Türk Kökenli Vekil, Belçika'daki Ayrımcı Yasayı Değerlendirdi - Son Dakika
3.Sayfa

Türk Kökenli Vekil, Belçika'daki Ayrımcı Yasayı Değerlendirdi

Türk Kökenli Vekil, Belçika\'daki Ayrımcı Yasayı Değerlendirdi

Türk kökenli Federal Milletvekili ve Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır, Belçika’da kurban kesimini dini vecibelere göre yasaklayan yeni yasayı değerlendirdi.

29.11.2017 19:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk kökenli Federal Milletvekili ve Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır, Belçika'da kurban kesimini dini vecibelere göre yasaklayan yeni yasayı değerlendirdi.

Belçika'da kısa bir süre önce, Valon ve Flaman parlamentolarında, kurban kesimini dini vecibelere göre yasaklayan ve şoklu kesimi direten yasanın kabul edilmesi, Belçika'da Müslüman ve Yahudi toplumlarının tepkilerine neden olmuştu. Konuyu daha önce Anayasa Mahkemesine taşıyacağını duyuran Müslüman toplumundan sonra şimdi de Yahudi toplumu aynı yönde bir açıklama yaptı. Belçika Yahudi toplumun Anayasa Mahkemesine başvuracağını duyurması, Belçika'da Kurban kesimi tartışmalarını yeniden alevlendirirken, Türk kökenli Federal Milletvekili ve Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır, konuyla ilgili İHA mikrofonuna değerlendirmelerde bulundu.

"Avrupa'da 3 istisna var"

Röportajın başında Belçika'da var olan bir terör ortamına vurgu yapan Başkan Emir Kır, terör ortamından dolayı bazı kesimlerin açık bir şekilde Müslümanların haklarını kısıtlamak için ciddi adımlar attıklarını ifade etti ve bunu yaparlarken Yahudilerin de haklarını kısıtladıklarını belirtti. Bazı kesimlerin kurban kesimini yasaklamayı istediklerinin altını çizen Başkan Kır, "Meclislerde bu, kabul edildi. Sadece bizim bölgede olmadı. Bizim de çok ciddi gayretlerimiz oldu arkadaşlarımızla. Bizim partimiz de bunun karşısında durdu. Ama şunu da söyleyeyim. Avrupa'ya baktığınız zaman, Avrupa'da üç çeşit istisna var. Birincisi, boğa güreşi konusunda, İspanya'da ve Fransa'da istisna var. Halbuki boğa güreşi tamamıyla bir katliam. Kolektif bir şekilde bir hayvanın ölümüne göz yummaktır. Hayvana eziyet ederek, hayvanı katletmektir. Maalesef, bu istisna hala bu Avrupa'da devam ediyor. İkinci istisna, av istisnası. Ava baktığınız zaman, av bir oyun. Nereden bakarsanız, bakın, bir vatandaşın keyfini karşılamak için kabul edilen bir istisna. Üçüncüsü ise, dini vecibeler konusunda Müslümanlar ve Yahudiler için yapılan bir istisna" diye konuştu.

"Devlet adil değil"

Belçika yasalarına göre iki tane istisna olduğuna dikkat çeken Başkan Kır, "Bizde boğa güreşi olmadığı için av ve dini vecibeler konusunda Kurban konusunda istisnalar var. Bugün Valon ve Flaman meclisleri bunu yasakladı. Bunu yasaklarken, Müslümanları ve Yahudileri hedef aldılar. Bunu da her iki toplum, Anayasa Mahkemesine bu iki yasanın düşmesi için başvuruda bulunacak. Bazıları bulunmuşlar bile. Şimdi dışarıdan baktığımız zaman, şunu görüyorum. Devlet adil değil. Bazıları için istisnaya göz yumuyor, bazıları için maalesef görmüyor" dedi.

"Elektrikli şok, sanayi bir yöntemdir"

Kurban kesimini dini vecibelere göre gerçekleşmesini yasaklayan yasaların düşmesi için ellerinde ciddi argümanlarımız olduğunu ifade eden Başkan Kır, "Gaia denen bir kurum var. Onların şöyle bir iddiaları var. 'Kurban kesildiği zaman, hayvana eziyet ediliyor' diye bir iddiaları var. Bugün bu işi daha yakından gösterdiğimiz zaman, ortaya şu çıkıyor. Birincisi, bazı veterinerler ve Gaia'nın iddiaları bu. Elektriği çok yaktığınız zaman, hayvanlara zarar vermeden ölümü getiriyoruz. Halbuki, elektrik şokun, yapılma sebebine baktığınız zaman, çok hayvanı aynı anda, çok az bir süre içinde öldürebilmek için bir yöntemdir. Sanayi bir yöntemdir. Yani bu, hayvanın daha az eziyet çekmesi için ortaya atılan bir yaklaşım değil. Bu bağlamda argümanları doğru değil" şeklinde konuştu.

"Ayrımcılığa son verilsin"

Başkan Kır, "Elimizde de bazı raporlar var. Belçika'nın önde gelen bir üniversitenin nörologları var. Veterinerler değil, nörologlar bir hayvanın eziyet çekip çekmediğini bilebilir. Bunların iddialarına bakıldığı zaman, bunlar şunu söylüyorlar. Elektrik şokla eziyetin azaldığını kimse tespit edemiyor. Kimse bunu teyit edemiyor. Ama şunu da ilave ediyorlar. Damarları kestiğiniz zaman, bu eziyetin anında bittiğini ifade ediyor. Burada elimizde ciddi argümanlar var. Ben ümit ediyorum ki, bu argümanlar yarın Anayasa Mahkemesi tarafından doğru bir şekilde ele alınır ve bu ayrımcılığa son verilir. Belçika'da maalesef dini inançlara karşı bazılarının ciddi önyargıları var. Bu güven ortamından dolayı, terör ortamından dolayı, bazılarına fatura ödetmek için fırsat biliyorlar. Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Devlet gücünü sadece birilerine karşı değil, hizmetleriyle adil bir şekilde yaklaşması lazım. Maalesef bugün devlet bunu yapmadı" diye ekledi. - BRÜKSEL

Kaynak: İHA

Son Dakika 3.Sayfa Türk Kökenli Vekil, Belçika'daki Ayrımcı Yasayı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement