Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" Eskişehir'de Yapılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" Eskişehir'de Yapılacak

Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" Eskişehir\'de Yapılacak

Eskişehir Valisi Tuna: "Türk dünyasının buluşma noktası olan Eskişehir, yüksek insani değerler üstüne kurulu medeniyetimizin gönül sultanlarını bir araya getiriyor" "Zirve, medeniyetimizi sevgi ve hoşgörü ile inşa eden bilge şahsiyetlerin, gönül sultanlarımızın fikirlerini, hayat tarzlarını, ideallerini.

21.05.2014 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, kentte düzenlenecek Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi'ne ilişkin, "Türk dünyasının buluşma noktası olan Eskişehir, yüksek insani değerler üstüne kurulu medeniyetimizin gönül sultanlarını bir araya getiriyor. Zirve, medeniyetimizi sevgi ve hoşgörü ile inşa eden bilge şahsiyetlerin, gönül sultanlarımızın fikirlerini, hayat tarzlarını, ideallerini arama, anlama ve yayma çabasıdır" dedi.

Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında 26 Mayıs'ta başlayacak zirveyle ilgili bir restoranda yaptığı basın toplantısında, Türk dünyasının, doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan topraklarına gönül sultanlarıyla sevgi ve hoşgörü ektiğini söyledi.

"Sloganımız 'gönül sultanları Eskişehir'de birleşiyor'. Türk dünyasının buluşma noktası olan Eskişehir, yüksek insani değerler üstüne kurulu medeniyetimizin gönül sultanlarını bir araya getiriyor" diyen Tuna, şöyle konuştu:

"Bilgeler Zirvesi, medeniyetimizi sevgi ve hoşgörü ile inşa eden bilge şahsiyetlerin, gönül sultanlarımızın fikirlerini, hayat tarzlarını, ideallerini arama, anlama ve yayma çabasıdır. Bilgeler Zirvesi, sadece gönül sultanlarını değil, gönül sultanları hakkında ilim sahibi, haklarında araştırma ve çalışmalar yapmış, farklı disiplin ve alanlarda faaliyet gösteren gönül insanlarını da bir araya getirmektedir. Zirve ile akademisyenler, sanatçılar, medya mensupları, din adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, devlet adamları gibi gerçek ve tüzel kişilikleri bir araya getirme, fikir alışverişlerine, ortak akıl geliştirmeye yönelik zemin hazırlamak istenmektedir."

-Etkinlikte 223 bildiri sunulacak

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde 3 gün sürecek etkinlikte yaklaşık 200'ü sözlü, 23'ü poster olmak üzere toplam 223 bildiri sunulacağını anlatan Tuna, zirvede Yusuf Has Hacip, Mevlana, Kaşgarlı Mahmut, Ali Şir Nevai, Hoca Ahmed Yesevi, Yunus Emre, Fuzuli ve Mahtumkulu'ya kadar önemli şahsiyetlere dair bildirilerin yer alacağını aktardı.

Tuna, programlarda "Dil ve Edebiyat", "Adalet ve Devlet", "İnsan ve Toplum", "Bilgeler ve Bilim", "Bilgeler ve İslam", "Değerler ve Ahlak", "Bilgeler ve Eğitim", "İrfan, Kültür ve Medeniyet", "Tasavvuf", "Felsefe" ve "Bilgelik" başlıklı kategorilerin yer alacağını vurguladı.

-Hedef:  "Gönüller Yapma"

Zirveyle, "gönüller yapma"yı hedeflediklerine değinen Tuna, şöyle devam etti:

"Orta Asya'dan Orta Avrupa'ya kadar ve Türkiye'nin 50 ilinden, konuyla ilgili 50'den fazla sivil toplum kuruluşunun katılacağı zirvede sunulan bildiriler, daha sonra kitap haline getirilerek, yapılan bu değerli çalışma kalıcı hale getirilecektir. Köklü mazimizi güzel ve ümit dolu yarınlara taşımak üzere gerçekleştirdiğimiz projelerle, her kesime ulaşmayı, Yunus'un da ifade ettiği gibi 'gönüller yapmayı' hedefliyoruz. Bu zirveyle Atatürk'ün de söylediği gibi 'Ecdadını tanıdıkça kendinde daha büyük işler yapma kudretini bulacak' yeni nesiller için Türk dünyasının gönül yolunu çizmiş şahsiyetler, haklarında sunulacak bildirilerle konuşulacaktır. Bu etkinliğin faydalı sonuçlar doğuracağını ümit ediyorum. Bundan sona bu tarz etkinliklerin kalıcı, geleneksel olması için adım atmış oluyoruz."

-İnsanları bir araya getirmek amaçlanıyor

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuna, etkinliğin amacıyla ilgili soru üzerine, "Burada amaç, geçmişte bize ışık tutan bilgelerimize dikkati çekmek, onları tanımak. Çünkü onlarca bilge bu programda tanıtılacak. Bugün onları izleyen insanlar barış içerisinde yaşama, birbirine destek olma noktasında bu mesajların ulaşmasıyla kendilerini daha iyi tanıma ve birbirlerine sarılma arzusu duyacaktır, asıl amacımız budur. Bizim amacımız insanları bir araya getirmek, birlik ve beraberliktir" ifadelerini kullandı.

Projenin Genel Koordinatörü İbrahim Akgün de insanların bu tarz projelerle ufkunun genişletilmesi gerektiğini dile getirdi.

Zirve, 28 Mayıs'ta sona erecek. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi' Eskişehir'de Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement