Türk Yahudi Kültürü Etkinliklerle Tanıtılacak - Son Dakika
Güncel

Türk Yahudi Kültürü Etkinliklerle Tanıtılacak

Türk Yahudi kültürü, müzikleri, lezzetleri, dansları ve düğün geleneği, 5 Kasım Yahudi Kültürü Avrupa Günü çerçevesinde bir dizi etkinlikle tanıtılacak.

27.10.2017 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Yahudi kültürü, müzikleri, lezzetleri, dansları ve düğün geleneği, 5 Kasım Yahudi Kültürü Avrupa Günü çerçevesinde bir dizi etkinlikle tanıtılacak.

500. Yıl Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri, Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde gerçekleştirilecek. 5 Kasım'da düzenlenecek ve tamamı halka açık olacak etkinlikte, müzik dinletileri, söyleşiler, kitap tanıtımları, belgesel film gösterimleri, sergiler ve Neve Şalom Sinagogu'nda temsili düğünden oluşan bir program sunulacak. Etkinlikte konuklara, Yahudi kültürüne ait yemekler de ikram edilecek.

Etkinlikler kapsamında Osmanlı Türk Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Direktörü Karen Gerson Şarhon'un "Sefarad Müziği" konulu müzikli sunumunun ardından, Yako Taragano ve Sefarad İlahileri Korosu, misafirlere sefarad sinagog ilahilerinden oluşan bir konser verecek.

Prodüktör İzzet Bana, müzik direktörü ve orkestra şefi Yusuf Cefi Sağlamlar, solistler Cenk Rofe ve Ediz Bahar, vokalde Estreyikas D'Estambol Çocuk Korosu'nun olduğu, "Poptan Müzikale, Müzikallerden Klasiklere Yolculuk" adlı konser etkinlikler kapsamında gerçekleştirilecek.

Silvyo Ovadya'nın küratörlüğünde "Osmanlı'da Yahudi Kıyafetleri Sergisi", fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano'nun küratörlüğünde "İstanbul Sinagogları Fotoğraf Sergisi", Focus Fotoğraf Grubu üyelerinin çektiği "Usta Eller Fotoğraf Sergisi" gün boyunca izleyicisiyle buluşacak.

"Gelin Tanış Olalım" ekibinin "Yaşayan Kütüphane" adlı etkinliğinde ziyaretçiler, gün boyu Yahudilik hakkında bilmek istedikleri veya merak ettikleri soruları "canlı kitaplar"a sorabilecek.

Yahudi tarihi üzerine yazdığı tez ve çalışmalarla tanınan Dr. Siren Bora'nın "Anadolu Yahudileri" adlı son kitabı ilk kez etkinlik kapsamında tanıtılacak. Yazar Bora, düzenlenen söyleşiye katılarak kitabını imzalayacak. Aaron Nommaz "Yahudi Casus Jozef Nasi" adlı kitabı ile ilgili sunum yaparken, Selin Feldman Nahmiyas, İdil Hazan Kohen ve Ester Almelek de kitaplarını imzalayarak, okuyucularla sohbet edecek.

Şalom gazetesi karikatüristlerinden İzel Rozental "Türküm Yahudiyim Karikatürcüyüm" konulu bir söyleşiye katılacak ve sonrasında kitaplarını imzalayacak.

Müzenin gün boyunca rehberler eşliğinde gezdirileceği etkinlikte Enver Arcak'ın hazırladığı Ankara Yahudilerini anlatan "Hermana" isimli belgeseli de izlenebilecek. Ziyaretçiler müzenin kafesinde sefarad lezzetlerini tadabilecek.

Etkinlik gününün sonunda Yahudi geleneklerinin önemli bir parçası olan "Yahudi düğünü" aşkenaz ritüellerine göre temsili olarak canlandırılacak. Neve Şalom Sinagogu'nda gerçekleşecek düğünün ardından Şemeş Karmiel Grubu ve Gençler'den oluşan ekibin danslarıyla gün sona erecek.

Yahudi Kültürü Avrupa Günü, Avrupa'nın birçok şehrinde 1996 yılından beri kutlanıyor. Türkiye'de ise 2001 yılından beri kutlanıyor ve etkinliklerle Yahudi kültürü ve tarihi tanıtılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Yahudi Kültürü Etkinliklerle Tanıtılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement