Peynir Tüketim Alışkanlığı Yunanistan'ın Bile Gerisinde - Son Dakika
Sağlık

Peynir Tüketim Alışkanlığı Yunanistan'ın Bile Gerisinde

Peynir Tüketim Alışkanlığı Yunanistan\'ın Bile Gerisinde

Türkiye'de yılda kişi başına 5 kg peynir tüketiliyor ve maalesef bu oran dünya ortalamasının oldukça altında.

15.11.2013 09:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaya baktığımız zaman ise, yılda kişi başına düşen peynir tüketimi ABD'de 17 kilogram, Yunanistan'da ise 25 kilogram olarak göze çarpıyor.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan kalsiyumun en zengin kaynağı olan ürünlerden peynir tüketimine özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çölyak gibi hastalığı olanlar rahatlıkla peynir tüketebiliyor!

Peynirlerin çoğunda gluten bulunmuyor: Peynirlerin büyük bir çoğunluğunda gluten bulunmadığı için çölyak gibi hastalığı olanlar rahatlıkla peynir tüketebiliyor.

Süt ürünleri uykusuzluğa yardım ediyor!

Süt ürünleri uykusuzluğa yardım ediyor: Uykusuzluk çekenler için sütün içinde oluşan bir protein uyku kalitesini geliştiriyor ve ertesi gün zindelik sağlıyor. Bunun yanı sıra sütün içinde melatonin ve seratonin isimli hormonların seviyesini artıran tryptophan isimli amino asit bulunuyor. Bu da geceleri iyi bir uyku çekmenize yardım ediyor.

Laktoza karşı hassasiyetiniz olsa da peynir yiyebilirsiniz!

Parmesan, rokfor gibi yıllanmış peynirlerde çok az laktoz bulunur ya da hiç laktoz bulunmaz. Diğer tüm doğal peynirlerde laktoz seviyesi çok düşüktür. Bu nedenle süt içemeseniz de peynir yiyebilirsiniz.

Diş çürümelerine karşı süt ve süt ürünleri tüketin!

Yörsan Gıda Mühendisi Nilüfer Hakarayan süt ve süt ürünlerinde bulunan kazeinin diş çürümesini önlemede yardımcı olan bir madde olduğunu belirtti. Çeşitli nedenlerden dolayı dişinizi fırçalayamadığınız zamanlarda peynir yenilebileceği tavsiyesinde bulundu.mŞekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse, ağız suyla çalkalanmalı. Yine şekerli gıda yenildikten sonra ağza atılacak bir parça peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermede yardımcı olması açısından son derece önemlidir.

Peynir ve fermente süt ürünleri şeker hastalığı riskini düşürmeye yardımcı!

2012 yılında American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, günde en az 55 gram (yaklaşık 2 dilim) peynir yemek, tip 2 diyabet hastalığı riskini yüzde 12 azaltıyor. Araştırmacılar, bu etkinin peynir ve yoğurtta bulunan probiyotik bakteriler nedeniyle olduğunu düşünüyor.

İyi bir protein kaynağıdır!

Tavuk, balık ya da kuru fasulye gibi protein kaynaklarına da başvurabilirsiniz. Yörsan Gıda Mühendisi Nilüfer Hakarayan peynirin de protein açısından oldukça zengin olduğunu söyledi. Ayrıca parmesan gibi eskitilmiş, sert peynirler yumuşak olanlardan daha fazla protein içerir. Bazı parmesan peynirlerinin 30 gramında yaklaşık 11 gram protein bulunur.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Peynir Tüketim Alışkanlığı Yunanistan'ın Bile Gerisinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement