Türk Mutfağı Dünya'ya Coğrafi İşaretli Ürünlerle Ulaşacak - Son Dakika
Güncel

Türk Mutfağı Dünya'ya Coğrafi İşaretli Ürünlerle Ulaşacak

Türk Mutfağı Dünya\'ya Coğrafi İşaretli Ürünlerle Ulaşacak

Metro Türkiye, ilk kez İstanbul'da düzenlenen Coğrafi İşaret Zirvesi'ne Gastronometro ile ev sahipliği yaptı.

27.04.2018 13:42  Güncelleme: 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zirvede, Dünya'da toplamda 10.000 adet coğrafi işaret tescilli ürün bulurken, Türkiye'de tescil almaya aday 2.500 adet ürün bulunduğundan bahsedildi. Bugün Türkiye'de 337 ürüne coğrafi işaret alındığı ve 422 ürünün başvurusu tamamlanarak tescil almayı beklediği belirtildi. Yakın zamanda Türkiye'de toplamda 1.000'e yakın ürünün coğrafi işaretli ürünler arasına girmesi hedefleniyor.

Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak ve gelecek nesiller de görebilsin iddiasıyla yola çıkan, attığı her adımla Türk mutfak kültürünü korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek misyonuyla hareket eden Metro Türkiye, İstanbul'da gerçekleştirilen Coğrafi İşaret Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Zirve'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu (TURKPATENT), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ilgili tüm paydaşlar bir araya geldi. Değerli konuşmacıların ve panelistlerin yer alacağı zirvede "Coğrafi İşaretlerin Dünyadaki Yeri ve Pazarlanması, Coğrafi İşaretlerde Üretici Birliklerinin Önemi, Türkiye'de Coğrafi İşaretler ve Son Gelişmeler ve Avrupa Birliği Kalite Politikaları ve Coğrafi İşaretler, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Tüketiciye Ulaşmasında Şeflerin Rolü gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı ve örnek uygulamalara yer verildi.

Zirvenin açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel Yayan, "Metro Türkiye bizleri ziyaret ederek bakanlığımızla coğrafi işaretli ürünler projesini paylaştığında, hepimiz onların heyecanını görerek mutlu olduk. Türkiye coğrafi işaretli ürünler bakımından çok zengin. Bugün geldiğimiz noktada Metro ve tüm iş ortaklarımızla birlikte 337 ürün coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. 422 ürün ise tescil alma aşamasında bulunuyor. Biz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye'de daha çok ürünün coğrafi işaret alarak Dünya'ya yayılmasının, üreticilerin desteklenmesinin ve kırsal kalkınmanın arkasındayız." dedi.

İstanbul'da ilk kez düzenlenen Coğrafi İşaret Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten Metro Global Yürütme Kurulu Üyesi Kubilay Özerkan, "Türkiye olarak; bir tarafta medeniyetler beşiği bir coğrafya, diğer tarafta binlerce yıldır birikerek zenginleşmiş köklü bir mutfak kültürünün zengin bir mirasçısı konumundayız. İşte bu noktada tüm özelliklerini üretildiği coğrafyadan alan; o yörenin havası, suyu, toprağı, üretim yöntemi, el emeği ile özdeşleşen Coğrafi İşaretli Ürünlerimiz büyük önem arz ediyor. Metro olarak biz Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkma vizyonuyla ilerliyoruz. İnanıyoruz ki, bizi biz yapan bu değerlerdir. Bu ülkenin değerlerine sahip çıkmak demek, geçmişine olduğu kadar geleceğine de sahip çıkmak demek. Biz bu zenginliğe sahip çıkıp yaşatırsak, globalleşmeyi kendi lehimize çevireceğiz ve hikayemiz dünyada ses getirecek, yer bulacaktır." dedi.

Özerkan sözlerine, "Dünya Ticaret Örgütü araştırmalarına göre dünyada 10.000 adet coğrafi işaret tescilli ürün bulunuyor. Sadece Türkiye'nin potansiyeli 2.500. Şu anda Coğrafi İşaret tescilli ürün sayımız 337. Bu bize aslında yerel değerlerimizin ne kadar çabuk ve güçlü bir ekonomik değere dönüşebileceğini gösteriyor. Perakendeci olarak tedarik zincirinin tam ortasında yer alan konumumuzla, üretici ve son tüketici arasında kendimizi köprü olarak görüyor, kendimizi sorumlu hissediyoruz. Yerel ürünler konusunda üreticileri bilinçlendiriyor, tohum nasıl saklanır, nasıl doğru hasat yapılır gibi konularda eğitimler veriyor, kalite standartlarını yukarı taşıyoruz. Üreticiye ürettiği tüm ürünü alım garantisi vererek ticari motivasyon sağlıyoruz. Böylece üreticinin kazandığı sürdürülebilir bir model kurarken, kırsal kalkınmayı destekliyor, biyoçeşitliliği koruyoruz. Son tüketicide farkındalık yaratmak için ise iletişim ve pazarlama çalışmaları yapıyor, restoran ve şeflerle iş birliği yaparak bu ürünleri menülere taşıyor, yaratıcı tabaklarda sunulmasını sağlıyoruz." diyerek devam etti.

Coğrafi İşaretlerin Dünyadaki Yeri ve Pazarlanması panelinde konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Katma değeri yüksek coğrafi işaretler, ülkeler için önemli bir zenginleşme aracıdır. Medeniyetler beşiği ülkemiz, bu alanda sahip olduğu zenginliği hem ulusal hem uluslararası alanda kalkınma atılımına dönüştürmelidir." dedi

Belirli bölgelere ait ürünleri tanıtarak pazar oluşturmanın bölgesel kalkınmayı hızlandıracağına ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanan Metro Türkiye, 2011 yılında başlattığı Coğrafi İşaretli Ürün projesiyle hem kırsal kalkınmaya ve sürdürülebilir tarıma destek oluyor, hem de yerel ürün tedarikçilerini destekleyerek unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar gün ışığına çıkarmayı hedefliyor. Metro, bu projesiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ilk defa verilen "Coğrafi İşaret Tanıtımına En Fazla Katkı Sağlayan Firma Ödülü"nü almaya da hak kazanmıştı. Türkiye'nin 20 şehrinde bulunan 36 Metro mağazasında 80'den fazla coğrafi işaret tescili almış ya da coğrafi ürün tescil için bekleyen ürünü bulmak mümkün.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Mutfağı Dünya'ya Coğrafi İşaretli Ürünlerle Ulaşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement