Türk Kısa Filmleri Cannes Festivali'nde - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Kısa Filmleri Cannes Festivali'nde

İZMİR (AA) GÜLCAN KAPLAN - Türkiye'den 9 kısa film, 69. Cannes Film Festivali boyunca "Hezarfen Film Galeri - Türkiye'den Kısalar Özel Seçkisi" başlığıyla sinema profesyonelleriyle buluşacak.

12.05.2016 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR (AA) GÜLCAN KAPLAN - Türkiye'den 9 kısa film, 69. Cannes Film Festivali boyunca "Hezarfen Film Galeri - Türkiye'den Kısalar Özel Seçkisi" başlığıyla sinema profesyonelleriyle buluşacak.

Seçkiyi hazırlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Program Direktörü Nesim Bencoya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin uzun metraj bölümünün yanında çok zengin kısa metrajlı film bölümünün de bulunduğunu söyledi.

"Short Film Corner" adı verilen bu bölümün büyük bir pazar olduğunu ve dünyanın her tarafından binlerce kısa filmin başvurduğunu anlatan Bencoya, "Tabii bunların bir kısmı kabul edilip bir kısmı reddediliyor. Cannes Film Festivali'nin 'Short Film Corner' organizasyonu bu yıl bize başvurdu ve Türkiye seçkisi yapmamızı istedi. Biz de 'Hezarfen Film Galeri - Türkiye'den Kısalar Özel Seçkisi" adıyla toplam 120 dakikalık bir program oluşturduk. Filmler festival kapsamında 16-22 Mayıs tarihleri arasında gösterime sunulacak." dedi.

Bencoya, Cannes Film Festivali'nin sinema profesyonellerine hitap eden bir festival olduğunu, seçtikleri kısa filmleri binlerce festival programcısı, yapımcı ve alıcının izleyeceğine dikkati çekerek daha önce uluslararası alanda boy göstermemiş kısa film yapımcılarının dünya pazarına Cannes yoluyla açılmış olacağını anlattı.

Türkiye'de bugüne kadar uzun metrajlı filmlerin yurt dışında promosyonlarının yapıldığını, kısa filmler için bunun bir ilk olacağını vurgulayan Bencoya, kısa film sektörünün yurt dışında önemli bir ekonomisinin olduğunu, bu sektörün içine Türk filmlerinin de sokulması açısından Cannes Film Festivali'nin çok önemli bir araç olacağına işaret etti.

Bencoya, Türkiye'nin değişik yerlerinden 9 yönetmenin 9 filmle seçkiye katılacağını belirterek, "Eminim ki çok beğenilecek ve dünyada festivalleri dolaşmaya başlayacak. Buradan ortak yapımlar, başka ülkelerde gösterimler çıkabilir. Dünyayı dolaşmaya Cannes ile başlıyoruz." diye konuştu.

Birbirinden değişik konuları alan, Türkiye'nin farklı yerlerinden hikayeler anlatan filmler seçtiklerini, komedi ve dramın yanında aralarında fantastik filmlerin de bulunduğunu aktaran Bencoya, "Çok sayıda film izledik ve böyle bir seçki oluşturduk. Bizim seçkide çok yetenekli yönetmenler var. Çok tutarlı filmler yapmışlar." ifadelerini kullandı.

Bencoya, Cannes'da ayrıca 9 yönetmenin katılacağı iki atölye çalışması yapacaklarını da sözlerine ekledi.

"Aşkın Boyutları"

Yönetmen Mehmet Bahattin Mermut, komedi türünde çektiği 7 dakikalık "Aşkın Boyutları" filminin böyle bir seçkiye alınmasının kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

Festivalin her sinemacının büyük hayali olduğunu vurgulayan Mermut, böylesine büyük bir platformda çok sayıda prodüktör ile buluşacaklarını anımsattı.

"7 Santimetre"

Yönetmen Metehan Şereflioğlu da bir buçuk ay önce tamamladığı 16 dakikalık "7 Santimetre" filmiyle seçkiye katıldığına değinerek, "Çok motive olduk, güzel bir duygu, inanılmaz heyecanlıyım. Böyle bir pazarın içine girmek, ortak yapımcılar bulabilmek, diğer ülkelerdeki festivallere filmi pazarlayabilmek çok önemli" diye konuştu.

Şereflioğlu, filminde bir lise öğrencisinin saçını kestirmesi için okul müdürü ve ailesinden gördüğü baskı ile hoşlandığı kızın uzun saç sevmesi arasında yaşadığı zor ikilemi anlatmaya çalıştığını bildirdi.

Filmler

Cannes'da bir hafta boyunca gösterilecek filmler ve yönetmenleri şöyle:

Mehmet Bahattin Mermut'un "Aşkın Boyutları", Mehmet Mahsum Akyel'in "Zilan", Metehan Şereflioğlu'nun "7 Santimetre", Vedat Oyan'ın "Faili Meçhul", Ezgi Kaplan'ın "Balık Havuzu", Gözde Yetişkin ve Emre Sert'in "Rodi", Mehmet Emrah Erkani'nin "Tuhaf Zamanlar", Doğuş Minsin'in "Kuzgun", Emre Kayış'ın "Çevirmen".

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Kısa Filmleri Cannes Festivali'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement