Türk şirketin yapay zeka ve yüz tanıma teknolojileri, küreselde ilk 10'a girdi - Son Dakika
Güncel

Türk şirketin yapay zeka ve yüz tanıma teknolojileri, küreselde ilk 10'a girdi

Türk şirketin yapay zeka ve yüz tanıma teknolojileri, küreselde ilk 10\'a girdi

Tartışmalı da olsa dünya, yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojilerinin daha yaygın kullanıldığı bir geleceğe doğru ilerliyor.

19.04.2022 10:48  Güncelleme: 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tartışmalı da olsa dünya, yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojilerinin daha yaygın kullanıldığı bir geleceğe doğru ilerliyor. Toplam pazar büyüklüğünün 2030'a kadar 16,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen yüz tanıma teknolojileri pazarında, Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından 2022 yılının ilk çeyreğinde, ilk 10'da sıralanan bir Türk marka da dünyaca ünlü teknoloji markalarını geride bırakarak Türkiye'nin teknoloji ihracatlarına bir kalem daha ekliyor.

Yapay zeka teknolojilerinin ilerlemesiyle güvenlik başta olmak üzere birçok alanda yüz tanıma teknolojilerinin kullanımı arttı. 2021'de yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip olan sektörün 2028'e kadar 16,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin edildi. Dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin rekabet ettiği bu yüksek teknoloji alanında son dönemde, geliştirdiği veri yakalama, yüz tanıma ve dijital kimlik gibi teknolojileriyle dünya devleriyle yarışır hale gelen Türkiye merkezli bir teknoloji şirketi göze çarpıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Sodec'in Kurucusu Hasan Cem Dertli, "2014 yılından bu yana kendi teknolojilerini üreten ve kendi kaynaklarıyla büyüyen bir yazılım şirketi olarak Sodec, bugün yapay zeka, yüz tanıma, ses tanıma, uzaktan kimlik doğrulama gibi alanlarda dünyadaki rakipleriyle yarışıyor. Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından yürütülen testlerde dünya çapında ilk 10'da yer aldık. Canon, Toshiba, Samsung gibi şirketleri geride bırakarak ülkemizin, dünyaya oyun ve savunma teknolojilerinin yanı sıra yazılım da ihraç eden bir ülke olması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"TEMASSIZ GELECEKTE YÜZ TANIMA GİBİ TEKNOLOJİLERİN ROLÜ ARTACAK"

Yüz tanıma teknolojisinin daha hızlı soruşturmalar yürütmeye, davaları çözmeye, suçları durdurmaya ve önlemeye yardımcı olma potansiyeli bulunduğunu belirten Hasan Cem Dertli, "Güvenlik güçlerine zaman kazandıran ve suçluları tespit ederken doğruluk oranlarını artıran bu teknolojinin, gelecekte de yaygınlaşacağını biliyoruz. Yüz tanıma, pandeminin hızlı ve temassız erişim için yeni teknolojiler kullanma gerekliliğini gösterdiği bir dönemin ardından, belirli dosyalara, hizmetlere, veri tabanlarına erişim vermek için kullanılacak teknolojiler içinde ilk sıralarda yer alıyor. Halihazırda havacılık sektöründe kimlik doğrulama için kullanılan ve uçuş öncesi tüm süreçleri hızlandıran yüz tanıma teknolojileri, aralarında perakendenin de olduğu birçok sektörde uzaktan müşteri ediniminden ödeme sistemlerine, yerinde birey tanımadan güvenli sistem giriş işlemlerine kadar pek çok alanda tercih ediliyor. Bu teknolojilerin kamusal alanı daha güvenli hale getireceğine dair inanç da zamanla artıyor. Örneğin ABD vatandaşlarının yüzde 68'i toplumu daha güvenli yapacağı gerekçesiyle yüz tanıma teknolojilerini onaylıyor. Biz de Sodec olarak geliştirdiğimiz teknolojilerle küresel iş dünyasının dijital dönüşümünde ve verimlilik artışında rol oynuyoruz" dedi.

