Türk Donanmasının Denizaltındaki Sessiz Gücü - Son Dakika
Güncel

Türk Donanmasının Denizaltındaki Sessiz Gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği Donanma Komutanlığı bünyesinde yer alan 'TCG Anafartalar Denizaltısı', su altında üstün savaş gücü ile adeta düşmana korku salıyor.

15.01.2018 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği Donanma Komutanlığı bünyesinde yer alan 'TCG Anafartalar Denizaltısı', su altında üstün savaş gücü ile adeta düşmana korku salıyor. Dünyanın bir çok donanmasını geride bırakan, bilgisi tarihi ve donanımı ile dünyanın sayılı donanması arasında yer alan Türk Deniz Kuvvetleri Donanma Komutanlığı, kapılarını İhlas Haber Ajansı için açtı. Donanma Komutanlığında bir çok zorlu operasyon, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde konuşlu bulunan birlikte yürütülüyor. Donanma Komutanlığı bünyesinde bulunan ve donanımı ile dikkat çeken TCG Anafartalar Denizaltısı, sahip olduğu teknik ekipman ve personel gücü ile düşmana korku salıyor. Preveze sınıfında yer alan 'TGC Anafartalar'da 9 Subay, 30 Astsubay, 2 Uzman Erbaş ile 3 Erbaş görev yapıyor.

150 METREKARELİK ALANDA EN GİZLİ GÖREVLER Donanma Komutanlığı bünyesinde yer alan Denizaltı gemileri faaliyetlerini, suyun metrelerce altında en gizli şekilde yürütüyor. Denizaltında bulunan torpido ve güdümlü mermiler dosta güven veriyor. Denizaltı personeli, 1.5 yıllık zorlu bir eğitim sürecinin ardından göreve başlayabiliyor. Denizaltına görev yapan personel, denizaltında kaldığı sürece tüm ihtiyaçları için yaklaşık 150 metrekarelik alanı kullanıyor. Personelin tamamının aynı anda yemek yemesi, aynı anda uyuması ise mümkün olmuyor. Personel bu tarz ihtiyaçlarını nöbetleşe gideriyor.

CEP TELEFONU VE BİLGİSAYAR YOK Denizaltında görev esnasında cep telefonu, bilgisayar gibi kişisel iletişim araçlarına izin verilmiyor. Fiziki şartlar sebebiyle denizaltında bu araçların kullanılması ise imkansız hale geliyor. Bu sebeple personel, limana çıkana kadar yakınlarıyla iletişim kuramıyor. Personel, sadece dinlenme zamanında, DVD oynatıcı vasıtasıyla film izleme şansına sahip. Bir çok personel ise vakitlerini kitap okuyarak geçiriyor. Denizaltı komutanı ise, karargahla kısıtlı bir zaman diliminde kriptolu telefonla iletişim kuruyor. Denizaltının bu zorlu şartlarına uyum sağlamak ise göreve büyük bir aşk ile bağlı olmayı gerektiriyor. Denizaltı hakkında bilgi veren Deniz Binbaşı Özcan Tarhan, "Her denizaltı subayı, kariyerinde bir gün bir denizaltıyı kumanda etmek ister. 4 Temmuz 2017'de TCG Anafartalar'ın komutasını devraldım. O günden beri bu onurlu görevi yapmaktayım. Denizaltı komutanı olmak için geçen süre oldukça zorlu bir süreç. Hem makineci subaylık, hem de güverteci subaylık görevlerinde bulundum. Bu görevleri bitirdikten sonra ikinci komutanlık görevini yaptım. Tüm bu görevlerin sonunda da komutanlık stajını başarı ile yaparak TCG Anafartalar komutasını devraldım" dedi.

"GEMİMİZ HER AN HARBE HAZIR" Komutanın esas görevlerini anlatan Tarhan, "Denizaltı komutanının esas görevi, çevre denizlerimizdeki denizle alakalı menfaatlerimizin korunmasına yardımcı olmak maksadıyla gemisini her an harbe hazır tutmaktır. Bu maksatla komutan idari ve materyal konusunda personelini denetlemek ve eğitmek görevini icra eder. TCG Anafartalar dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir zamanında verilen herhangi bir görevi başarılı ile yerine getirmekte yükümlüdür. TCG Anafartalar sahip olduğu modern sensor sistemler ve yüksek ateş gücü ile caydırıcı bir platformdur" diye konuştu.

"100 YILI AŞKIN SÜREDEN BERİ GÖREVDEYİZ" TCG Anafartalar Denizaltısında görevli Deniz Binbaşı Engin Ak ise, "En teknolojik denizaltı gemilerine sahip olacak maddi kaynaklarınız olsa bile, bu denizaltıları kullanabilecek personele ihtiyacınız vardır. 100 yılı aşkın bir denizaltı kültüründe, denizaltı filosuna sahip olmak, önemli bir üstünlüktür. Denizaltılarımız gücünü vefakar ve çalışkan personelinden almaktadır. Normal bir mesai günü personelin yemeğe gelişi ile başlar. Bir toplantı ile devam eder. Bu toplantıda o günkü mesai saatleri ve iş bölümü personel ile konuşulur. Daha sonra personel gemide bulunan cihazlara bakımlarını uygularlar. Ders ve konferanslarını icra ederler. Beklenmeyen durumlara karşı rol eğitimleri yapılır. Denizaltı meslekten daha öte bir yaşam tarzıdır. Bir insanın hayatı boyunca yaşayabileceği bütün hisleri gemide yaşamasını sağlar. Bu hisler onur, cesaret kader birliği, heyecan, sevinç, üzüntü olarak özetleyebiliriz" şeklinde konuştu. Deniz Üstteğmen Samet Beşir ise, "En önemli zorluk kısıtlı yaşam alanında güneşe ve normal yaşama uzak bir şekilde uzun süreler görev yapmak. Su altında üç boyutlu harekattan gece ve gündüzü aydınlatma ışığıyla ayırt etmeye kadar geniş bir yelpazede farklı bir hayata uyum sağlamaktadır. Denizaltılarda görev yapan personel kısıtlı koşullarda gün ışığı ve normal solunumdan yoksun bir şekilde verilen görevleri en iyi şekilde başarmak üzere büyük bir azim ve kararlılıkla görev yapmaktadır" ifadelerini kullandı. Elektronik Astsubay Kıdemli Başçavuş Murat Filiz ise, "Zor şartlarda görev yapsak bile birlik ve beraberliğin, dayanışmanın en üst seviyede olduğu bir aile olmaya çalışmak sanırım denizaltıcılığın en güzel yanı. Bana göre en stresli yanı ise seyir sürecinde ailenden ve arkadaşlarından haber alamamaktır" dedi.

GEMİDE SAVAŞ VE YANGIN TATBİKATI Kapılarını İhlas Haber Ajansı için açan TCG Anafartalar Denizaltısı, sık sık savaş ve yangına karşı tatbikat yapıyor. Gerçekleştirilen her tatbikatta personel gücünü ölçmüş oluyor. Belirlenen hedeflerinin en kısa sürede yok edilmesi hedefleniyor. Denizaltında çıkacak her hangi bir yangına ise yine geminin donanımlı personeli anında müdahale ediyor.

(İHA)

Türk Donanmasının Denizaltındaki Sessiz Gücü
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Donanmasının Denizaltındaki Sessiz Gücü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.


Advertisement