Türk İnsanı Girişimci Değil, Girişkendir - Son Dakika
Güncel

Türk İnsanı Girişimci Değil, Girişkendir

Türk İnsanı Girişimci Değil, Girişkendir

Eyüboğlu İle Türkiye'nin İletişim Devi Turkcell İşbirliğiyle Düzenlenen Yaratıcılık Şenliği'ne Fütürist Alphan Manas Ve Turkcell Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı Konuşmacı Olarak Katıldı.

30.05.2011 17:09  Güncelleme: 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaratıcı nesiller yetiştirmeye önem veren Eyüboğlu Eğitim Kurumları ve Türkiye'nin iletişim devi Turkcell Teknoloji'nin birlikte organize ettiği Yaratıcılık Şenliği, 28 Mayıs Cumartesi günü iş ve sanat dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca Kampüsü'nde düzenlenen şenliğe, Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), İddaa, deniz taksi gibi icatların mucidi Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alpan Manas ve Turkcell Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı konuşmacı olarak katıldı. Yarışmanın jürisindeyse gazeteci Serdar Turgut, oyuncu Ebru Cündübeyoğlu, senarist ve karikatürist Kamuran Suner gibi isimler vardı.

Etkinlik TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Üyesi, TÜSİAD Fütürist Düşünce Grubu (Think-Tank) Başkanı ve MENSA Üstün Yeteneklileri Destekleme Derneği Başkanı Alphan Manas'ın Türkiye'de eğitim sistemi ve girişimcilik üzerine yaptığı konuşmayla başladı. Türk insanının girişimci değil, girişken olduğunu söyleyen Manas, pek çok yerli firmanın yaratıcı olmayan ve trendleri yakından takip etmeyen girişimciler nedeniyle gelişemediklerine dikkat çekti.

Hızlı karar verebilmenin bazı durumlarda bilgiden daha değerli olduğunu savunan Manas, Türk girişimcilerinin eksiklerini ise şöyle özetledi: " Kadıköy'de aynı bölge içinde 3 tane Hatay Künefecisi var. Sizce Tarlabaşı Bulvarı perukçulara, Saraçhane'deki Haşim İşçan Geçidi de bisikletçilere tahsis edilmiş alanlar mı? Biraz yaratıcı olun. Trendleri yakından takip edin. Türkiye'de bu eksik. Bilgiye takılıp kalmamak lazım. Hızlı karar verebilmek bazı durumlarda bilgiden çok daha önemlidir. Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.

Bu adam bu bilgisizlikle buralara nasıl gelmiş? diye düşündüğüm çok oldu. Dunning ve Kruger bu durumu araştırmaya çevirip "psikoloji" dalında 2000 yılı IG Nobel ödülünü aldı. Yaptığı işte çok iyi olduğuna yürekten inanan yetersiz kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür! Ancak bu 'cahillik ve haddini bilmeme' karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur. Eksiler kariyer açısından artıya dönüşür."

Testestoron hormonu başarıyı etkiler mi?

Alphan Manas'a göre iyi bir girişimci veya lider olmakta yoğun bilgi kadar hormonların da etkisi var. Testesteron hormonu seviyesi yüksek olanların daha iyi lider olduklarını dile getiren Manas, "Beyni MAO enzimini bolca salgılayanların dünya bakışları daha kötüdür. Çünkü bu enzim dopamin (iyi his arttırıcı) ve seratonin (anksiyete azaltıcı) salınımını azaltır.

Çift ve tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan araştırmalara göre risk alma iştahının yüzde 55'i genetiktir" dedi. Başarıda genetik miras kadar, T tipi insan olmanın da etkisi olduğunu düşünen Manas, eskiden tek konu üzerinde çalışıp bir alanda uzmanlaşan "I" tipi insanların, günümüzde ise birbiriyle bağlantılı birçok alanda genel bilgi sahibi T tipi insanların revaçta olduğuna işaret etti.

Manas açıklamalarına şöyle devam etti: "1993 yılında NCR'ın bilgisayar bağlantılı barkod okuyuculu yazarkasalarını yerelleştirmek için Japonya ile çalışırken 7 Japon, 2 Türk mühendis vardı. 7 Japon mühendisin yaptığı işi bizde 2 mühendis yapabiliyordu. Japonlar bu duruma çok şaşırdı. Mimar Sinan jeoloji, jeofizik, inşaat, mimarlık, akustik, optik ve renk bilgisi konusundaki bilgilerini bir araya getirerek muhteşem eserlerini yarattı. Biz Türkler eğitim sistemimizin çok nitelikli olmasından değil, olanaksızlıklar yüzünden "T" tipi olmaya daha yatkınız."

"Çocuklarınıza kendinizi fazla övmeyin"

Girişimcilere nasıl başarılı olacakları konusunda önemli tüyolar veren Manas, velilere de jenerasyon farkını kapatmalarını, kendilerini sürekli geliştirmelerini, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelerini önerdi. Başarılı ebeveynlerin çocukların önünde engel olabileceklerine işaret eden Manas, açıklamalarına şöyle devam etti: "Biliyorsunuz başarılı kişiler genellikle lider ruhlu ve dominant olurlar.

Böyle kişilerin çocuklarının aynı başarıyı göstermesi gerçekten zor olabilir. Çünkü babasının veya annesinin efsaneleşmiş başarılarına erişebilmenin imkansız olduğu düşüncesi çocuğun bilişsel becerilerinin gelişmesini engeller. Çocukların bilgi kaynağını açık tutmak, ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkiyi asla koparmamak gerekir. Çocuklarınıza kendinizi fazlaca övmeyin. Bu yüzden çocuklarınız ileride ciddi sorunlar yaşayabilir. Unutmayın, hatalarınızla başarılı oldunuz. Çocuklarınıza deneyim aktarırken bunun altını mutlaka çizin ve mutlaka öz güveni yaratıcılıkla birlikte aşılayın."

"İşimiz insan, sermayemiz ise aklımız"

Şenlikte Turkcell'in dört yıldan bu yana sürdürdüğü "Gönül Köprüsü" sosyal sorumluluk projesine gönderme yapılarak öğrencilerden kendilerine verilen malzemelerle gönül köprüleri tasarlamaları istendi. Öğrenciler 20 dakikalık süre içersinde en yaratıcı projeleri ortaya koymak için çaba harcadı. Şenliğin sonunda tüm ekipler "En yaratıcı proje", "En işbirlikçi ekip", "Zamanı en iyi kullanan ekip" gibi 10 farklı kategoride başarı belgesi aldı. 20 takımın yer aldığı ve her takıma Turkcell'den bir mühendisin mentorluk yaptığı yarışmada, Turkcell Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı da bir konuşma yaptı.

Şirketin yenilikçi anlayışı sayesinde geçen yıl 80'in üzerinde patent aldıklarına işaret eden İncedayı, yaratıcılığın ortaya çıkması için fırsat tanımak gerektiğini söyledi. İncedayı, "İşimiz insan, sermayemiz ise aklımız. Yaratıcılık birkaç sıradan hayatın "Sefiller" romanına dönüşmesi, bir ressamın sıradan bir tuval ve boyayla farklılıklar yaratabilmesi demektir.

Yaratıcılık ortaya çıkmadığı sürece aklın görünmeyen yanıdır. Bizim şirketimizde 33 milyon Turkcell kullanıcısına hizmet sunma, hizmet yaratma imkanı var. Psikoloji, sosyoloji ve mühendislik gibi çok farklı alanlardan insanlarla çalışıyoruz. Biz artık ülke sınırlarını aştık, şu anda dünyanın en büyük yaratıcılık yarışmasına katılmak için Amerika'da bulunan Eyüboğlu öğrencileri de bunun kanıtı." dedi.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları'nda eğitim alan 10-17 yaş arası 13 öğrenci mart ayında İstanbul'da gerçekleştirilen dünyanın en büyük yaratıcılık yarışması Destination ImagiNation'da Türkiye birinciliği ve juri özel ödülü aldı. Ödüllü ekipler bu hafta ABD'de düzenlenen dünya finallerinde Türkiye'yi temsil etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk İnsanı Girişimci Değil, Girişkendir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement