Türk Müteahhitlerin Dünya İkinciliği Devam Ediyor" - Son Dakika
Güncel

Türk Müteahhitlerin Dünya İkinciliği Devam Ediyor"

Türk Müteahhitlerin Dünya İkinciliği Devam Ediyor"

Türk müteahhitler, ülke dışı faaliyet gelirleri esas alınarak yapılan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde ikinci sıradaki yerini korudu.

21.08.2015 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk müteahhitler, ülke dışı faaliyet gelirleri esas alınarak yapılan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde ikinci sıradaki yerini korudu. Listede 42 olan Türk müteahhit firma sayısı ise 43'e yükseldi.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi (Engineering News Record - ENR) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak oluşturduğu "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesini yayınladı.

Listede 2013 verilerine göre geçen yıl 42 Türk müteahhitlik firmasının girdiği listede Türk şirketlerin sayısı 42'den 43'e çıktı. Bu sayı ile Türkiye, 65 firma ile dünya listesinde birinci sırada yer alan Çin'in ardından ikinciliğini korudu. Üçüncü sırada ise 32 firma ile ABD yer aldı.

Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan uluslararası inşaat sektöründe, gelecek döneme ilişkin belirsizliğin gün geçtikçe artması ve denge noktasının sağlanamamasının etkileri görülmeye başladı. En büyük 250 uluslararası inşaat firmasının pazar büyüklüğü 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 4,1 azalarak 521,6 milyar dolara geriledi.

- Türk müteahhitlerin performansı arttı

Geçen yıl Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında gösterdiği performans kayda değer şekilde arttı. ENR listesindeki 43 Türk firmasının 2014 yılı gelirleri toplamı bir önceki yıla göre  yüzde 43,4 artışla 29,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlarla Türk firmalarının toplam gelirde 2013 yılı rakamları ile yüzde 3,8 olan payı 2014'te yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.

Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı tüm dünyada artış gösterirken, Türk firmalar Kuzey ve Latin Amerika pazarlarında neredeyse hiç yer almadı. Rekabetin en çetin olduğu Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarındaki Türk müteahhitlik payı arttı.

Çin 65 firma ve toplam pazardan aldığı yüzde 17,2'lik pay ile en büyük pazar payına sahip olurken, İspanya'nın pazar payı 2014 yılında 2013'e kıyasla dünya genelinde yüzde 14,7'den yüzde 13,1'e geriledi. ABD'nin 32 firmasının pazar payı ise dünya genelinde yüzde 13'ten yüzde 11,4'e geriledi.

Listedeki kendine yer bulan ilk 10 Türk firması sırasıyla "Öztürk, Rönesans, Polimeks, Enka, TAV, Çalık, Tekfen, Ant Yapı, İlk ve Yapı Merkezi" şeklinde gerçekleşti.

- "Toplam gelirdeki büyük yükseliş memnuniyet verici"

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, tüm dünyada takip edilen ve bir kalite güvencesi olarak algılanan listeye; aralarından 37'si Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi  toplam 43 firma ile damga vurulduğunu belirterek, firma sayısıyla tam 8 yıldır dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olmanın kendileri için büyük övünç kaynağı olduğunu bildirdi.

Türk firmaların toplam gelirden aldığı payın yüksek düzeyde artmasının memnuniyet verici olduğunu aktaran Yenigün, ortaklık kültürü ve güç birliğinin uluslararası rekabette firmalarının önünü daha da açacağını aktardı.

Yenigün, " Küresel belirsizlikle keskinleşen uluslararası rekabete, ana pazarlardan Libya ve Irak'ta yaşanan sorunlara, petrol fiyatlarındaki gerilemeye ve Rusya'da ortaya çıkan son dönem ekonomik yavaşlamaya rağmen yurt dışında gösterilen performans önemli bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Müteahhitlerin Dünya İkinciliği Devam Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement