Türk Dünyası Uluğ Bey'i Andı - Son Dakika
Dünya

Türk Dünyası Uluğ Bey'i Andı

Türk Dünyası Uluğ Bey\'i Andı

Timur İmparatorluğunun 4. sultanı, Türk dünyasının ilk astronomu, matematikçi ve ilk rasathanenin kurucusu Mirza Uluğ Bey, 623’üncü doğum gününde başkent Kabil’de bulunan Babur bağında anıldı.

22.03.2017 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Timur İmparatorluğunun 4. sultanı, Türk dünyasının ilk astronomu, matematikçi ve ilk rasathanenin kurucusu Mirza Uluğ Bey, 623'üncü doğum gününde başkent Kabil'de bulunan Babur bağında anıldı.

Anma törenine; Özbek, Türkmen, Kazak, Kırgız, Aymak, Karluk, Selçuklu, Bayat, Afşar ve Derice konuşan Türk kökenli bilim adamları, yazarlar, şairler ve siyasiler katıldı.

Kitap Kültür Merkezi Dernek Başkanı Azizullah Arral anma töreninde yaptığı konuşmada Uluğ Bey'in farklı kişiliğinin olduğunu belirterek, "Dedesi Amir Timur, ona Muhammed Tarağay ismini vermişti. Fakat üstün zeka ve yeteneklerini fark edince Uluğ Bey lakabını verdi" diye konuştu.

Özbek yazar Alim Kohkan, "Mirza Uluğ Bey, Asya'da ilk rasathaneyi, yıldız seyrini öğrenmek için kurdu. Bugün başta Avrupa olmak üzere bir çok ülke ondan kalan eserlerden faydalanmaktadır." dedi. - KABİL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Türk Dünyası Uluğ Bey'i Andı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement