Türk yazılımcılar, geliştirdikleri programla Microsoft'a rakip oldu - Son Dakika
Güncel

Türk yazılımcılar, geliştirdikleri programla Microsoft'a rakip oldu

Türk yazılımcılar, geliştirdikleri programla Microsoft\'a rakip oldu

DİYARBAKIR'da Türk yazılımcılar, milli ve yerli imkanlarla video ve ses dosyalarını 119 dilde metne çeviren program geliştirdi.

31.08.2020 09:41  Güncelleme: 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİYARBAKIR'da Türk yazılımcılar, milli ve yerli imkanlarla video ve ses dosyalarını 119 dilde metne çeviren program geliştirdi. Bilişim firmasının Genel Koordinatörü Ali Can, Microsoft'un yüzde 40 hata payıyla kullanıma sunduğu uygulamayı, yüzde 2'lik hata payıyla piyasaya sürdüklerini söyledi.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde Türk yazılımcılar, milli ve yerli imkanlarla video ve ses dosyalarını 119 dilde metne çeviren program geliştirdi. 'Blue Scribe' ismi verilen programla, bulut özelliği sayesinde bilgisayarın dışında telefon ve tabletlerde de kullanılabilen yazılımla 4 adımda ses ve görüntü dosyaları metne çevriliyor. Programla kurumsal çözümlere katkıda bulunulması hedefleniyor.

'MİCROSOFT'UN BAŞARAMADIĞINI BİZ BAŞARDIK'Bilişim firmasının Genel Koordinatörü Ali Can, benzer programı Microsoft'un yüzde 40 hata payıyla ancak geliştirebildiğini, kendilerinin ise yüzde 2'lik hata payıyla bu programı geliştirmeyi başardıklarını söyledi. Bunu yerli bir zekayla geliştirdiklerini anlatan Can, "Milli ve yerli bir zekayla Türkiye'de kurumsal çözümlere katkıda bulunmak için bu programı geliştirdik. Programımız, dünyada 119 dili destekliyor. Bu program, ses ve video dosyalarını 4 adımda metne çeviriyor. Kullanıcı dostu bir program. Microsoft yıllarca bu program üzerinde çalışmasına rağmen geliştirdiği programda yüzde 30'luk, 40'lık hata payı var. Ama bizim insanımızla ve milli zekamızla yüzde 2 hata payıyla bu programı üretmeyi başardık. Bu da gösteriyor ki azim, çalışma, gayret ve analitik bir kafayla birçok şey başarılabilir. Bunu yerli bir zekayla geliştirdik. Bu program gelecekte dünya pazarında yer edebilecek teknolojik özelliğe sahiptir. Bulut özelliği var programın ve minimum hatayla ses ve video dosyalarını metne çevirebilecek, negatif unsurları da bertaraf edebilecek bir özelliği var. Biz bu programla ülkemize, vatanımıza, milletimize ve kurumsal çözümlere katkıda bulunacağımıza inanıyoruz" dedi.'BİLİŞİM ALANINDA TÜRKİYE'Yİ DÜNYAYA TANITACAK'25 yıldır bilişim sektöründe hizmet verdiklerini aktaran Can, sektörleri araştırırken bu boşluğu fark ettiklerini ve Türk yazılımcılarla zeka egzersizi sonucunda bu programı geliştirmeyi başardıklarını ifade etti. Bu programla, Türkiye'yi bilişim alanında dünyaya tanıtabilecek bir başarıyı yakaladıklarını dile getiren Can, şunları söyledi: "25 yıldır bilişim ve yazılım sektöründe iştigal eden, faaliyet gösteren bir firma olarak programın algoritmasını düşündük. Ülkemizin sektörel ve kurumsal çözümlerine nasıl bir katkıda bulunabiliriz diye arkadaşlarımızla bir zeka egzersizi neticesinde Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde, yıllarca faaliyet gösterdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumsal çözümlerde verdiğimiz hizmetlerin bize verdiği tecrübeye dayanarak sektörleri araştırırken bu boşluğu fark ettik ve algoritmalarını oluşturarak bu programı hayata geçirmeyi başardık. Programı yazarken sadece bölgemize ve coğrafyamıza hitap edecek bir algoritma oluşturmadık. Bütün dünyaya hitap edebilecek, ülkemizi dünyaya tanıtabilecek, kurumsal çözümlerde insanlığın faydasına olabilecek bir çalışma içerisine girdik. Bu programı fuarlarda tanıtabilecek şekilde altyapımızı şu anda oluşturduk. Programımızın, ülkemizi yurt dışında bilişim alanında kurumsal çözümlere hitap edebilecek ve bu alandaki açığı doldurabilecek özelliğe sahip bir niteliği var. Yurt dışında milli değerlerimiz içerisinde bahsedebileceğimiz yapıda bir algoritmaya sahibiz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk yazılımcılar, geliştirdikleri programla Microsoft'a rakip oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi
    11:38 Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi

    Samsun'un Yakakent ilçesinde bir ikamette yapılan operasyonda, 2 adet silah ve mermiler ele geçirildi. Ruhsatsız tabanca, tabanca şarjörü, 195 tabanca fişeği, kurusıkı tabanca ve 25 kurusıkı tabanca fişeği bulunan olayla ilgili bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Sonraki kullanım kademelerinde ise yüzde 30 indirim yapılacak. Ayrıca aboneliklerde uygulanan kartlı su sayacı zorunluluğu da kaldırıldı.

  • Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor
    11:35 Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor

    Kuzey Afrika asıllı Fransız Chedy el Tabaa, dünya genelinde soykırım gibi insan hakları ihlalleri ve çevreye ilişkin konular nedeniyle boykot edilen ürün ve firmalar hakkında tüketicileri Türkçe dahil 7 dilde bilgilendiren Boycott X uygulamasını geliştirdi. Uygulama, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki krizin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının desteklendiği, insan haklarının ihlal edildiği, çevre kirliliğine neden olunduğu veya hayvanlara eziyette bulunulduğu gerekçesiyle boykot edilen ürünlerle ilgili tüketicilere bilgi veriyor.

  • Manisa'da kamyonet ile minibüs çarpıştı: 9 öğrenci yaralandı
    11:34 Manisa'da kamyonet ile minibüs çarpıştı: 9 öğrenci yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde, Çortak Ömer Nimet Kahraman İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerini taşıyan bir minibüs ile karşı yönden gelen bir kamyonet çarpıştı. Kazada hafif yaralanan 9 öğrenci, ilçedeki devlet hastanesine kaldırıldı. Öğrencilerin tedavileri tamamlandıktan sonra taburcu edildi.

  • İstanbul'da banka dolandırıcılığı operasyonunda 18 şüpheli adliyeye sevk edildi
    11:33 İstanbul'da banka dolandırıcılığı operasyonunda 18 şüpheli adliyeye sevk edildi

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheli adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin polisteki işlemleri tamamlandıktan sonra Küçükçekmece Adliyesi'ne götürüldü.


Advertisement