Türk Havacılık Tarihine İmza Atan Uçakların Modellerini Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Türk Havacılık Tarihine İmza Atan Uçakların Modellerini Yapıyor

Türk havacılık tarihine imza atan uçakların modellerini yapıyor Türk Hava Kuvvetlerini vitrinine sığdırdı Hava Kuvvetlerinin 106 yıllık macerasını modelleri ile yaşatıyorBALIKESİR - Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan ve 40 yıldır modelcilik yapan Hüseyin Nejat Arta Türk Hava Kuvvetlerinin...

22.09.2017 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk havacılık tarihine imza atan uçakların modellerini yapıyor

Türk Hava Kuvvetlerini vitrinine sığdırdı

Hava Kuvvetlerinin 106 yıllık macerasını modelleri ile yaşatıyor

BALIKESİR - Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan ve 40 yıldır modelcilik yapan Hüseyin Nejat Arta Türk Hava Kuvvetlerinin 106 yıllık tarihinde uçan uçakların modellerini yapıyor. Türk Havacılık tarihine yaşadıkları olaylar ile imza atan uçakların küçük boyutlarda ölçülendirilmiş modellerini hoby olarak yapıyor.

Bundan kırk yıl önce bir oyuncakçıda satılan ölçekli plastik model ile başlayan ölçekli statik model uçak tutkusu ile binlerce model yapan Hüseyin Nejat Arta daha sonra yaptığı modellerde Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine girmiş olan uçakları modellendirmeye başladı. Özellikle bir hikayesi olan uçakları modellemeye çalıştığını söyleyen Arta Kıbrıs Savaşında düşürülen Cengiz Topel'in uçağı, Suriye tarafından vurulan RF-4 keşif uçağı gibi uçakları tercih ettiğini ifade etti.

Uçakların birebir aslının küçültülmüş kopyalarını yapan Hüseyin Nejat Arta "Fiili olarak yaklaşık 40 yıldan bu yana modelcilik yapıyorum. Ağırlıklı olarak şu anda Türk Hava Kuvvetlerinin kullanmış olduğu veya kullanmakta olduğu uçakları yapıyorum. Yeri geldiği zamanda yabancı ülkelere ait uçakları da yapıyorum. Genelde bir hikayesi olan uçaklar üzerinde çalışıyorum örneğin burada gördüğünü RF-4 Suriye tarafından düşürülmüş olan uçağımız. Onu duyduğum zaman çok üzüldüm. Hikayesi de çok acıydı. O uçağı yapmak istedim. Bu tür hikayeler ile maketler ortaya çıkıyor. Uçakların bazıları kaza kırım geçirmiş uçaklar, kimisi bizi yurt dışında temsil etmiş uçaklar."dedi.

Binlerce uçak modeli yapan Arta gençlere seslenerek "Bu hobiye başlamak için önce havacılığı sevmek lazım. Uçakları sevmek gerekiyor. Bununla beraber birazda el yatkınlığı var ise zaten kendiliğinden meydana çıkıyor. Sabır, dikkat isteyen bir uğraşı. İnsanları iyi yönde etkiliyor. Örneğin ben çalışırken ve daha sonra emekli olduğum zaman son derece güzel vakit geçiriyorum. Gençlere bu hobi ile uğraşmaların tavsiye ederim."dedi.

Binlerce uçak modeline imza atan Hüseyin Nejat Arta yaptığı uçak modellerini evinde saklamakta ve sergilemekte zorluk çektiğini bir çoğunu da model severlere hediye etiğini ayrıca bu işe gönül vermiş ama zamanı olmayan kişiler içinde uçak modeli yaptığını ifade etti.

Türk Havacılık Tarihine İmza Atan Uçakların Modellerini Yapıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Havacılık Tarihine İmza Atan Uçakların Modellerini Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement