Türk Dünyası Parlamenterler Vakfından Azerbaycan'a destek - Son Dakika
Güncel

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfından Azerbaycan'a destek

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfından Azerbaycan\'a destek

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çalışkan, Azerbaycan devletinin kendini savunmaya ve Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmaya yönelik mücadelesini haklı bulduklarını ve desteklediklerini belirterek, "Bu mücadelede dost ve kardeş Azerbaycan devletinin...

08.10.2020 11:43  Güncelleme: 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çalışkan, Azerbaycan devletinin kendini savunmaya ve Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmaya yönelik mücadelesini haklı bulduklarını ve desteklediklerini belirterek, "Bu mücadelede dost ve kardeş Azerbaycan devletinin ve halkının yanında olduğumuzu vurgulamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çalışkan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan'ın ortak tarihi geçmişe ve kültürel bağlara sahip dost ve kardeş iki devlet olduğunu, Türkiye'nin, "iki devlet ve tek millet" bilinciyle aynı coğrafyada yer alan Azerbaycan'a komşu olmaktan huzur ve güven duyduğunu bildirdi.

Ermenistan'ın Azerbaycan ile neredeyse kuruluş yıllarına kadar dayanan çekişme ve zaman zaman savaşa kadar dayanan husumet içerisinde olduğunun bilindiğini ifade eden Çalışkan, bu husumet içinde Ermenistan'ın uluslararası hukuka göre Azerbaycan'ın bir parçası olan Dağlık Karabağ'ı 1991 yılından itibaren işgale başladığını ve 26 Şubat 1992'de tarihe kara bir leke olarak geçen Hocalı katliamına imza attığını belirtti.

Çarlık Rusyası'nın tampon bir bölge oluşturma projesiyle 1826-1828 ve 1878 yıllarından sonra Osmanlı toprakları ve İran'dan göç eden Hristiyan Ermeniler ile tamamen Müslüman Türk yurdu olan Dağlık Karabağ'ın demografik yapısını değiştirme gayretinin Sovyetler Birliği döneminde de devam ederek bugüne kadar geldiğini aktaran Çalışkan, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşların ve devletlerin çağrılarına rağmen Ermenistan'ın bu zamana kadar işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmediğini, her fırsatta saldırgan tutumunu devam ettirdiğini kaydetti.

Çalışkan, 12 Temmuz 2020'de Azerbaycan'ın Tovuz bölgesine hiçbir gerekçe olmadan yapılan ve çok sayıda sivil masumun hayatına mal olan saldırının bunlardan sadece biri olduğunu vurguladı.

Ermenistan'ın 27 Eylül 2020'de sabah saatlerinde yataklarında uyuyan masum sivilleri hedef alarak yine Azerbaycan topraklarına saldırdığını belirten Çalışkan, Azerbaycan'ın da bu gelişmeler üzerine saldırılardan korunmak ve yıllardır işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesindeki topraklarını kurtarmak amacıyla uluslararası hukukun kendine verdiği yetkilerle saldırıları durdurmaya ve karşı taarruza başladığını ifade etti.

Azerbaycan ordusunun karşı taarruza başladıktan sonra kısa sürede önemli başarılar elde ettiğini aktaran Çalışkan, şu görüşlerini paylaştı:

"Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı olarak, Azerbaycan devletinin kendini savunmaya ve Ermenistan işgali altında olan topraklarını kurtarmaya yönelik mücadelesini haklı buluyor ve destekliyoruz. Bu mücadelede dost ve kardeş Azerbaycan devletinin ve halkının yanında olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Ermenistan'ın saldırısından sonra gelişen süreçte, Azerbaycan devletinin vakur duruşunu ve Türkiye'nin izlediği politikayı takdire şayan buluyor, bölgede ve dünyada söz sahibi bazı devletlerin davranışlarını da ibret ve dikkatle takip ediyoruz. Bu süreçte Ermenistan'a saldırganlıktan vazgeçmesi ve işgal ettiği Azerbaycan topraklarından bir an evvel ve tamamen çekilmesi çağrısı yapıyoruz. Uluslararası kuruluşları da Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi için daha aktif sorumluluk almaya davet ediyor ve bölgenin bir an önce huzur ve barışa kavuşmasını temenni ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Dünyası Parlamenterler Vakfından Azerbaycan'a destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement