Türk mutfak eşyaları sektörü, Çin'den sonra en büyük ikinci ihracatçı - Son Dakika
Güncel

Türk mutfak eşyaları sektörü, Çin'den sonra en büyük ikinci ihracatçı

Türk mutfak eşyaları sektörü, Çin\'den sonra en büyük ikinci ihracatçı

Pandemi yılını 2,55 milyar dolar ihracatla kapatan, bu yılın ilk altı ayında ise 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ev ve mutfak eşyaları sektörü Türkiye'nin toplam ihracatına verdiği katkıyı aralıksız sürdürüyor.

30.07.2021 09:00  Güncelleme: 09:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pandemi yılını 2,55 milyar dolar ihracatla kapatan, bu yılın ilk altı ayında ise 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ev ve mutfak eşyaları sektörü Türkiye'nin toplam ihracatına verdiği katkıyı aralıksız sürdürüyor. Türk mutfak eşyaları sektörü, Çin'den sonra en büyük ikinci ihracatçı.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Talha Özger, "Yıl sonu ihracat hedefimiz 3,4 milyar dolar. Sektör olarak dünyada Çin'den sonra en büyük ikinci ihracatçı ülke konumundayız. Avrupa'daki varlığımızı daha da güçlendireceğiz. Yurtdışında ofis, depo, lojistik merkezleri gibi çözümleri devreye alarak hedef pazarlara daha yakın olmalıyız" dedi. Özger, yeni dönem stratejilerini ve ihracat hedeflerini paylaştı. Derneğin pandemi sonrası döneme ilişkin en önemli hedefleri arasında yeni ihracat pazarlarına giriş yapmak ve tasarım-markalaşma olgusuna odaklanmak yer alıyor.

Yıl sonu ihracat hedeflerinin 3,4 milyar dolar olduğunu söyleyen Özger, "Yılın ilk yarısındaki ihracatımızın artışında lokomotif ürün grupları yüzde 65 artışla elektrikli küçük mutfak eşyaları ve yüzde 55 artışla metalden mamul pişirme gereçleri oldu. Seramik sektöründeki yeni yatırımlar sonucunda ise artış yüzde 85 oranında gerçekleşti. İhracat birim değerimizi de 3,8 dolara çıkarmak için ter döküyoruz. Sektör olarak en fazla ihracatımızı yüzde 58 ile Avrupa'ya gerçekleştiriyoruz. Pandemi öncesi Avrupa'nın payı yüzde 55'ti ve hem lojistik avantajımız hem de Asya Ülkeleri'nden farklı tedarikçi arayışı bizi Avrupa pazarında daha da avantajlı konuma getirdi. İkinci önemli pazarımız Ortadoğu, üçüncü ise Afrika ki çoğunlukla Kuzey Afrika Ülkeleri. Önümüzdeki dönemde pazar olarak güçlenmek istediğimiz Amerika, Latin Amerika, Sahra Altı Afrika ve Asya'daki payımızı arttırmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan Avrupa pazarının yakın gelecekte talebini arttıracağını, pandeminin 2022 yılı ile birlikte kontrol altına alınmasıyla Avrupa'nın sektörümüz için önemini artıracağını düşünüyoruz. Katılımcılarımızın yüzde 75 oranında faaliyetlerimize katıldığı kapsamlı bir URGE projemizi henüz tamamladık. Şimdi yeni bir URGE'yi hayata geçireceğiz. Bu projede endüstriyel tasarım, e-ticaret ve pazarlama alanında danışmanlıklarla farklı adımlar atmak ve projelerimizi zenginleştirmek istiyoruz. 2021 yılında sanal heyetler organize etmeye başlamıştık, Latin Amerika, Avrupa ve Sahra Altı Afrika heyetlerimizden sonra yıl sona ermeden Asya ve Avustralya'da sanal heyetlerimizi devam ettirmeyi planlıyoruz. Her yıl İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz 'Invitation Only Istanbul' ve Avrupa'ya taşıdığımız 'Invitation Only Europe' için pandemiye bağlı olarak hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz" dedi.

Sanayici maliyet artışlarını cebinden karşılıyor

Hammadde fiyatlarındaki fahiş artışların devam ettiğini, konteyner sıkıntısının ise kısmen sürdüğünü belirten Özger, "Üretimdeki maliyet artışları doğal olarak sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Sektörle her iki sorun ile ilgili olarak yaptığımız değerlendirmede girdi maliyetlerimizin artmasına karşın bunu aynı oranda satış fiyatlarına yansıtmanın mümkün olamadığını gördük. Biz aylık bazda artık ihracatın yanı sıra birim ihracat değerlerimizi de izliyoruz ve hammadde, lojistik, enerji, işçilik, ambalaj gibi tüm girdi maliyetlerimizde artışlar yaşanmasına rağmen 2021 yılının ilk dört ayında birim fiyatlarda sadece yüzde 10'luk bir artış söz konusu. Demek ki maliyet artışlarının büyük bölümünü sanayici kendi karından, yapması gereken yatırımından feragat ederek karşılamış gözüküyor" dedi.

Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün değer bazında dünya sıralamasında ihracatta Polonya'nın ardından 8'inci sırada yer aldığına işaret eden Talha Özger, "Çin pazarda dominant bir oyuncu ve tek başına sektör ihracatının yüzde 55'ini gerçekleştiriyor. İkinci en büyük ihracatçı olan Almanya'nın pazar payı ise sadece yüzde 6. Türkiye tüm bu rakiplerinin arasında farklı bir yapıya sahip çünkü güçlü bir üretim yapımız var. Çin'den sonra en büyük net ihracatçı konumundayız. İhracatta 2021 yılına Türkiye olarak iyi başladık. Yılın geri kalanında benzer performansı devam ettirebilirsek dünya sıralamasında bir veya iki basamak yukarıya çıkabileceğimizi söyleyebiliriz. Sektör olarak hedefimiz ilk etapta dünyada ilk 3'e girmek. Bizim öncelikli hedefimiz İtalya, Hollanda, Fransa, ABD ve Polonya'yı geride bırakmak olacak. Bu hedefe ulaşabilmek için ülke ve sektör olarak birim ihracat fiyatlarımızı yukarıya çekmeye odaklanarak bu yönde stratejiler geliştirmeliyiz. 2022 sonrasında ise başta ABD pazarı olmak üzere farklı ülkelere açılmak istiyoruz. Yurtdışında ofis, depo, lojistik merkezleri gibi çözümleri devreye alarak hedef alıcı pazarlara daha yakın olmalıyız" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk mutfak eşyaları sektörü, Çin'den sonra en büyük ikinci ihracatçı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Libya'nın başkenti Trablus'a yeniden uçuşlara başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. THY, özel fiyatlarla Trablus'a haftada 3 gün uçacak.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.

  • Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı
    19:04 Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen kazada ticari araç takla attı ve 1 kişi yaralandı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek
    19:01 Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını duyurdu. Bakan Bayraktar, yeni bir doğal gaz kuyusu kazıldığını belirterek, enerji alanında denizlerdeki son durumu da paylaştı. Türkiye'nin denizlerdeki enerji filosunda toplam 6 gemi bulunuyor ve bu filonun büyütülmesi hedefleniyor.


Advertisement