Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü - Son Dakika
Güncel

Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü

Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov, 3 Ekim Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü dolayısıyla resepsiyon verdi.

05.10.2017 22:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov, 3 Ekim Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü dolayısıyla resepsiyon verdi.

Çırağan Sarayı'ndaki resepsiyona, çok sayıda davetli katılırken, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türki cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını kazanmasının üzerinden çok uzun zaman geçmediğini, Azerice'yi, Amerika'nın Sesi Radyosundan dinlediğini, Türk Konseyi'nin kuruluşunun da 15 yıl önceye dayandığını söyledi.

Yıldız, dünyadaki Türklerin aynı devlet çatısı altında yaşamamış olmalarına rağmen aynı duyguları paylaştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) kuruluşu ilk atılan adımlardandır. TİKA ilk faaliyeti olarak kardeş cumhuriyetlerde, devlet olma vasfının güçlendirilmesi, kurumların işler hale getirilmesi vazifesini yerine getirdi ve daha sonra da örnek bir Türk kurumu olarak dünyaya açıldı. TÜRKSOY kuruldu, Türk Konseyi kurulalı 15 sene oldu ama tamam değil, Özbekistan'ın hala üye olmamış olması, Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsü gerekçesiyle üye olmamış olması bunlar bize göre büyük eksiklikler. Kardeş Özbekistan'da olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz, inşallah en kısa zamanda onları burada görürüz. Hakikaten Özbekistan, Türkmenistan olmadan Türk dünyası tamam değil. Beraber olunduğu, ortak akılla hareket edildiği zaman Türk dünyasında neler yapılabildiğinin güzel örnekleri var; Bakü-Tiflis- Ceyhan bunlardan bir tanesi, dünyanın belki de en zor şartlarında, en zor muhalefetinin olduğu şartlarda yapılmıştır. Bu projenin lobisini yaptığımız dönemde neredeyse bütün dünya, bütün uluslararası şirketler bunun karşısındaydılar. Neticede gerçek oldu ve şu an kıymeti biliniyor."

Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov da yaptığı konuşmada, tüm Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasında barış ve istikrarı hedefleyen Türk Konseyi'nin gelecekte bölgenin özgün ve etkin bir aktörü olması yolunda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Hasanov, dışişleri bakanlıklarının ve dışişleri bakanlarının arasındaki ilişkilerin memnuniyet verici düzeyde olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ulaştırma, gümrük, turizm, gençlik ve spor, eğitim gibi alanlarda gerçekleştirmekte olduğumuz projelerin bir bir hayata geçtiğini ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin seyrini olumlu istikamette değiştirdiğini büyük bir memnuniyetle görüyoruz. Bu zaten Türk Konseyi'nin varlık sebebidir. Trans-Hazar güzergahındaki ulaştırma trafiği ciddi düzeyde artmıştır. Ortak turizm tur paketimiz faaliyete geçmiştir. Türk Üniversiteler Birliği kapsamında akademisyen ve öğrenci değişimi başlamıştır. 15'inci yüzyıla kadar ortak Türk tarih kitabı nihai hale getirilmiştir. Kitap, 2018'de üye ülkelerimizin 8. sınıf müfredatlarına seçmeli ders olarak konacaktır. Üye ülkelerimizde mutat olarak düzenlenen gençlik kampları yoluyla gençlerimiz arasında sağlam ilişkiler tesis edilmektedir. İnşallah oluşturduğumuz Gençlik Platformu'yla gençlerimiz arasındaki ilişkileri daha kurumsal ve düzenli hale getireceğiz. Öte yandan, Türk dünyasındaki entegrasyon çabalarının çatı örgütü konumunda olan Türk Konseyi kardeş kuruluşlar olan TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi, Türk Kültür ve Miras Vakfı ve Türk İş Konseyi arasındaki koordinasyonu da sağlamaktadır."

Büyükelçi Hasanov, Türk Konseyi'nin halihazarda başta Birleşmiş Milletler, ona bağlı kurum ve kuruluşlar olmak üzere toplam 19 uluslararası örgüt ile işbirliği içinde çalıştığını, ortak projeler ürettiğini dile getirerek, "Saygın uluslararası kuruluşlarla imzalanan mutabakat zabıtlarının sayısı 10'a ulaşmıştır. Üye ülkelerin çeşitli kurumlarıyla imzalanan mutabakat zabıtları ve işbirliği protokolleri ile bu sayı 30'a yükselmektedir. Şimdiye kadar, Türk Konseyi, özgün, nitelikli ve uluslararası katılımla 7 üst düzey uluslararası konferans ve forum düzenlemiştir." dedi.

Programda ayrıca, Türk Konseyi'ne yararları bulunan kişi ve kurumlara plaket verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de FETÖ, PKK ve DHKP-C üyesi 7 zanlı yakalandı
    14:29 Edirne'de FETÖ, PKK ve DHKP-C üyesi 7 zanlı yakalandı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, son bir haftada yurt dışına kaçmaya çalışan 4 FETÖ, 2 PKK ve 1 DHKP-C üyesi olmak üzere toplam 7 terör örgütü mensubu sınırda yakalandı.

  • İzmit'te market yangını: İtfaiye ekipleri müdahale ediyor
    14:29 İzmit'te market yangını: İtfaiye ekipleri müdahale ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir markette büyük yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyüdü. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

  • Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu'nu ziyaret etti
    14:29 Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu'nu ziyaret etti

    Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu'nu ziyaret etti. Çavuşoğlu, basının özgürleştiği ve kendi işlerini görebildiği bir sistem kurma hayalini paylaştı.

  • Samsun'da 20 araca ait 28 adet sahte plaka ele geçirildi, bir kişi yakalandı
    14:28 Samsun'da 20 araca ait 28 adet sahte plaka ele geçirildi, bir kişi yakalandı

    Samsun Emniyet Müdürlüğü, sahte mühürlü veya mühür kullanmadan üretilmiş araç plakalarının kullanılmasını engellemek için çalışma yaptı. Yapılan operasyonda Y.A.A. isimli şahsın işyerinde ve aracında yapılan aramalarda 20 araca ait 28 adet sahte araç plakası ve 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Y.A.A. hakkında adli ve idari işlemler yapıldı.

  • Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu
    14:28 Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu

    Giresun'un Bulancak ilçesindeki bir kuyumcu, silahlı ve maskeli iki kişi tarafından soyuldu. Zanlılar, altınları çantalarla bindikleri taksiyle kaçarken, taksi şoförü yaralandı. Şüphelilerin kaçış anları ise cep telefonuyla kaydedildi. Polis ekipleri, zanlıları yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye ilişkin açıklama yaptı
    14:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye ilişkin açıklama yaptı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacakları görüşmenin nezaket ziyareti olmadığını belirtti. Özel, önemli gündemlerinin olduğunu ve bu konuda parti içi kurullarla görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Görüşmenin uzun ve yapıcı olmasını umduklarını ifade eden Özel, Türkiye açısından anlamlı sonuçlar alacakları bir sürece gireceklerini belirtti.

  • Tavas'ta çiftçiler ve vatandaşlar yağmur duasına çıktı
    14:24 Tavas'ta çiftçiler ve vatandaşlar yağmur duasına çıktı

    Denizli'nin Tavas ilçesinde çiftçiler ve vatandaşlar, yeterli yağışların olmaması nedeniyle yağmur duasına çıktı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı dua sonrası, hayır yemeği dağıtıldı.


Advertisement