Türk Hukuk Kurumu Başkanı Kanadoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Kanadoğlu Açıklaması

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Kanadoğlu Açıklaması

"Meclis soruşturması önergesinin kabul edilmesi halinde soruşturma Mecliste kurulacak komisyon tarafından yapılacaktır.

07.02.2014 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu, dört bakanla ilgili fezleke tartışmalarına ilişkin, Meclis soruşturması önergesinin kabul edilmesi halinde soruşturmanın Meclis'te kurulacak komisyon tarafından yapılacağını belirterek, "Başkaca hiçbir kurum, kurul veya makam, Başbakan veya bakanlar hakkında kendiliğinden soruşturma yapamaz. Yapılamayan bir soruşturmanın da fezlekesi olmaz" ifadesini kullandı.

Kanadoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin tereddütlerin Anayasa'nın 83. maddesindeki "yasama dokunulmazlığı" ile 100. maddesindeki "Meclis Soruşturması" hükümlerinin birbirine karıştırılmasından kaynaklandığını savundu.

Yasama dokunulmazlığının düzenlendiği maddede, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekilinin, Meclis kararı olmadıkça "tutulamayacağı, sorguya çekilemeyeceği, tutuklanamayacağı ve yargılanamayacağı"nın öngörüldüğünü anlatan Kanadoğlu, buna göre, işlendiği iddia edilen suçla ilgili soruşturmanın yapılacağını, kanıtların toplanacağını ancak diğer hukuki işlemlerin yapılamayacağını belirtti.

Fezleke TBMM'ye gönderilir ve milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılırsa, soruşturmaya kaldığı yerden devam edileceğini ve yapılamayan diğer soruşturma işlemlerine geçilebileceğini ifade eden Kanadoğlu, aksi halde dönem sonuna bırakılacağını anlattı.

Anayasa'nın 100. maddesinde yer alan "Meclis soruşturması"nın ise başbakan veya bakanların, görevleri sırasında görevleriyle ilgili işlediği iddia edilen fiillerine ilişkin olduğunu, "yasama dokunulmazlığı"nda yer alan suçlardan, suç tanımı ve suç niteliği bakımından farklı olduğunu aktaran Kanadoğlu, şunları kaydetti:

"Meclis soruşturması önergesinin kabul edilmesi halinde soruşturma, Meclis'te kurulacak komisyon tarafından yapılacaktır. Başkaca hiçbir kurum, kurul veya makam, Başbakan veya bakanlar hakkında kendiliğinden soruşturma yapamaz. Yapılamayan bir soruşturmanın da fezlekesi olmaz. Bu nedenlerle, TBMM'nin 55 sayın üyesi tarafından hazırlanacak önerge, Meclis soruşturması kurumu daha fazla yozlaştırılmadan ve zedelenmeden biran önce verilmelidir." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Hukuk Kurumu Başkanı Kanadoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement