Türk-İngiliz Ceo Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Türk-İngiliz Ceo Forumu

Suzan Sabancı Dinçer ile Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao'nun yürüttüğü Türk-İngiliz CEO Forumu'nun üçüncü toplantısı dün İstanbul'da gerçekleştirildi.

13.10.2012 11:53  Güncelleme: 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eşbaşkanlıklarını Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ile Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao'nun yürüttüğü Türk-İngiliz CEO Forumu'nun üçüncü toplantısı dün İstanbul'da gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamaya göre, Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen "CEO Forum", iki ülkenin üst düzey şirket yöneticilerini bir araya getirdi. Forumda, Türkiye ve İngiltere arasındaki yatırımlar ve ticari ilişkilerin artırılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri görüşüldü.

CEO Forum Eşbaşkanı ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, küresel ekonomi yeniden şekillenirken, ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da önem kazandığını kaydetti.

İngiltere'nin hem siyasi, hem de ekonomik açıdan dünyada önemli role sahip olan bir ülke olduğunu belirten Dinçer, Türkiye'nin ise dinamik yapısı, ekonomik ve siyasi istikrarı, güçlü finans sektörü ile bir çekim merkezi konumunda bulunduğunu dile getirdi.

Bu kapsamda Türk-İngiliz dostluğunun sürekliliğinin ve gelişmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dinçer şunları ifade etti:

"Aramızdaki ilişkinin yarının Avrupa bölgesi açısından da büyük önem taşıdığını düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz dönemde her iki ülke için de pozitif bir ivme ve büyük fırsatlar var. İki ülke arasında var olan pozitif ivmeyi sürdürülebilir ekonomik değer yaratan işbirliklerine dönüştürmemiz büyük önem taşıyor. CEO Forum toplantıları bu işbirliklerinin tohumlarını ekmektedir. Forum'un Eşbaşkanı olarak, yoğun çalışmalarımızın meyvelerini almaya başlamış olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Londra'da iki başarılı toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıların ardından, İstanbul'da ticari ilişkilerin daha da artırılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çözüm önerilerini tartışmak gibi önemli bir hedef ile toplandık. Her iki ülkenin de, aradaki ticari engelleri belirleyip kaldırarak, rekabet güçlerinden hiçbir şey yitirmeyecekleri gibi kazanacak çok şeyleri olduğuna inanıyoruz."

-"Türkiye, İngiltere'nin ilişkilerini güçlendirmek istediği gelişmekte olan ekonomilerden biri"-

Vittorio Colao ise Türkiye'nin son yıllarda dünyanın en cazip iş ortamlarından birisi haline geldiğini dile getirdi.

CEO Forum toplantılarının iki ülke arasındaki olumlu işbirliğinin ekonomik değer oluşturacak şekilde gelişerek devam etmesi adına memnuniyet verici olduğunu belirten Colao, forum üyelerinin büyümenin ve yatırımların önünde halen aşılması gereken bazı gelişim alanları bulunduğunu ancak Türkiye'nin parlak bir gelecek vadettiği konusunda hemfikir olduğunun altını çizdi.

İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green de, Türkiye'nin, İngiltere'nin ilişkilerini güçlendirmek istediği gelişmekte olan ekonomilerden biri olduğunu belirterek, "Bu istek, İngiliz şirketleri için de elverişli olan, Türkiye'nin etkileyici ekonomik performansı ve fırsatlarından kaynaklanıyor" dedi.

İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini 2015 yılına kadar ikiye katlamayı hedeflediklerini ve İngiliz ve Türk iş dünyasının bu hedefe doğru ilerlemekte olduğunu görmekten çok mutlu olduğunu anlatan Green, "CEO Forum'un, başta Türkiye markası ve enerji konularında olmak üzere, çeşitli çalışma grupları oluşturarak bu konuda oldukça yol almış olduğunu görmekten çok etkilendim; ayrıca, mevcut durumun nasıl daha ileriye taşınabileceğinin tartışılmasını da memnuniyetle karşıladım. Eğer iş dünyası ve hükümetler yakın ilişki içinde çalışırlarsa, bu ülkelerimizi daha güçlü ve verimli ticari ilişkilere yönlendirir" ifadelerini kullandı.

- Foruma 16 kuruluş katıldı -

Üçüncü CEO Forum katılımcıları, İngiliz CEO'ların hazırladığı, ticaret engellerine ilişkin raporu tartıştılar. Rapora ilişkin konu başlıkları arasında, Türk vergi sisteminin etkinliğini artırmak, Türkiye'de daha öngörülebilir bir yasal zemin oluşturmak, gümrük sürecinin düzeltilmesi ve büyümeyi tetikleyici teşvikler sağlama konuları yer aldı.

İki ülke arasındaki ticaretin artırılması için karşılıklı yatırımların da önemine değinen CEO'lar, bu konularda yürütülen çalışmaları ve potansiyel fırsatları da konuştular.

Türk-İngiliz CEO Forumu, ilk defa 2011 Mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'ın katılımlarıyla Londra'da toplandı.

Türk-İngiliz CEO Forumu'nun üçüncü toplantısına toplam 16 kuruluş katıldı. Türkiye'den Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Gürmen Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, THY CEO'su Temel Kotil, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Vodafone CEO'su Serpil Timuray, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Vestel CEO'su Ömer Yüngül, Akkök Grubu CEO'su Mehmet Ali Berkman ve İngiltere'den Vodafone Group Services Limited CEO'su Vittorio Colao, HSBC Turkey CEO'su Martin Spurling, WPP plc CEO'su Sir Martin Sorrell, Arup Group Yönetim Kurulu Üyesi ve MEA Direktörü Ian Gardner, Rolls Royce Uluslararası Direktörü Michael Shipster, BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, Tesco Kipa CEO'su Jeff Adams, Rolls-Royce Türkiye CEO'su Patrick Regis ve Vodafone Grup Dış İlişkiler Direktörü Matthew Kirk katıldı.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk-İngiliz Ceo Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement