Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Bu Yıl Sinemayı Ele Aldı - Son Dakika
Güncel

Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Bu Yıl Sinemayı Ele Aldı

Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Bu Yıl Sinemayı Ele Aldı

KADİR Has Üniversitesi tarafından 18'incisi düzenlenen "Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler" başlıklı konferansın bu yıl ki konusu "sinema" oldu.

10.05.2017 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KADİR Has Üniversitesi tarafından 18'incisi düzenlenen "Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler" başlıklı konferansın bu yıl ki konusu "sinema" oldu.

Üniversitenin Cibali Yerleşkesinde düzenlenen ve 3 gün boyunca devam eden konferansta, yönetmenlerin hayatlarından belgesele, Yeşilçam'dan Türk sinemasının son dönemdeki durumuna kadar pek çok konu masaya yatırıldı. Etkinlikte, Müjde Ar, Barış Pirhasan, Deniz Türkali, Mustafa Ziya Ülkenciler, Tolga Karaçelik gibi sektörün içindeki isimlerin ve akademisyenlerin yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencileri de sunum yapma fırsatı buldu.

Konferansın 18 yıl önce hayata geçmesini sağlayan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Bayrakdar, "O zaman Türk sineması yeni yeni yeşermeye başlamıştı. Bu süreçten sonra birçok akademisyen, film yazarı bu konular üzerine tartışmaya başladı. Onların Türk sineması ile ilgili anlatabileceği, tartışabileceği bir mecra olması gerektiğini düşündük. Bugüne kadar yaptığımız konferanslardan 13 tanesi kitaplaştırıldı" diye konuştu. Bu senenin konusunu sinema olarak belirlediklerini de dile getiren Bayraktar, "Film içindeki filmler, kendine dönüşçülük genel olarak ele aldığımız konular oldu. Yeşilçam'dan, yeni ve yakın zamandaki Türk sinemasından, sinemanın kendisini konu alan filmlerden söz ettik. Filmlerde yer alan araçların nasıl kullanıldığını anlatan, tartışan sunumlar yapıldı" dedi.

Konferansın konuklarından Sarmaşık, Gişe Memuru, Kurtuluş Son Durak filmlerinin yönetmeni Tolga Karaçelik öğrencilere "Bir şeye inanıyorlarsa o yolda devam etsinler" tavsiyesinde bulundu ve şöyle devam etti:

"Sinema zorluklarla mücadele etmek gereken bir sanat dalı. Çok sayıda insanın dahil olduğu ve çok yüksek meblağda ücretlerin olduğu bir yerde idareyi ele almamız lazım. Hem insan idaresini, hem ekonomik idareyi ele almanız hem de uzun saatler çalışmanın getirdiği yorgunlukla mücadele etmeniz lazım. Bunun için de dayanılır olmak çok önemli."

"GİTTİKÇE GENÇLEŞEN BİR KONFERANS"

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr.Esin Paça Cengiz ise konferansla ilgili, "Bu konferans gittikçe yaşlanacağına gençleşen bir konferans. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yapan, hem yurtiçinden hem yurtdışından akademisyenlerin yanında film profesyonellerinin de bir araya geldiği, sunum yaptığı ve sinemanın enine boyuna tartışıldığı bir platform" ifadelerinde bulundu. Cengiz, konferansın içeriği hakkında, "Sinemanın kendisine ve tarihine nasıl baktığını, 90 sonrasında yeni Türk sinemasının ve Yeşilçam'ın nasıl bir bağı olduğunu, Yeşilçam'ın bitip bitmediğini konuştuk ve bir takım çıkarımlarda bulunduk" diyerek konuşmasını noktaladı.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Bu Yıl Sinemayı Ele Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement