ara Center'ın iki katında 100 eserin yer aldığı sergi açılış gününde Koreli sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.

Sergide şu sanatçıların eserleri yer alıyor:

Eski ustalar, modernden çağdaşa geçiş dönemi sanatçıları: Burhan Doğançay, Komet, Erol Akyavaş, Hüsamettin Koçan

Resim: Jale Çelik, Kezban Arca Batıbeki, Ebru Uygun, Maide Bulak, Bahar Oganer, Ekrem Yalçındağ, Bedri Baykam, Yeşim Akdeniz

Yeni görsellik: Yıldız Sermet, Ilgın Seymen, Seydi Murat Koç, Seçkin Pirim, Haluk Akakçe, Ardan Özmenoğlu, Nermin Er

Video: Ferhat Özgür, Nezaket Ekici, İrem Tok, Deniz Üster, Seza Paker

Fotoğraf: Nazif Topçuoğlu, Sıtkı Kösemen, Burçak Bingöl, Çınar Eslek, Orhan Cem Çetin,

Heykel: Yaşam Şaşmazer, Osman Dinç, Seçkin Pirim, Tuğberk Selçuk

Kore, sanat dolu bir ay yaşayacak

Kore'de, "Encounters: Turkish Contemporary Art in Korea" sergisi ile ayn dönemde çok önemli sanatsal etkinlikler gerçekleşecek. Dünyaca ünlü Gwangju Bienali bu yıl 7 Eylül – 11 Kasım tarihleri arasında "Roundtable" temasıyla sanatseverlerle buluşuyor. 13 – 17 Eylül tarihleri arasında Seul'de gerçekleşecek KIAF ise dünya çapında binlerce sanatseveri Seul'da bir araya getirecek. Diğer bir etkinlik olan Uluslararası Medya Sanatları Bienali ise 11 Eylül – 4 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Çağdaş Sanatının Son Dönem Örnekleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement