Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 77. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 77. Yıl Dönümü

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 77.yıl dönümünde, TBMM'nin ilk kadın milletvekillerinden "Satı Kadın" ismiyle bilinen Satı Çırpan, Ankara'nın Kazan ilçesinde mezarı başında anıldı.

05.12.2011 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 77. yıl dönümünde, TBMM'nin ilk kadın milletvekillerinden "Satı Kadın" ismiyle bilinen Satı Çırpan, Ankara'nın Kazan ilçesinde mezarı başında anıldı.

Kazan Belediyesince Satı Kadın'ın mezarı başında düzenlenen etkinliğine, Kazan Kaymakamlığına vekalet eden Yenimahalle Kaymakamı Meftun Dallı, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Ankara Muhtarlar Derneği Başkanı Hakan Yiğit, kadın muhtarlar, Satı Kadın'ın yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Satı Kadın'ın mezarı başında dua edilmesinin ardından Satı Kadın Anıtı'na çelenk bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

Belediye Kültür Merkezi' düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasıyla demokrasinin temel gereklerinden birinin daha yerine getirildiğini belirterek, Atatürk'ün 5 Aralık 1934'te TBMM'de yaptığı konuşmada "Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi bir lütuf olarak değerlendirilmemeli. Dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha çok çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez" dediğini hatırlattı.

Kadınların siyasal hayatta hak ettiği yeri aldığının söylenemeyeceğini ifade eden Ertürk, kadınların hem kendilerinin hem de ülkenin kaderinde söz hakkına sahip olabilmelerinin tek yolunun siyasetten geçtiğini söyledi.

Kazan'ın ilk kadın belediye meclisi üyesi Hediye Yüksel de kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin toplumsal hayatta gerçekleştirilen devrimlerle olduğunu belirterek, "Türkiye bu konuda dünyadaki öncü ülkelerden birisidir. 8 Şubat 1938 seçimlerinde 18 kadın milletvekili seçilmişken bu sayıya 1999 seçimlerine kadar bir daha ulaşılamadı. 2011 seçimlerinde ise 78 kadın meclise girerek 77 senede yüzde 4'lerden bugün yüzde 14'lere ulaşmıştır. Son referandumda Anayasada yapılan değişiklikle kadına pozitif ayrımcılık tanınması ve kadınlara bu kadar değer ve destek veren bir başbakanımızın olması biz kadınlar için büyük bir fırsattır" diye konuştu.

Çırpan ailesi adına konuşan Zekai Çırpan da toplumun yarısını oluşturan kadınların diğer ülke kadınlarından daha önce ve ileride çağdaşlık yarışına başladığını kaydederek, "Bu durumda cumhuriyet ile kadın hakları iç içedir. Yani kadın için cumhuriyetin varlığı, kendi varlığı ile eşdeğerdir" dedi.

Anma programında, ilçedeki okullar arasında açılan "Satı Kadın" konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Programın sonunda, Ankara Muhtarlar Derneği Başkanı Hakan Yiğit, Belediye Başkanı Lokman Ertürk'e plaket sundu.

Etkinliğine katılanlar, daha sonra, "Satı Kadın ve Kurtuluş Savaşı" konulu resim sergisini gezdi.

-Meclisin ilk 18 kadın milletvekilinden biri-

Satı Kadın (Satı Çırpan), 5 Aralık 1934'te kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimlerde (1935-1939) 5. Dönem Ankara milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı. O yıl meclise giren ilk 18 kadın milletvekili arasında yer alan Satı Kadın, aynı zamanda ilk köylü kadın milletvekili oldu. 1956'da vefat eden Satı Kadın, 9 yıldır doğum yeri olan Ankara'nın Kazan ilçesinde törenlerle anılıyor.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 77. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement