Türkçe Makedonya'da Oy Birliğiyle Resmi Dil Oldu - Son Dakika
Güncel

Türkçe Makedonya'da Oy Birliğiyle Resmi Dil Oldu

Türkçe Makedonya\'da Oy Birliğiyle Resmi Dil Oldu

Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün merkez ilçesi Çayır'da Türkçenin belediye çapında resmi dil olmasına karar verildi.

26.02.2014 12:54  Güncelleme: 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Balkanlar'daki tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarında önemli bir merkez olan Çayır Belediyesi, Bursa'ya teşekkürlerini uluslararası bir kararla gösterdi.

100 ARADAN SONRA TÜRKÇE RESMİ DİL OLDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılan Hatuncuk Camii, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun iştirakiyle açılan Rifai Tekkesi ve restorasyonu tamamlanan Gazi Baba Türbesi başta olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlarla çehresi giderek değişen Çayır Belediyesi, Türkiye açısından önemli bir karara imza attı. Geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi fahri hemşehri ilan eden Çayır Belediyesi, hemşehrilik beratını, Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcıları Necmettin Şenocak ve Bayram Vardar'la birlikte törene katılan ve aslen Üsküplü olan Başkan Altepe'nin annesi Necla Altepe'ye sunmuştu. Çayır Belediyesi, şimdi de Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkiler açısından önemli bir karar daha aldı. Çayır Belediye Meclis üyelerinin oy birliğiyle aldığı kararla 100 yıl aradan sonra Türkçe belediye çapında resmi dil statüsü kazandı.

OY BİRLİĞİ İLE RESMİLEŞTİ

Çayır Belediye Meclisi'ne Türk Demokratik Partisi'nden (TDP) seçilen iki meclis üyesinin Türkçenin resmi dil olması teklifi ekim ayında yapılan meclis toplantısında oylamaya sunuldu. Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti'nin de büyük destek verdiği teklif, 24 meclis üyesinin desteğiyle oy birliğiyle resmileşmiş oldu. Makedonya Cumhuriyeti'nin ilgili kanununa göre, bir azınlığın dilini resmi makamlarda kullanması için bulundukları belediyelerde yüzde 20 ve üstü nüfus oranına sahip olmaları gerekiyor. Ancak ilgili belediye meclisince oy birliğine alınacak bir karar yüzde 20'lik nüfus şartına bakmaksızın azınlıkların dili resmi dil olarak kabul edilebiliyor. İşte bu istisnai durumun işletilmesiyle son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler de yaşandı. Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün önemli ve merkez belediyesi olan Çayır Belediyesi'nin oy birliğiyle aldığı kararla kanuni engel de aşılmış oldu.

"YAZIŞMALAR DA TÜRKÇE OLACAK"

Türkçe'nin resmi dil olmasını belediye meclisi gündemine getiren TDP'li üye ve Belediye Başkanvekili Süleyman Baki, "Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Çayır Belediyesi'nde bir asır aradan sonra Türkçe resmi bir dil haline geliyor. Biz Çayır Belediyesi Meclisi olarak 26 Eylül tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda tüzük değişikliği ve Türkçe'nin resmileşmesi ile ilgili teklifi sunduk. Bu teklif oy birliği ile kabul edildi. Meclisin 9. toplantısında Türkçenin Makedonca ve Arnavutça'dan sonra resmi dil haline gelmesi teklifi kabul edildi. Bugünden itibaren belediyemizde ve belediyemize bağlı kuruluşlarda ve okullarda Türkçe resmi dil haline geldiği gibi yazışmalar da Türkçe olacak. Bu önemli adımın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkçe Makedonya'da Oy Birliğiyle Resmi Dil Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Ercan GÜNDEM: gün gelecek TÜRKÇE, dünya dili olacak inşallah... 42 12 Yanıtla
  • semih: büyüksün ustam, bu da senin dönemine geldi, sayende bir zafer daha... durmak yok, yola devam... 19 27 Yanıtla
  • bytllh: SANIRIM BU HABERDE KÜRTLERE DE Bİ PAY ÇIKIYOR. 33 11 Yanıtla
  • asdf: KARŞIDA 5 ADAM VAR KAFALARINDA ŞAPKA VAR ŞAPKALARIN ÜZERİN DE NE OLDUĞU YAZAR.... YAZILAR KÜRTÇE . ARAPÇA . ERMENİCE . RUSÇA VE İBRANİCE YAZAR ...BUNLARIN İÇİN DE EN TEHLİKELİ KÜRTÇEDİR ...... YAV ARKADAŞ ANLAMIYORUM NEDEN KÜRTÇEDEN RAHATSIZ OLUYORSUNUZ 13 13 Yanıtla
  • polat: 100 aradan sonra değil admin başlığı düzelt!!!!! 7 2 Yanıtla
  • okan: Kürtler gitsin.. 3 4 Yanıtla asdhgashjdfg: Bence de gitsinler...iki dille de geçinillir diyen vatandaş..bir sürü etnik köken var ona bakacak olursan herkes kendi dilini seçer ve bütünlük bozulur...iki kökenden mi ibaret Türkiye...Ayrıca kürtler bouyor defolsunlar k. ıraka onların yeri orası..Ordaki soydaşlarımzıda buraya gelsin...Mübadele yapılsın ebnce ama bu hükümetle de olmaz... 0 0
  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement