Türk tarihinin ilk kadın mitinginin yüzüncü yılı Taksim'de kutlandı - Son Dakika
Güncel

Türk tarihinin ilk kadın mitinginin yüzüncü yılı Taksim'de kutlandı

Türk tarihinin ilk kadın mitinginin yüzüncü yılı Taksim\'de kutlandı

Kastamonu'da 10 Aralık 1919 yılında işgal devletlerine karşı düzenlenen "Türk tarihinin ilk kadın mitingi", yüzüncü yılında Kastamonu Dernekler Federasyonu tarafından Taksim'de kutlandı.

10.12.2019 22:47  Güncelleme: 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'da 10 Aralık 1919 yılında işgal devletlerine karşı düzenlenen "Türk tarihinin ilk kadın mitingi", yüzüncü yılında Kastamonu Dernekler Federasyonu tarafından Taksim'de kutlandı. Kastamonulu kadınların milli mücadele yıllarında yaptıkları fedakarlıkların anlatıldığı etkinlikte tarihe iz bırakmış kadınlar anıldı.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda gerçekleşen etkinlik, Kastamonu Dernekler Federasyonu (KAS-DER-FED) Genel Başkanı Fatma Kıranoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Nefise Nalbantoğlu, Genel Sekreter Av. Ayşe Özlem Bulgu ve federasyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kastamonu Dernekler Federasyonu (KAS-DER-FED) Genel Başkanı Fatma Kıranoğlu, "Birinci dünya savaşı sonrası Kastamonu işgal görmemiş ancak Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale savaşlarında en çok şehit veren illerden biri olmuştur. Bu nedenle en fazla acı çekenler Kastamonulu kadınlarımızdır. Cepheye giden kocaları ve çocukları ne yazık ki bir daha geri dönmemiştir. İşte bu yüzden mitingin Kastamonu'da yapılması tesadüf değildir.

Kurtuluş Savaşının insan kaynağı ve diğer lojistik desteklerinin bir kısmı bu bölgeden karşılanmıştır. Kastamonu'nun en bilinen kahraman kadınlarından Şerife bacı canı pahasına cepheye cephane taşıyan kadınların sembolü olmuştur. Halime çavuş erkek kılığında cepheye gitmiştir.

Bu mitingin ortaya çıkışında kadın kahramanlar tetikleyici rol oynamıştır. Kastamonulular kadın, erkek, genç, yaşlı demeden Mustafa Kemal'in yanında yer almışlar bağımsızlık mücadelesini halka duyurmak için "Açıkgöz" gazetesi çıkartılmış, Kastamonu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur" dedi.

Kıranoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Komitenin başkanı Zekiye hanım önderliğinde milli direnişe katkıda bulunmak, ülkemizin yabancı güçler tarafından işgal edilmesini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919 Çarşamba günü Kastamonu kız öğretmen okulunun bahçesinde geniş çaplı bir direniş mitingi gerçekleştirilmiştir. İşgalci kuvvetlerin aleyhinde düzenlenen ilk Türk kadın mitinginde üç binden fazla Kastamonulu kadın bir araya gelerek ülkemizin işgalini ve insanlık dışı vahşeti protesto etmiştir. Dünya çapında ses getiren vahşete karşı dünyaya meydan okuyan kadınların gerçekleştirdiği bu miting dünya çapında ses getirmiş miting sonrasında alınan kararlar padişah ve sadrazama telgraf çekilerek bildirilmiştir. Ayrıca ABD Başkanı Wilson ile Fransa Cumhurbaşkanı Poincare'nın eşine ve İngiltere kraliçesine birer telgraf gönderilmiş ve işgaller kınanmıştır. Kastamonu gibi bir taşra kentinde 1919 yılında üç binden fazla kadının katılımıyla gerçekleşen bu mitingin ne denli bir emek, kararlılık ve başarı göstergesi olduğu aşikardır." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk tarihinin ilk kadın mitinginin yüzüncü yılı Taksim'de kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement