"Türk Dünyası Gençlik Buluşması" - - Son Dakika
Güncel

"Türk Dünyası Gençlik Buluşması" -

"Türk Dünyası Gençlik Buluşması" -

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Binlerce öğrencimizi, böyle uzun yolculukla uğurlarken doğrusu biraz endişe etmedik değil. Selametle gidip, gelmeleri için çok dua ettik. Ailelerinize çok teşekkür ediyorum" dedi.

10.03.2014 21:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Binlerce öğrencimizi, böyle uzun yolculukla uğurlarken doğrusu biraz endişe etmedik değil. Selametle gidip, gelmeleri için çok dua ettik. Ailelerinize çok teşekkür ediyorum" dedi.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamındaki "Türk Dünyası Kültür Gezileri Programı"nda yurtdışına gönderilen yaklaşık 6 bin ortaöğretim öğrencisi, Anadolu Üniversitesi BESYO Spor Salonu'nda düzenlenen "Türk Dünyası Gençlik Buluşması"nda bir araya geldi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile diğer ilgililerin katıldığı etkinlik, sanatçı Mithat Körler konseriyle başlayıp ışık ve lazer gösterisiyle devam etti.

Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada, bugün böyle bir şölende öğrencilerle birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin özellikle gençlerin katımıyla nasıl anlamlandırıldığını ve derinlik kazandığını görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Eskişehir 2013 yılında sadece Türk Dünyası Kültür Başkenti'ne değil aynı zamanda UNESCO Somut Kültürel Miras Başkenti unvanını da taşıdı. 2013 yılı Eskişehir için sanatta, kültürde, sporda, bilimde, turizmde, eğitimde gerçekten pek çok ilki yaşadı. Bu büyük organizasyonun, projenin altında pek çok kişinin ve kurumun imzası var. 28 Mayıs 2011'de Odunpazarı'nda o yağmur altındaki meşhur mitingimizde Eskişehir'e ilk defa 'Eskişehir'i önümüzdeki yıl 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edeceğiz' diye müjdeyi veren Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, bir kere daha hepimizin adına teşekkür ediyorum. Daha sonra Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın kuruluş kanun teklifini hazırlayan değerli milletvekili arkadaşlarıma, Salih Koca'ya, Ülker Can'a, Ruhsar Demirel'e, Kazım Kurt'a ve Prof. Dr. Süheyl Batum'a çok teşekkür ediyorum. Milletvekillerimize iki kere teşekkür ediyorum. Çünkü, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Yasası, kurulan ajansın bir yıl süreyle faaliyet göstermesini ön görüyordu. Ajansı faaliyet süresi yasaya göre 1 Ocak 2014 tarihinde bitiyordu. Ancak bizim işlerimiz bitmiyordu. Bu nedenle TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sunduk. Ajansın faaliyet süresini 6 ay daha uzattık. Bu uzatma kanun teklifinde imzası bulunan milletvekili arkadaşlarım, Salih Koca'ya, Ülker Can'a, Ruhsar Demirel'e bir kere daha teşekkür ediyorum. Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Sevgili öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Binlerce öğrencimizi, böyle uzun yolculukla uğurlarken doğrusu biraz endişe etmedik değil. Selametle gidip, gelmeleri için çok dua ettik. Ailelerinize çok teşekkür ediyorum."

- Eskişehir Türk Dünyası Kültür Meydanı

Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti çalışmaları çerçevesinde yapılan pek çok güzel işin olduğunu ve önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek büyük bir projelerinin bulunduğunu bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Mart Cuma günü Odunpazarı'nda yaptığı konuşmada Eskişehir için bir kere daha müjde verdiğini anlatan Avcı, şöyle devam etti:

"Biz, geçen yıl yeni bir stat için temelleri attık. Eskişehir, çok güzel olimpik standartlarda bir yeni stada kavuşacak. Eski stadımız ne olacak? Eski stadımızı yeriyle ilgili pek çok spekülasyonlar vardı. Buranın yapılaşmaya açılacağı, betonlaştırılacağı, rant kapısı olacağı gibi pek çok spekülasyonlar yapıldı. Buranın Türk Dünyası Kültür Meydanı olacağını, Sayın Başbakanımız bir kere daha herkese müjdeledi. Önce yeni stadımızın yapımı tamamlanacak, sonra eski stadımızın yıkımı tamamlanacak, sonra onun yerinde büyük bir şehir meydanı... 'Büyük bir şehir meydanı' derken, 55 bin metrekare... Taksim Meydanı, yanlış hatırlamıyorsam 36 bin metrekare, İzmir'deki Konak Meydanı, yanlış hatırlamıyorsam 44 bin metrekare... Bizim, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Meydanı'mız inşallah, bittiği zaman 55 bin metrekare olacak. Bu, Türk dünyasının sayılı meydanlarından biri olacak. Hiç kimse için bir rant kapısı olmayacak. Bütün şehrin, şehrin bütün katmanlarının, tüm Eskişehirli'nin, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hatta bütün Türk dünyasının kendinden bir şeyler bulabilecekleri, kendini bulabilecekleri, sadece imtiyazlı bir azınlığın zevklerine ve ilgilerine hitap eden değil, bütün halkımızın ilgisine, zevklerine ve beklentisine seslenen bir meydan olacak. Bu meydanın alt yapısının gerek finansman altyapısının gerek kavramsal altyapısının oluşmasında çok önemli katkıları olan Anadolu Üniversitemizin Sayın Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'a çok teşekkür ediyorum. Böylece Eskişehir'de şehrin aktörleri, temsilcileri, kurumları olarak el ele verdiğimiz zaman neler yapabileceğimizi bütün bu örneklerde, birlikte, nasıl bir güç oluşturabileceğimizi hep birlikte görüyoruz."

Tuna ise Kütür Gezileri Programı kapsamında Balkanlar'a, Kırım'a, Azerbaycan'a 2-3 ay içerisinde yaklaşık 6 bin öğrenciyi gönderdiklerine değinerek, programla dünyanın en büyük ve kapsamlı örenci hareketliliği projesini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından İkinci Dünya Savaşı'nda Kırım Türkleri'nin yaşadığı acıları anlatan, Cengiz Dağcı'nın "Korkunç Yıllar" romanından uyarlanan, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen, "Korkunç Yıllar-Kırımlı" filmi tanıtıldı.

Daha sonra, öğretmenlere ve öğrencilere yönelik düzenlenen "Balkanlar ve Türk dünyası" konulu gezi yazısı, öğrencilere yönelik gerçekleştirilen "Beş Bini Bir Yerde" adlı fotoğraf yarışmasında derece girenlere ödülleri verildi.

Dereceye giren kızların erkeklerden fazla olduğunu gören Avcı, "20 öğrenci... 15 kız, 5 erkekten oluşuyor. Başarı oranlarını ölçün. 15 kıza karşılık 5 erkek. Kızlarımızı çok tebrik ediyorum" dedi.

Programın sonunda, Ayna Grubu, konser verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türk Dünyası Gençlik Buluşması' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement