Türk Tasarımcılar Dilek Ağacının Makinesini Yaptı - Son Dakika
Dünya

Türk Tasarımcılar Dilek Ağacının Makinesini Yaptı

Türk Tasarımcılar Dilek Ağacının Makinesini Yaptı

BİENAL'de İngiliz filozof ve devlet adamı Sir Thomas More'un 1516'da kaleme aldığı dünyaca ünlü eseri Ütopya'nın yayımlanışının 500'üncü yıl dönümü dolayısıyla, 'Tasarımla Ütopya' teması adı altında birçok proje sergileniyor.

07.09.2016 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİENAL'de İngiliz filozof ve devlet adamı Sir Thomas More'un 1516'da kaleme aldığı dünyaca ünlü eseri Ütopya'nın yayımlanışının 500'üncü yıl dönümü dolayısıyla, 'Tasarımla Ütopya' teması adı altında birçok proje sergileniyor. Somerset House'daki odaların sergi mekanı olarak kullanıldığı bienalde Türkiye, Dilek Makinesi adlı sergiyle yer alıyor. Türkiye sergisinin koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) üstlenirken, Dilek Makinesi projesi ise çok disiplinli tasarım stüdyosu 'Autoban' tarafından hazırlandı.

NEOLİTİK ÇAĞLARA KADAR

Dilek Makinesi projesi hakkında bilgi veren tasarımcı Seyhan Özdemir, Türkiye'yi Londra'daki ilk Tasarım Bienali'nde temsil etmenin kendilerini onurlandırdığını belirterek, "Katılımımızın Türkiye için de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bir başlangıç ve büyüyerek devam edeceğini düşünüyoruz" dedi. Özdemir, Tasarımla Ütopya teması hakkında, "Oldukça derin bir konu" değerlendirmesinde bulundu. Özdemir, Dilek Makinesi'nin kökleri Neolitik çağlara kadar uzanan Anadolu inanışında derin bir yere sahip ve Yunan, Kabala ile Pers inançlarında da rastlanan kültürel gelenek, dilek ağacından ilham aldığını kaydetti.

Dilek dileme eyleminin birçok kültürde farklı formlarda görüldüğünü anlatan Özdemir, "Özellikle yaşadığımız şu dönemde dünya genelinde sosyolojik anlamda büyük bir kaos varken, irdelenmesi önemli ve değerli bir konu. Türkiye'nin coğrafi konumunu da düşündüğünüzde, biz sadece Türkiye için değil, tüm dünya için artık biraz daha pozitif taraflara bakmak ve daha iyiyi umut etmek gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Dilek Makinesi'nin bir diğer tasarımcısı Sefer Çağlar da "Daha iyiyi arama refleksini, tasarladığımız etkileşimli pnömatik sistemle temsil etmeye çalıştık. Türkiye'deki mevcut dönemi düşünerek, 'Ne yapmalıyız?' dedik. Umut etmeliyiz, istemeliyiz, dolayısıyla, bununla ilgili yani sadece bizimle ilgili değil, ziyaretçilerin dileklerini yazabileceği bir makine tasarladık" dedi.

NASIL ÇALIŞIYOR

Aynalarla çevrili bir mekanda, nefes alıp, verir gibi hava basıncıyla çalışan pnömatik bir sistem görünümündeki Türkiye sergisinde ziyaretçiler, şeffaf tüplerden yapılmış altıgen bir tünelin içinden geçebilirken, ayrıca dileklerini yazdıkları kağıtları tünelin sonunda bulunan kapaktan, Dilek Makinesi'ne yerleştirebiliyor. Daha sonra bu notlar, tüpler aracılığıyla, ziyaretçilerin görüş alanının dışında bir alana doğru yolculuğa çıkıyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Türk Tasarımcılar Dilek Ağacının Makinesini Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.


Advertisement