Türk Satrancının Yeni "Büyükusta"sı Batuhan Daştan - Son Dakika
Güncel

Türk Satrancının Yeni "Büyükusta"sı Batuhan Daştan

Türk Satrancının Yeni "Büyükusta"sı Batuhan Daştan

Satranç sporundan başarı haberleri gelmeye devam ediyor.

02.09.2016 13:44  Güncelleme: 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası'nda gelen altın ve gümüş madalyadan sonra Türkiye satranç camiası yeni bir "Büyükusta"ya daha sahip olmanın coşkusunu yaşıyor. Bir satranç sporcusunun sahip olabileceği en yüksek onur olan 'Büyükusta' (GM) unvanına bu yıl 18 yaşındaki Vahap Şanal'dan sonra 19 yaşındaki tıp öğrencisi Batuhan Daştan da erişti. Uluslararası İstanbul Açık Satranç Turnuvası'nda yarışan Türk sporcu Batuhan Daştan, turnuvada sergilediği üstün performansı ile 'Büyükusta' oldu.

"Türk satrancı bir yıl içinde ikinci kez 'Dünya Büyükusta Listesi'ne adını yazdırmayı başardı" diyen Türkiye Satranç Federasyonu(TSF) Başkanı Gülkız Tulay, "Türk satranç camiası olarak her geçen gün yeni başarılara imza atıyoruz. 'Dünya Büyükusta Listesi'nde artık on Türk Büyükusta var. 18 yaşındaki Vahap Şanal, 19 yaşındaki Batuhan Daştan Büyükusta unvanları ile diğer sporcularımızın gelecek hedeflerini büyüttüler. Bu güzel gelişmeler, Türk satranç sporunun gelecek büyük başarılarının da müjdecisi aynı zamanda. Kadın ve Erkek Satranç Milli Takımlarımızın Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 42. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda mücadele ettiği bu günlerde, Türk satrancının Batuhan Daştan ile yakaladığı başarı gururu verici ve motive edici oldu." dedi.

Batuhan Daştan, Türkiye Satranç Federasyonu'nun (TSF) desteği ile düzenlenen "3'üncü Uluslararası İstanbul Açık Satranç Turnuvası"nın beşinci turunda Ukraynalı rakibi GM Eldar Gasanov'u yenerek Büyükusta unvanına ulaştı. Türkiye satranç tarihinde bu unvana erişen 10'uncu sporcu olan Daştan, Türk Büyükustaları Alexander Ipatov, Dragan Solak, Mustafa Yılmaz, Emre Can, Suat Atalık, Barış Esen, Cemil Aghamaliyev, Kıvanç Haznedaroğlu, Vahap Şanal'dan sonra Türk Satranç tarihine 10'uncu Büyükusta olarak adını yazdırdı.

"HEDEFİM DÜNYA BÜYÜKUSTA SIRALAMASINDA İLK YÜZDE YER ALMAK"

Çok güçlü satranç ustalarına FIDE tarafından verilen 'Büyükusta' unvanına erişen 19 yaşındaki tıp fakültesi öğrencisi Batuhan Daştan, hedefinin 2600 puana ulaşarak 'Dünya Büyükusta' ilk yüz sıralamasının içinde yer almak olduğunu açıkladı. Türkiye'nin 10'uncu Büyükustası olan Daştan, ilkokul birinci sınıftan itibaren satrancın hayatındaki yerinin artarak büyüdüğünü vurgulayarak şunları söyledi:

"GM olacağımı bildiğim maçlara çıkarken aşırı stresli oluyorum. Maç esnasında duygularımı kontrol etmekte zorlandığımı itiraf etmem gerek. Daha önceki iki maçım ve son oynadığım maçta kazanma arzusuyla daha agresif oynadım. Bu da her zamankinden daha fazla risk almama neden oldu. Satranç hayatımda ve elde ettiğim başarıya giden yolda bana daima destek olan aileme, hocalarıma ve TSF yönetimine çok teşekkür ediyorum."

"TÜRK HALKINA BÜYÜK BAŞARILAR YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda kazanılan Avrupa şampiyonluğu ve Avrupa ikinciliğinden sonra bir genç satranç sporcusunun daha Büyükusta olarak 'Dünya Büyükusta Listesi'nde yer almasının Türk sporu açısından önemine dikkat çeken TSF Başkanı Tulay, duygularını şöyle aktardı:

"İstanbul'da düzenlenen "3'üncü Uluslararası İstanbul Açık Satranç Turnuvası"nda Batuhan Daştan gösterdiği performansla Türk satranç tarihine ve Türk spor tarihine adını yazdırdı. GM normlarını tamamladığı ve 2500 Elo'yu geçtiği için GM unvanını kazanan sporcumuzun başarı isteği Federasyonumuzun desteğiyle bir araya gelince Türk Satrancı bir Büyükusta daha kazandı. Türkiye'nin en genç Büyükustası Vahap Şanal'ın başarısının ardından 'yeni Büyükustalarımız geliyor' demiştim. Sporcularımız beni yanıltmadı ve Türkiye satrançta Büyükusta sayısında çift haneli rakamlara ulaştı. Türk satrancı Avrupa'da ve dünyada zirvede yer almaya, Türk milletine büyük başarılar yaşatmaya devam edecektir. Ülke olarak satranç tarihimiz ve başarılarımız çok eskiye dayanmıyor. Bu yüzden Federasyonumuza çok iş düşüyor. Ama Batuhan gibi birçok sporcumuz büyük bir istekle çalışıyor ve GM olmak istiyor. Federasyon olarak sporcularımızın gelişimlerini yakından gözlemliyor ve destek veriyoruz. Dünya satranç Büyükustaları arasında daha fazla Türk satranççısının yer alması federasyon olarak öncelikli hedefimiz arasında. Türk satrancına büyük bir mutluluk yaşatan Batuhan'ı canı gönülden kutluyorum."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Satrancının Yeni 'Büyükusta'sı Batuhan Daştan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.


Advertisement