ÇEVRE DOSTU VE ETİK TEKNOLOJİLER

Gizlilik ve veri güvenliği endişeleri ve ten rengine karşı önyargılı kararlar verdiği bilinen yüz tanıma teknolojileri, aktivistler tarafından eleştirildi. Eleştirileri değerlendiren Dertli, şöyle konuştu:

"Her teknolojide olduğu gibi, yüz tanıma alanında da önemli olan, kullanım biçimi. Eğer bu teknolojilerin kullanımına ilişkin etik bir çerçeve varsa ve bu teknolojiler çeşitli düzenlemelere tabiyse, ortada bir endişe unsuru kalmıyor. Sodec olarak sunduğumuz Data Capture teknolojimizle tüketiciler tarafından üretilen görüntü ve ses gibi verileri yakalayıp işleyebiliyoruz. Data Redaction çözümümüz özel dosyaları, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü GDPR standartlarına göre koruma şansı tanırken, Digital ID çözümümüz dijital kimlik doğrulama alanında kimlik kartlarını ortadan kaldırarak en çevreci çözümü sunuyor. Yeni teknolojiler geliştirmeye devam ederek Türkiye'yi yapay zeka teknolojileri ve yüz ya da ses tanıma gibi alanlarda ilk akla gelen ülkelerden biri haline getirmek istiyoruz."


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk şirketin yapay zeka ve yüz tanıma teknolojileri, küreselde ilk 10'a girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi
    10:25 Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Mersin'de Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü operasyonda gözaltına alınan 3'ü kadın 11 PKK/KCK şüphelisi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, muhalif şahısları tehdit ettiği, terör örgütünü övücü paylaşımlar yaptığı belirtildi. Operasyonda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı
    10:24 İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı

    İzmir'in Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösteren 'Kardeşler Çetesi'ne yönelik jandarma operasyonunda 13 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise uyuşturucu, ruhsatsız av tüfeği ve senet ele geçirildi.

  • Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarla kutlandı
    10:24 Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarla kutlandı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. yıl dönümü dolayısıyla Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, şehit yakınları, gaziler ve aileleriyle iftarda bir araya geldi. Kaymakam Ünal, devlet olarak her zaman gaziler ve şehit yakınlarının yanında olduklarını belirtti. Belediye Başkanı Şahin ise şehitlere rahmet dileyerek, gazilere sağlık ve sıhhat temennisinde bulundu.

  • Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu
    10:24 Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu

    Seydişehir Kaymakamı Cevdet Bakkal, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü ve ramazan dolayısıyla şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Kaymakam Bakkal, düzenlenen iftar yemeğinde şehit ve gazi aileleriyle yakından ilgilenerek sohbet etti. Programa çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

  • Galatasaray Ekmas, JDA Bourgogne Dijon ile deplasmanda karşılaşacak
    10:23 Galatasaray Ekmas, JDA Bourgogne Dijon ile deplasmanda karşılaşacak

    Galatasaray Ekmas Erkek Basketbol Takımı, Şampiyonlar Ligi son 16 turu J Grubu'ndaki 6. maçında Fransa'nın JDA Bourgogne Dijon ekibiyle deplasmanda karşılaşacak. Maç, Jean-Michel Geoffroy Spor Salonu'nda TSİ 22.00'de başlayacak. Her iki takım da çeyrek finale çıkma şansını kaybetmiş durumda. Galatasaray Ekmas 2 galibiyet ve 3 mağlubiyetle üçüncü sırada yer alırken, JDA Bourgogne Dijon ise bir galibiyet ve 4 yenilgiyle son sırada bulunuyor. İstanbul'da yapılan maçı Fransa temsilcisi kazanmıştı. Alman ekipleri Telekom Baskets Bonn ve MHP Riesen ise çeyrek finale yükselmeyi garantilemişti.


Advertisement