Türk Dili Treni Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

Türk Dili Treni Yola Çıktı

734. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı Dolayısıyla Karaman'a Gidecek Olan Türk Dili Treni, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın Hareket Memuru Diskini Kaldırmasıyla İstanbul'dan Yola Çıktı.

10.05.2011 22:29  Güncelleme: 22:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

9-13 Mayıs tarihleri arasında 734. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı dolayısıyla İstanbul'dan Karaman'a hareket eden Türk Dili Treni, Bilecik ve Eskişehir duraklarında farklı bir etkinliğe sahne olacak. Her yıl 9-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Türk Dil Bayramı'nın kutlamalarına buj yıl ilk kez dahil olan Türk Dili Treni'nin uğurlama töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, şu değerlendirmede bulundu:

'Sözümüz özümüzdür'

"Hızla gelişen dünyada tüm dillerle etkileşimde artış gösterdi. Diller canlı bir organizma olarak toplumlarla etkileşim hallinde olduğu yerde kalmadan şekil değiştirirler. Bizler de dillerden hiçbirini reddetmeden kendi dilimizi yaşatabilmeliyiz. Bugün Karaman Valiliği ve Belediyesi'nin işbirliğiyle Karaman'a uğurladığımız bu trenle de buna destek veriyoruz. Diğer dilleri ve bu dillerdeki gelişmeleri yok saymadan milli mirasımız olan Türkçe'ye sahip çıkıyoruz. Sözümüz üzümüzdür.

'Türkçe'nin yolunda yolcu taşıyoruz'

Karaman halkının Türk Dili Treni'nin yolcularını, yüzyıllar önce HZ. Mevlana'yı karşıladığı gibi sevinç ve samimiyetle karşılayacağını ifade eden Karaman Süleyman Kahraman, "Karaman, Yunus Emre'nin sırlandığı, Türkçe'nin onuru Mehmet beyin, Hz. Mevlana'yı misafir eden şehirdir. Böyle bir geçmiş, böyle bir emanet bize yeni sorumluluklar yüklüyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz ve halkımızla birlikte dilimizi, ülkemizi ve ilimizi daha yüksek ve yüce mevkilere taşımanın gayreti içindeyiz. Türkçe'nin yolunda yolcu taşıyan Türkl Dili Treni bunun bir örneğidir" diye konuştu.

'Mehmet Bey'in fermanı tarihin gidişatını belirledi'

Geçmişte, Türk Dilini Türk Dünyasına egemen kılarak, bayrak ederek, tarihin gidişatını, akışını değiştirmiş olan Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Türkçe'yi resmi dil olarak ilan eden fermanıyla Türkçenin kaderini belirlerken, aynı zamanda tarihin gidişatını da belli bir ölçüde yönlendirdiğini vurgulayan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, "Karaman 734 yıldır bu fermanla bu yönde tavır almıştır. Tarihte benzer böyle bir toplum daha yoktur." dedi.

Sanatçılardan kutlamalara destek

Dün (10 Mayıs) İstanbul'dan hareket eden Türkçe Treni'nde bulunan yolcular arasındaki ünlü piyano sanatçısı Tuluyhan Uğurlu, trenin durakları olan Bilecik, Eskişehir'de konserler verdi. Bir gün boyunca Karaman'a varmak için hareket halinde olan tren, bugün (11 Mayıs) Karaman'a park edecek. Aynı gün 2 gün boyunca sürecek olan kutlamalara yönelik etkinlikler de başlayacak.

Karaman- Piri Reis Kültür Merkezi'nde üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Gençliğin Türkçe Kurultayı ile başlayan etkinlik takvimi, ertesi gün Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nde (KMÜ) yabancı öğrencilerin katılımı ile düzenlenecek olan 1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi ile devam edecek. Her güne farklı bir etkinliğin sığdırılacağı kutlamalar, konserler ve şiir şölenleriyle final yapacak. Söz konusu konserlerde Tuluyhan Uğurlu ve Kubat, şiir şölenlerinde ise Bekir Sıtkı Erdoğan ve İbrahim Sadri rol alacak. Kutlamalar, 13 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Türk Dili Yürüyüşü, sergi açılışları, temalı yürüyüşler ve Kubat konseri ile sona erecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Dili Treni Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement