Türk Mutfak Ürünleri Bütün Dünya Evlerine Girmek İstiyor - Son Dakika
Güncel

Türk Mutfak Ürünleri Bütün Dünya Evlerine Girmek İstiyor

Türk Mutfak Ürünleri Bütün Dünya Evlerine Girmek İstiyor

Türk mutfak ihracatçıları Avrupa’yı mesken tuttu.

11.02.2018 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk mutfak ihracatçıları Avrupa'yı mesken tuttu. Dünyanın en büyük mutfak eşyaları fuarına Türk firmaları damgasını vurdu.

Uluslararası mutfak eşyaları, ev dekorasyonu, züccaciye, aksesuar ve hediyelik eşya fuarı "Ambiente 2018" Almanya'nın Frankfurt kentinde kapılarını açtı. Ambiente 2018 fuarına, 100'e yakın farklı ülkeden 4 bin 500'ün üzerinde firma katılırken Türkiye'den fuara 150 firma katıldı.

Metal mutfak eşyaları, plastik ve metal ev eşyaları, elektrikli küçük aletler ve hediyelik alanlarında faaliyet gösteren toplam 73 Türk firma 3 ayrı holde milli katılım kapsamında ürünlerini sergiledi. 77 firmanın bireysel olarak katıldığı fuarda toplamda 150 Türk firma yer aldı.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Mutfak Komitesi Başkanı Tahsin Öztiryaki, bu yıl fuara 77 firmanın bireysel katıldığını belirterek, " Hollanda'nın partner ülke olarak 140 şirket ile iştirak ettiği Ambiente Fuarı'na Türkiye toplamda 150 firma ile yer aldı. Sektörün dünyadaki en büyük fuarı olduğu için firmalarımız açısından son derece önemli. Fuara 23. kez katıldık. Bu fuara 17 kez katılan firmalarımız var. 2007 yılında Türkiye'den 37 firma düzeyinde gerçekleşen milli katılım sayısı bu yıl 73'e yükseldi. Artık her kesime hitap eder hale geldik. Ambiente, bizlerin ihracatı öğrendiğimiz yer. Katma değeri yüksek ürünlerimizi bugün dünyanın her yerine satmaya başladık. Artık Türkiye fuarın en önemli katılımcıları arasında yer alıyor. Ürünlerimizle bütün dünya evlerine girmek istiyoruz" dedi.

Ocak'ta tahminlerin 2 katı ihracat

Mutfak sektörünün 2017 rakamlarını değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz ise "2017 Ocak- Aralık döneminde sektör ihracatı bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 5,88 artarak 4 milyar 18 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sadece 2018 Ocak ayı ihracatı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 artarak 306 milyon dolar oldu. Sektörün ithalatındaki düşüş sürüyor. Önceki yıl yüzde 22 düşerek 1,34 milyar dolara inen ithalat, 2017 yılında da bir miktar daha gerileyerek 1.29 milyar dolar civarında gerçekleşti. Dünya Mutfak Sektörü ticaret hacmi 2016 yılında 198 milyar dolar oldu. Biz ülke olarak dünya Mutfak Sektörü ihracatından yaklaşık yüzde 2,0 pay alarak 9. sırada yer alıyoruz. Sektörün birim ihraç fiyatı 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,77 oranında artış gösterdi" bilgisini verdi.

Demir ve demir dışı sektör ihracatının Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27 artış yaşandığını anlatan Rıdvan Mertöz, "Ocak 2018'de Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 27 artırarak 608 milyon dolar ile alt sektörler arasında 7. sırada yer aldı. İhracatımızda 2017 Ocak ayına göre rekor derecede artış yaşadık. Bu sene sektör olarak yüzde 10 civarında artış hedefimiz bulunuyor. Almanya'ya yüzde 15, Polonya'ya yüzde 18, İspanya'ya yüzde 26'lık bir artış yakaladık. Amerika'ya ihracat hedefimiz daha yüksek seviyelerde yer alıyor. 2018 yılında Afrika ülkeleri hedef ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa hiçbir zaman ihmal edilecek bir pazar değildir. Hem kalitemiz hem de fiyatımız ile ön planda yer almak istiyoruz. 2018 yılı 2017'ye göre daha iyi olacak. Hem ülke hem birlik olarak bu sene hedeflerimizi aşacağız" diye konuştu.

Alternatif pazarlar

Almanya'ya mutfak sektörü olarak 2017 yılı ihracatın yüzde 8,9 artarak 372 milyon dolara çıktığını anlatan Mertöz, "Ülke olarak Almanya'nın mutfak ithalatından aldığımız pay potansiyelimizin altında. Rakip ülkelerden Çin'e göre kalitede çok daha iyi bir seviyedeyiz ve coğrafi olarak Avrupa'ya yakın olduğumuz halde fiyatlarımız Çin ile rekabet edecek düzeyde. Tasarıma verdiğimiz önemle de rakiplerimizden ayrılıyoruz. Ülke ihracatında Birleşik Krallık 404 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor" diye konuştu. Sektör olarak ana pazarlarının Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu kaydeden Mertöz, 2'cni sırada ise Orta Doğu ülkelerinin yer aldığını söyledi. Artık daha çok alternatif pazarlara yönelmek gerektiğini vurgulayan Mertöz, "Latin Amerika ve Uzak Doğu ilk sırada yer alıyor. Afrika çok derin bir pazar, kullanmamız gerekiyor" dedi.

Dizilerde ürün yerleştirme satışları arttırır

Türkiye'nin dünyanın en önemli tedarikçi ülkeleri arasında yer aldığını anlatan Tahsin Öztiryaki, "Endüstriyel mutfak sektörünü domine eden ülkeler arasında yer alıyoruz. Endüstriyel mutfakta Avrupa'da 2. sırada yer alıyoruz. Sektörde Türkiye olarak iddialı bir yerde bulunuyoruz. Markalarımız, iyi fiyat ve zamanında teslimat ile bu sektörde söz sahibi konumda. Dünya'ya marka satıyoruz. Avrupa'ya en çabuk, en hızlı, en makul ürün satan ülkeyiz. Bu Çin ve Hindistan'a göre bize avantaj sağlıyor. Televizyonlarda kullandığımız reklamlar bizi olumlu yönde etkiliyor. Türk diziler yurt dışında da çok izleniyor. Bu dizilere yapılacak ürün yerleştirme bize oldukça iyi katkı sağlar" diye konuştu.

Endüstriyel mutfak sektörü hakkında da bilgi paylaşan Tahsin Öztiryaki, "2017 Ocak-Aralık döneminde sektör ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.2 oranında artarak 1,71 milyar dolar olarak gerçekleşti. Birim fiyat 2016 yılında 3.73 dolar/Kg'den, 2017 yılında 3.84 dolar/Kg'e yükseldi. İthalat rakamının ise 2017 yılında 320 milyon dolar civarında olması bekleniyor" şeklinde konuştu. Ancak sektör açısında girdi olarak kullanılan hammaddelere konulan gümrük vergileri ve antidamping soruşturmalarının ihracatçı firmaları uluslararası rakipleri ile rekabette olumsuz etkilediğini ifade eden Öztiryaki, paslanmaz ürünlerde gümrük vergisinin yüzde 8'den yüzde 10'a çıktığını kaydetti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Mutfak Ürünleri Bütün Dünya Evlerine Girmek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement