Türk Konseyi 4. Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Türk Konseyi 4. Zirvesi

Türk Konseyi Genel Sekreteri Emekli Büyükelçi Akıncı: "Biraz önce devlet başkanları toplantısında imzalanan belge ile Ramil Hasanov, Genel Sekreter tayin edildi" "Kurucu Genel Sekreter olarak 4 yıl çalıştım. Hayatımın en zevkli göreviydi" (Türk diaspora merkezleri) "Bu merkezler Avrupa'da iki şehirde, bir de ABD'de kurulacak.

05.06.2014 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Konseyi Genel Sekreterliği görevini Azeri Ramil Hasanov'a devredecek olan Emekli Büyükelçi Halil Akıncı, genel sekreterliğin hayatının en zevkli görevi olduğunu söyledi.

Türk Konseyi'nin 4. zirvesinin ardından Akıncı, görev süresinin bu yıl tamamlandığını belirterek, "Kurucu Genel Sekreter olarak 4 yıl çalıştım. Hayatımın en zevkli göreviydi. Eylül ayında görevi Ramil Hasanov'a devredeceğim. Biraz önce devlet başkanları toplantısında imzalanan belge ile Hasanov, Genel Sekreter tayin edildi. Genel Sekreter yardımcılarının da ataması gerçekleştirildi" şeklinde konuştu.

Zirvenin konusunun "turizm" olduğunu hatırlatan Akıncı, bu alanda yapılacak işbirliği, İpek Yolu'nun canlandırılması  ve ortak turizm paketi hazırlanması gibi konularda, konseye üye ülkelerin turizm bakanlarının yürüttüğü çalışmalar hakkında devlet başkanlarına bilgi sunduklarını kaydetti. Toplantı sırasında devlet başkanlarının bazı tekliflerde bulunduklarını vurgulayan Akıncı, bu tekliflerden birisinin kendilerinin de üzerinde çalışma yaptıkları ortak televizyon kanalı kurulması olduğunu bildirdi. Akıncı, yatırım fonunun kurulmasıyla sekretaryanın bu talimatları yerine getireceğini dile getirdi.

Bu yıl Türkmenistan Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın da zirveye katıldığına dikkati çeken Akıncı, bu durumun mutluluk verici olduğunu belirtti. Türk Konseyi'nin siyasi bir kuruluş olduğunu kaydeden Akıncı, bundan sonraki zirvelerde de Türkmenistanlı bakanları aralarında görmekten memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

-Türk diasporası-

Akıncı, Türk diasporasının kurulması konusunun zirvede gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine, "Zaten daha önce bu yönde çalışmalar yapılmasına ilişkin onay verilmişti" dedi.

Zirvede, diaspora eşgüdüm merkezleri kurulması konusunda kararlar alındığını söyleyen Akıncı, "Bu merkezler Avrupa'da iki şehirde, bir de ABD'de kurulacak. Önümüzdeki aylarda bu merkezleri kuracağız" diye konuştu.

Akıncı, Afganistan'dan NATO askerlerinin çekilmesinin ardından alınacak güvenlik önlemlerinin ise zirvede gündeme gelmediğini söyledi.

- "Hepimiz Türk devletlerinin ortak kardeşliği, barış ve huzuru için hizmet ediyoruz"-

TÜRKPA Genel Sekreterliğinden Türk Konseyi Genel Sekreterliğine atanan Ramil Hasanov, konuşmasına, atanmasından dolayı devlet başkanlarına teşekkürlerini sunarak başladı. "Hepimiz Türk devletlerinin ortak kardeşliği, barış ve huzuru için hizmet ediyoruz" diyen Hasanov, teslim almış olduğu bayrağı en iyi şekilde taşımaya çalışacağını söyledi.

Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali ise Türk Akademisi'nin ortak Türk tarihi, edebiyatı ve terminolojisi konusunda araştırma yapacağını belirterek, "Ortak Türk tarihini çok önemsiyoruz" dedi.

Kıdırali ayrıca, Türk Akademisi 'nin bundan sonra "Türk entegrasyonu" üzerine hızla çalışmaya başlayacağını kaydetti.

Yeni Genel Sekreter Yardımcısı Adahan Madumarov da ileride Türk Konseyi'nin çok önemli bir örgüt olacağına inandığını belirtti. Genel Sekreter Yardımcısı Abzal Saparbekuly ise Türk Konseyi'nin önümüzdeki dönemde yeni işbirliği alanının enformasyon ve medya olması için gayret göstereceklerini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Konseyi 4. Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement