Türk sanayisinin geleceği İEF'te konuşuldu - Son Dakika
Ekonomi

Türk sanayisinin geleceği İEF'te konuşuldu

Türk sanayisinin geleceği İEF\'te konuşuldu

İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) İş Günleri kapsamında Türk sanayinin geleceği, düzenlenen webinarda konuşuldu.

04.09.2020 18:35  Güncelleme: 19:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) İş Günleri kapsamında Türk sanayinin geleceği, düzenlenen webinarda konuşuldu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde düzenlen "Bugünün Türk Sanayisinden Geleceğe Bakış: Sanayinin Gelecek Vizyonu" temalı webinar etkinliğinde konuşan, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, güçlü bir ülke ve güçlü bir ekonomi için sanayinin olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünyada 19. büyük ekonomi olduğuna işaret eden Yorgancılar, rekabet endeksinde ise 141 ülke içinde 61'inci sırada olunduğunu aktardı.

Yorgancılar, okullar gösterilen teorik eğitimin pratikle birleşmesi gerektiğine dikkati çekerek sözlerini tamamladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal da dünya ihracatının yüzde 68'inin sanayi üretimiyle olduğunu aktardı.

Yaşanan salgın sürecine avantajlarından bahseden Uysal, "Kovid bütün ülkelerde kullanılamlayan kaynakların devreye alınmasanı neden oldu. Dijitalleşme sürecini hızlandırdı. Küreselleşme yerine bölgeselleşmeyi ön plana çıkardı." değerlendirmesinde bulundu.

"Teknoloji konusunda yol almış şirketlerle iş birliği yapmamız lazım"

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Türkiye'de Ar-Genin çok iyi yol aldığını belirtti.

Salgın sonrası yeni gelişmelerin olduğunu aktaran Young, "Tedarik zinciri bölgesel olacak veyahut ülke bazında olacak. İçinde bulunduğumuz bölgenin ihtiyaçlarını çok rahat karşılayabiliriz." dedi.

Gelecek yıllarda ne yapılması gerektiğine ilişkin ise Young, şöyle konuştu:

"Zamana karşı bu yarışta bizim teknoloji konusunda yol almış şirketlerle iş birliği yapmamız lazım. Bu iş birliği lokal anlamda olabilir veyahut bölgesel de olabilir. Amerika'yı tekrar keşfetmek için zaman harcamaya ve onun maliyetine katlanmamıza hiç ihtiyacımız yok."

Kadın istihdamı artırılmalı

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gelis ise Türk sanayisinin kuvvetli bir temele sahip olduğunu vurguladı. Sanayi 4.0'a geçilirken bu temelin çok önemli olduğuna dikkati çeken Gelis, bu sanayi devriminin kilit noktasının dijitalleşme olduğunu belirtti.

Komşu pazarlarda sanayi alt yapısının ya mevcut olmadığını ya da Türkiye'den daha düşük seviyede olduğunu anlatan Gelis, "Türk sanayisinin 4'üncü sanayi devriminde rekabetçi olabilmesi için ilk olarak kuvvetli bir ayak izine sahip olması gerekiyor. Bir sanayinin güven veren bir sanayi haline gelmesi için marka geliştirmesi gerekiyor. Çünkü iyi bir marka ve güven varsa finansman bulmak önemli bir unsur haline gelir." diye konuştu.

Geleneksel üretimden dijital üretime geçmek için bir yol haritası gerektiğini belirten Gelis, "Burada her seviyeden çalışanın veriyi, data analitiği kabiliyetini geliştirmek çok önemli. Bilhassa kadınların bu konuda yüksek kabiliyetlerini bir fırsat olarak görmeliyiz. Gelişmeleri için onları bu yönde teşvik etmeliyiz. Yeni dijital sanayide daha fazla kadına iş fırsatı tanımalıyız. " dedi.

Türkiye'de çok iyi mühendislerin olduğunu söyleyen Gelis, şunları kaydetti:

"Dijital dönem çok çabuk ilerliyor. Sanal ortama geçmemiz çok önemli. Önem verilmesi gereken bir diğer konu ise güvenlik. Çünkü inanıyorum ki önümüzdeki dijital dönemde en büyük ekonomik saldırı siber saldırı olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk sanayisinin geleceği İEF'te konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement