Türk Mühendislerden Havacılık Sektörüne "Yapay Zekalı" Destek - Son Dakika
Ekonomi

Türk Mühendislerden Havacılık Sektörüne "Yapay Zekalı" Destek

AKILLI Yabancı Madde Tespit (A-FOD) Sistemi'ni geliştiren Türk mühendisler, havacılık sektörünün problemlerinden 'uçaklarda yabancı madde hasarını' önlemeyi amaçlıyor.

10.05.2018 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKILLI Yabancı Madde Tespit (A-FOD) Sistemi'ni geliştiren Türk mühendisler, havacılık sektörünün problemlerinden 'uçaklarda yabancı madde hasarını' önlemeyi amaçlıyor. Pistte bulunan yabancı cisim takibini yapay zeka ile yapacaklarını belirten Ümit Yaşar Karadeniz, "Bu cisimlerin sektöre zararı yılda 14 milyar dolar. Sistemimiz 3 santimetrelik parçayı dahi tespit edecek" dedi. Gazipaşa Alanya Havalimanı'nda uygulanan teknoloji, 3. Havalimanı için açılan ihalede İsrailli şirketle yarışıyor.

Havalimanlarında yabancı cisim takibi artık yapay zekanın elinde. ODTÜ TEKNOKENT firması Argosai mühendisleri tarafından geliştirilen Akıllı Yabancı Madde Tespit (A-FOD) Sistemi, pistte bulunan kuş tiplerini bile tespit edebilecek. A-FOD'u geliştiren ODTÜ TEKNOKENT firması Argosai Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Karadeniz, çalışmalara 4 yıl önce başladıklarını belirterek geliştirdikleri sistemin görme ve gördüğünü anlama üzerine kurulu olduğunu belirtti.

"MARTI VE LEYLEĞİ BİLE AYIRT EDEBİLECEK"

Pistlerin dinamik bir alan olduğunun altını çizen Ümit Yaşar Karadeniz, "Pist üzerinde oluşan kuşlar, yabancı maddelerin oluştuğu anda tespiti için yapay zeka teknolojisi çok faydalı. Bunu ancak yapay zeka teknolojisiyle yapmak mümkündü. Çünkü pistin üzeri çok dinamik, sürekli bir hareket halinde. Burada 3 santimetrelik bir parçayı bile görebilecek ve anlayabilecek, yağmurda ve karda bir kuşu 'bu martı, bu leylek' diye sınıflayabilecek bir teknoloji geliştirdik" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE ALANINDA TEK FİRMA

Türkiye'de tek dünyada ise sayılı firmalar arasında yer aldıklarını ifade eden Karadeniz, "Biz bunu geliştirirken TÜBİTAK ve KOSGEB desteği aldık. Yapay zeka ile bu sorunu çözen dünyada birkaç firmadan birisi olduk, Türkiye'de ise tekiz. Hem FOD alanında çözüm geliştiren hem de yapay zeka teknolojisini havacılık alanında uygulayan tek firmayız. Bizim gibi dünyada radarla yapan birkaç firma daha var" dedi.

"CONCORDE KAZASININ NEDENİ YABANCI CİSİM"

A-FOD  yapay zeka teknolojisini Gazipaşa Alanya Havalimanı'na kurduklarını anlatan Karadeniz, sistemin dünya üzerinde yalnızca 13 havalimanında kurulu olduğuna dikkat çekti. Paris'te Charles de Gaulle Havaalanı'ndan kalkışından birkaç dakika sonra düşen ve 113 kişinin ölümüne yol açan Concorde uçağının düşme nedeninin uçağın yakıt tankına çarpan bir cisim olduğunu hatırlatan Karadeniz sistemin havacılık sektörüne sağlayacağı faydaları şöyle anlattı:

"Böyle kazaların yaşanmaması için yola çıktık. Yabancı madde hasarının havacılık sektörüne yılda ortalama 14 milyar dolar zararı var. Bu aynı zamanda uçakların gecikmelerine, büyük aksamalara neden oluyor FOD havacılıkta ciddi problem. Bu geleneksel yöntemle yani insan gözüyle yapılırken cisimlerin yüzde 5'i bulunabiliyordu. Bu sistemle cisim pistte oluştuğu andan itibaren 3 santimetrelik bir parça dahi o dinamik içerisinde yapay zeka teknolojisi ile yakalanıp alarm üretiyor bunun sonunda da temizleniyor. Bu insan hayatını kurtarması açısından önem kazanıyor"

"3. HAVALİMANI DA ONA EMANET OLACAK"

3. Havalimanı Yabancı Madde Tespit sistemi ihalesinde yer aldıklarını da belirten Karadeniz, "Burası dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesi. Biz orada ihaleye katıldık. Hepsi uluslararası olmak üzere 5 tane firma ihaleye katıldı ve biz son ikiye kaldık. Dünyada bu teknolojinin kullanılması için Türkiye başta olmak üzere çalışmalar başladı. Gazipaşa Alanya Havalimanı pilot oldu, Türkiye buna 3. Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile öncülük yapacak. Kısmetse bu yıl Türkiye'de sonra da yurt dışında kurulumumuzu yaparak dünyaya açılmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

(-GÖRÜNTÜ) - Kumanovalı

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türk Mühendislerden Havacılık Sektörüne 'Yapay Zekalı' Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yağmur ve kar yağmadı, barajlarda kuraklık alarmı verildi
    10:31 Yağmur ve kar yağmadı, barajlarda kuraklık alarmı verildi

    Adana'da bu sene kış mevsiminde yağışların azlığı nedeniyle barajlarda sular çekilmeye başladı. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayıp, 'Yaz dönemlerinde barajlarda meydana gelen buharlaşma, tarımsal sulama ve enerji için kullanılan suyla birlikte ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir' dedi.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli'de iftar etkinliğine katıldı
    10:29 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli'de iftar etkinliğine katıldı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen iftar etkinliğine katıldı. Şimşek, Denizli'nin büyüme potansiyeline dikkat çekerek, Başkan Osman Zolan'ın hizmetlerini övdü.

  • Yunusemre Belediyesi Halk Ekmek Büfeleri Hizmet Vermeye Devam Ediyor
    10:29 Yunusemre Belediyesi Halk Ekmek Büfeleri Hizmet Vermeye Devam Ediyor

    Yunusemre Belediyesi tarafından kurulan halk ekmek büfeleri, vatandaşlara ucuz ve sağlıklı ekmek imkanı sunmaya devam ediyor. Laleli Mahallesi'ndeki büfenin de hizmete girmesiyle birlikte toplamda 17 noktada hizmet verilecek.

  • Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı
    10:21 Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşan şehir için çalışmalarını yeni dönemde de sürdüreceklerini belirterek, otopark kapasitesini yapacakları 50 bin araçlık yatırımla üst seviyeye taşıyacaklarını açıkladı.

  • Fildişi Sahilleri ve Gana'da Kakao Üretimi Durduruluyor
    10:11 Fildişi Sahilleri ve Gana'da Kakao Üretimi Durduruluyor

    Fildişi Sahilleri ve Gana'da bulunan büyük kakao fabrikaları, artan tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimlerini kısmaya ya da durdurmaya karar verdi. Bu durum, dünya çapında kakao üretimini ve tedarikini etkileyebilir.

  • BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı
    10:03 BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,18 düşüşle 8.702,35 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 15,77 puan ve yüzde 0,18 değer kaybederek 8.702,35 puana indi. Bankacılık endeksi ve holding endeksi yatay seyretti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,55 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 0,85 ile ticaret oldu. Dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,25 değer kaybıyla 8.718,11 puandan tamamladı. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 seviyelerinin destek, 8.800 ve 9.000 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:54 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,30 liradan, euro ise 35,17 liradan satılmıştı.


Advertisement