Türk Hava Yolları Bilim Elçileri Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Türk Hava Yolları Bilim Elçileri Zirvesi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, "Yapmayı planladığımız şeylerden birisi, dünyada Türkiye'nin bilim elçileri sistemini kurmak.

05.05.2018 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, "Yapmayı planladığımız şeylerden birisi, dünyada Türkiye'nin bilim elçileri sistemini kurmak. Onlara Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji Danışmanları diyeceğiz." dedi.

Kavranoğlu, Bilim Elçileri Derneği tarafından gerçekleştirilen Türk Hava Yolları Bilim Elçileri Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye olarak Türksat 4A ve Türksat 4B'yi Japonya'dan satın alındığını anımsatarak, uydunun toplam maliyetinin 571 milyon dolar, ağırlığının 7 bin 700 kilogram, uydunun kendilerine kilogram başına maliyetinin 74 bin dolar, Japonların bu uyduyu yaparken kullandığı ham maddelerin ortalama kilogram maliyetinin 10 dolar olduğunu söyledi.

Bilgiyle 10 dolarlık ham madde maliyetinin 74 bin dolarlık değere çevrilebileceğini ifade eden Kavranoğlu, şunları kaydetti:

"Altının kilogramı 45 bin dolar, ama altını topraktan çıkarırken harcadığınız para belki de kilogram başına 43 bin dolardır. Bilimde hiçbir tahribat yapmadan sonsuz bir değere ulaşabiliyorsunuz. Bilimin bu müthiş gücünü ortaya çıkaracak olan siz gençlersiniz, sizler bizim ümitlerimizsiniz. Sizin önünüzü nasıl açabiliriz? Bizlere düşen bunu yapmak. Sizlerden ülkemize ekonomik refah ve güç katmanızı bekliyoruz.

Dünya enerji ihtiyacının yüzde 11'i nükleer reaktörlerden sağlanıyor. Bizde 2 tane nükleer reaktör yaptırıyoruz, maalesef yapamıyoruz. 1950'lerden beri hidrojen bombasının hidrojen elektrik santraline yani füzyon reaktörüne dönüştürülmesi başarılamadı ama onlarca araştırma merkezinde on milyarlarca dolar para harcanarak araştırma yapılıyor. Füzyon reaktörü gerçek olduğu zaman sonsuz bir enerji kaynağımız olacak. Önümüzdeki 20 senede gerçek olacak. Enerji zor ulaşılan kritik bir şey olmaktan çıkacak."

Kavranoğlu, bunların şimdiden araştırılması gerektiğini anlatarak, "Bana Cumhurbaşkanımız 'Sen benim başdanışmanımsın, füzyon konusunda 3-5 hoca getir onlarla şu konunu bir değerlendirelim.' dese araştırdım maalesef füzyon konusunda akıl danışabileceğimiz uzman kimse yok. Benim haberim yok, eğer varsa da mutlaka benim yanıma gelsin." diye konuştu.

Türkiye'nin bilim hayatında çok açıkları olan bir durumda olduğunu aktaran Kavranoğlu, "2002'den beri bilime çok para ayırdık, istenenden fazla ayırdık. Türkiye bugün Ar-Ge'ye 8 milyar dolar ayırıyor. Acaba 80 milyar dolar ayırsa bir şey farkeder miydi? Sadece o para çarçur olurdu. Nedeni şu, bizim Türkiye'deki bilim ve teknoloji ekosistemi tasarlanmış bir şey değil. 7 yıldır Ankara'dayım gözlediğim şu, bir problem gözleniyor. En doğrudan olan bürokratlar iyi niyetle çözmek istiyorlar bir kanun, yönetmelik çıkarıyorlar ve sistem iyice içinden çıkılamaz hale geliyor. Ekosistemin yeniden oluşturulması lazım." şeklinde konuştu.

Kavranoğlu, bilime dayalı bir ekonomiye geçilirse kalkınmanın hızla gerçekleştirilebileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yapmayı planladığımız şeylerden birisi, dünyada Türkiye'nin bilim elçileri sistemini kurmak. Onlara Türkiye'nin Bilim ve Teknoloji Danışmanları diyeceğiz. Türkiye için önemli olduğunu düşündüğümüz hangi konu varsa 2 yıllığına bilim insanı Bilim ve Teknoloji Danışmanı olarak atanacak. 'Sen kendi sahanda çalışma grubu oluştur' diyeceğiz. Önemli gördüğümüz ülkelerde bilimdeki gelişmeleri takip etmek için o ülkenin sorumlusu Bilim ve Teknoloji Danışmanı atayacağız, Türk vatandaşı olması da gerekmiyor."

Özyeğin Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin ise Özyeğin Üniversitesi olarak gelişmelere uygun eğitim ve araştırma modellerini tasarlayıp uygulamaya aldıklarını belirterek, "Bana göre bilim bu. Sektörlerle iç içe, araştırmayı ön planda tutan, gerçek hayat uygulamalarını hem öğrenci, hem üniversite hem de şirketler tarafında merkeze alacak olan bir modelde ilerliyoruz. LED teknolojilerinden, siber güvenliğe, tasarımdan, hukuka, Endüstri 4.0 konularına pek çok alanda iş dünyası ve toplum geneline çözümler üretiyor olacağız. Burada iş birliği şart. Kurum içi girişimcilikte özellikle iş dünyasının üniversiteler ile iş birliğinde ne kadar önemli olduğuna şahit oldum, kazan-kazan durumunu gördüm. Çok farklı şirketler ve kurumlar ile iş birliği yapmamızı bu sebeple çok önemsiyorum." diye konuştu.

Özyeğin, öğretim üyelerinin Türkiye'nin değerli kurumlarında getirildikleri görevlerle de gördüklerini ve gururlandıklarını ifade ederek, üniversitenin dünya pazarlarında fark yaratan, ihraç edebilecekleri bir ürün tasarlaması ve pazarlamasının kendisinin en büyük hayallerim arasında yer aldığını, öğrencilerin başarılı çalışmalarına şahit oldukça bu hayalin artık çok uzak olmadığını gördüğünü kaydetti.

Yurt dışında büyük başarılara imza atmış bilim insanları ve şirketlerinin bulunduğunu aktaran Özyeğin, şunları dile getirdi:

"Her zaman söylerim, Türk insanının bana göre en büyük özelliği dünyanın herhangi bir ülkesine gidip, adapte olma ve başarılı olma yetisidir. 1980'li yıllar itibarıyla 'Türk iş dünyası yurt dışına açıldı' diyebiliriz. FİBA Holding olarak biz 12 ülkede varlık gösteriyoruz. Uluslararası şirketlerde sayısız Türk üst düzey yöneticimiz bulunuyor. İş dünyasının bu hamleleri bilim dünyasında da aynı şekilde gerçekleşti. Doğru iş birlikleri kurarak, bu gelişmeleri 'beyin göçü değil, beyin gücü' olarak nitelendirmemiz ve daha büyük başarılara imza atmamız mümkün."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk Hava Yolları Bilim Elçileri Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı
    10:11 TEI, yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan TOO'yu aldı

    Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayi AŞ'nin (TEI), yerli ve milli havacılık motorlarının tip sertifikasyonu için gerekli olan 'Tasarım Organizasyonu Onayı'nı (TOO) almaya hak kazandığı bildirildi. TEI, Türkiye'de sivil havacılık motorları sertifikasyonuna yönelik TOO onayı alan ilk şirket oldu. GÖKBEY Helikopteri'ne güç verecek Türkiye'nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400'ün uluslararası sivil sertifikasyon süreci de TOO sonrasında tamamlanacak.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Turistik Çarşılarda Esnafı Ziyaret Etti
    10:05 Kuşadası Belediye Başkanı Turistik Çarşılarda Esnafı Ziyaret Etti

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Grand ve Orient Bazaar'ı ziyaret ederek esnafa 'hayırlı sezonlar' dileğinde bulundu. Başkan Günel, turist sayısında ve kruvaziyer gemisi sayısında artış beklediklerini belirtti.

  • Bozüyük Belediye Başkanı Yeni Sanayi Sitesi Esnafını Ziyaret Etti
    10:05 Bozüyük Belediye Başkanı Yeni Sanayi Sitesi Esnafını Ziyaret Etti

    Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Yeni Sanayi Sitesi esnafını ziyaret ederek, talepleri ve beklentileri dinledi. Ayrıca ETİ Fabrikası'nı ziyaret ederek, fabrika personeli ile bir araya geldi.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı
    10:01 BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,50 yükselişle 9.125,29 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 45,32 puan ve yüzde 0,50 değer kazanarak 9.125,29 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,03 ve holding endeksi yüzde 0,49 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,30 ile bilişim olurken, en çok kaybettiren ise yüzde 0,19 ile iletişim oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamladığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş Mal Varlığını Açıkladı
    10:01 Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş Mal Varlığını Açıkladı

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, katıldığı bir televizyon programında mal varlığını açıkladı. Aktaş, İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayının mal varlığını açıkla çağrısı üzerine, 'Ben çok rahatım. Kendi oturduğum konut ile oğlumun oturduğu konut ve beraberinde yüzde 50 hissedar olduğum bir firma var, öte yandan bir de eşime ait bir otomobil var. CHP adayı önce 'belediye vakfı' sonrasında aile vakfı olduğunu ifade etti. Buradan ben de kendisine sesleniyorum. Kendi ve eşi üzerine olan mal varlıklarını açıklamasını bekliyorum' dedi.

  • Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi
    09:57 Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi

    Edirne Valisi Yunus Sezer, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci ile Edirne Meriç Sulama Tesisinde incelemede bulundu. Sezer ve Ekinci, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üreticilere tesisin hayırlı olmasını dileyen Sezer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Üyüklütatar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 78 bin dekar alanı sulayacak tesisin devreye alınmasıyla, 8 köyün tarım arazileri suyla buluşacak.

  • Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak
    09:51 Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak

    Türkiye, ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu olan Trade Winds Europe/Eurasia'ya 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yapacak. İstanbul'da düzenlenecek etkinlikte 300'den fazla yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek ve uluslararası ticaretin rüzgarı esecek. Etkinlik, şirketlere büyüme ve görünürlük elde etme fırsatı sunarken, ABD'li firmalar da Türkiye pazarına girmek için yeni bağlantılar kurabilecek.


Advertisement