"Türk ve Kıbrıs Üniversiteleri İkinci Eğitim Fuarı" - Son Dakika
Güncel

"Türk ve Kıbrıs Üniversiteleri İkinci Eğitim Fuarı"

Selahaddin Üniversitesi’nde açılan fuara Türkiye ve KKTC'den 27 devlet, vakıf ve özel üniversite katıldı

03.07.2013 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde "Türk ve Kıbrıs Üniversiteleri İkinci Eğitim Fuarı" açıldı.

Selahaddin Üniversitesi'nde düzenlenen Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) 27 devlet, vakıf ve özel üniversitenin katıldığı fuara, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Fuarın açılışında konuşan Türkiye'nin Erbil Başkonsolos Vekili İbrahim Yükseltan, sosyal, kültürel ve ekonomik entegrasyon politikası çerçevesinde eğitime yatırımın en önemli unsur olduğunu söyledi.

Bölgede bin 500 Türk firmasının bulunduğunu belirten Yükseltan, "IKBY'de resmi olarak 30 bin vatandaşımız yaşıyor. Biz, gayri resmi rakamın 50 binin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıl, ihracat rakamımız 11 milyar doları geçti. Bunun büyük bir bölümü inşat malzemeleri, demir, çelik, çimento, gıda ve tekstildi. Bu rakam, daha da yükseliyor" dedi.

Yüksek Öğretim Kurulu'nun yeni aldığı kararla, devlet üniversitelerinin artık çok kolay bir şekilde öğrenci kabul edebileceğine vurgulayan Yükseltan, bu çerçevede daha fazla öğrencinin ülkemizde eğitim alacağını dile getirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Öğrenim Bakan Vekili Dr. Govend Şervani,  Türkiye'deki eğitim şartlarının Irak'taki öğrenciler için çok avantajlı olduğuna dikkati çekerek, "Öğrencilerin bundan faydalanacaklarını ümit ediyorum. Biz bakanlık olarak bu fuarları ve çalışmaları destekliyoruz" diye konuştu.

IKBY Türkiye Masası Şefi Abdülselam Reşit ise Türkiye ile ilişkilerde güzel bir seviyeye geldiklerini hatırlatarak, "Daha iyi ilişkiler, kesinlikle insani ilişkilerden geçiyor. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun da  "Neden buradayız? Çünkü tarihi ve kültürel birlikteliğimiz var. Aynı coğrafyadayız. Komşuyuz, iç içeyiz. Çok ciddi bir ekonomik işbirliğimiz var. Bütün bunların üzerinde parlak bir gelecek tesis etmemiz için eğitim ve bilimde birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Ülkemizdeki 170 üniversitenin kapıları size açık" şeklinde konuştu. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türk ve Kıbrıs Üniversiteleri İkinci Eğitim Fuarı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement