Türk Zeka Oyunları Milli Oyuncak Projesi'nde Hayat Buluyor - Son Dakika
Güncel

Türk Zeka Oyunları Milli Oyuncak Projesi'nde Hayat Buluyor

Milli oyuncak çalışmaları kapsamında pilot il seçilen Düzce'de, geleneksel Türk zeka oyunlarının yanı sıra okul öncesi eğitimde kullanılan materyaller doğal yollarla üretilerek çocuklarla buluşturuluyor.

20.12.2017 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAYYİB HOŞBAŞ - Milli oyuncak çalışmaları kapsamında pilot il seçilen Düzce'de, geleneksel Türk zeka oyunlarının yanı sıra okul öncesi eğitimde kullanılan materyaller doğal yollarla üretilerek çocuklarla buluşturuluyor.

Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde ahşap oyuncak alanında hizmet veren fabrikada, ahşap ve doğal boyalardan üretilen geleneksel zeka oyunlarının yanı sıra okul öncesi eğitimde kullanılan ve yetişkinlerin oynadığı oyuncaklar da piyasaya sürülüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Düzce Üniversitesi işbirliği ile sürdürülen "Milli Oyuncak Projesi"ne destek olan fabrikada, kısa bir süre sonra TRT Çocuk kanalının çizgi film karakterleri ile "Diriliş Ertuğrul" dizisindeki karakterlerin maketleri de üretilecek.

Türkiye pazarında kısa sürede pay sahibi olan fabrika, 75 çalışanıyla imal ettiği oyuncakları, ülke genelinden gelen taleplere yetiştirmeye çalışıyor.

Su bazlı, antibakteriyel ürünler kullanılıyor

Fabrikanın Tanıtım ve Satış Müdürü Muharrem Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikada üretilen ahşap oyuncakların, anne-babalar tarafından güvenlik açısından tercih edildiğini söyledi.

Çocukların yanı sıra yetişkinler için de oyuncak ve zeka oyunu ürettiklerini aktaran Kocaman şöyle konuştu:

"Fırınlanmış masif panel ağaçlar kullanıyoruz. Özellikle kayın ağacı kullanıyoruz çünkü hem mukavemet bakımından hem de anti bakteriyel. Şu anda Düzce'de ham madde anlamında sıkıntı yaşamıyoruz. Yediden yetmişe oynadığımız 9 taş ve 12 taş olarak bilinen oyunumuzu şu an hazırlıyoruz. Türk strateji oyunu olan ve 4 bin yıllık geleneği olan aynı zamanda Osmanlı Dönemi'nde şehzade oyunu olarak bilinen 'mangala' oyunu, çocuk gelişimi ürünleri ve akıl-zeka oyunlarını burada şekillendiriyoruz. Okul öncesi eğitimden, yetişkinlere kadar tamamen ahşap oyuncak üretimi yapmaktayız."

"Kullandığımız malzemeler tamamen doğal"

Kocaman, çocukların oyun oynadığı materyalden zarar görmemesi için özellikle titiz davrandıklarını belirterek "Kullanmış olduğumuz materyallerin tamamı EN-71 Oyuncak Güvenliği standartlarına sahiptir. Bugün Avrupa standartlarında oyuncaklar üretiyoruz. Kullanmış olduğumuz boyalar su bazlı, anti bakteriyel. Yani anne babalar fabrikamızdan çıkan ürünü, gönül rahatlığı ile kullanabilir, evlatlarına verebilir, ev ortamında kullanabilir." dedi.

Kocaman, ithal edilen oyuncakların Gümrük Bakanlığınca gümrüklerde tekrardan laboratuvar ortamına alındığını ve söz konusu oyuncakların yüzde 35 gümrük vergisi alınarak ülkeye girdiğini vurguladı.

Ahşap bilinirliğini yaymak adına mücadele ettiklerine dikkati çeken Kocaman, şunları söyledi:

"Bu kapsamda hükümetimizin, yurt dışından gelen ithal oyuncaklarda yüzde 35 gümrük vergisinin eklenmesi ve çeşitli testlerin yapılması gibi çok güzel çalışma yapıldı. Bu da iç piyasayı, bizim gibi üreticileri canlandırıyor. Evlatlarımızın yetişmesinde en doğalının kullanılmasını istiyoruz."

"Milli oyuncağı ortaya çıkarmak için çalışıyoruz"

Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde milli oyuncak çalışmalarının sürdüğünü anımsatan Kocaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Projedeki Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra biz sanayiciler de çeşitli toplantılar yapıyoruz. Bünyemizdeki arkadaşlar milli oyuncak kapsamında neler yapabiliriz konusunda çalışıyor. Proje kapsamında Düzce'de kurulacak olan Oyuncak OSB için de işi önde götürmek istiyoruz. Milli Oyuncak Projesi'nde yapmış olduğumuz sanayici üniversite iş birliğiyle sektörde hem doğal hem de sağlıklı oyuncak dediğimiz ahşapla oyuncağı birleştiriyoruz. 2 bin metrekare kapalı alanda 75 personelimiz ile ülkemizin katma değeri çok yüksek olan ahşap oyuncak ile ilgili zeka oyunları, ahşap oyuncak gibi çok değerli ve güzel materyaller üretiyoruz."

Kocaman, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Fatih Sultan Mehmet figürlü 3 boyutlu ahşap yapbozların yanı sıra gelenekleri yansıtan, milli ve kültürel değerleri oluşturan oyuncakları da çocuklarla buluşturmak istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Zeka Oyunları Milli Oyuncak Projesi'nde Hayat Buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement