Türkçe Öğrenen Bosnalı Çocuklar Çocuk Şenliği'nde Buluşacak - Son Dakika
Güncel

Türkçe Öğrenen Bosnalı Çocuklar Çocuk Şenliği'nde Buluşacak

Yunus Emre Enstitüsünce Bosna Hersek'te uygulanan Tercihim Türkçe Projesi kapsamında Türkçe öğrenen binlerce çocuk, 26 Nisan'da ülkenin orta kesimindeki Zenica şehrinde düzenlenecek Çocuk Şenliği'nde buluşacak.

21.04.2018 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsünce Bosna Hersek'te uygulanan Tercihim Türkçe Projesi kapsamında Türkçe öğrenen binlerce çocuk, 26 Nisan'da ülkenin orta kesimindeki Zenica şehrinde düzenlenecek Çocuk Şenliği'nde buluşacak.

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen ve artık gelenekselleşen Çocuk Şenliği, Bosna Hersek'in dört bir yanından 6 bin çocuğu bir araya getirecek.

Bosna Hersek'te ilgiyle izlenen "Elif" dizinin başrol oyuncusu İsabella Damla Güvenilir ile Bosna Hersekli ünlü şarkıcı Mirza Selimovic'i de çocuklarla buluşturacak etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Bosna Hersek Sivil İşler Bakanı Adil Osmanovic'in de katılması planlanıyor.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılından beri uygulanan Tercihim Türkçe Projesi kapsamında Bosna Hersek'in 7 kantonunda 8 bin 500'e yakın öğrencinin Türkçe öğrendiğini aktardı.

Yaman, 2013 yılından beri düzenledikleri şenliğe bu yıl da Zenica şehrinin ev sahipliği yapacağını belirterek, "Bu sene de programa salonun kapasitesi gereği 6 bin öğrencimizi getireceğiz. Türkçe öğrenen öğrenci sayımız yaklaşık 8 bin 500 ancak bunlardan sadece geçmiş senelerde şenliğe gelmeyen 6 binini programımıza getireceğiz." diye konuştu.

Tercihim Türkçe Projesi'nin, Bosna Hersek'teki devlet okullarında Türkçenin ikinci yabancı seçmeli dil olarak seçilmesine ilişkin bir proje olduğunu söyleyen Yaman, "Şu anda 7 kantonda 8 bin 243 öğrencimiz var." dedi.

Yaman, 2013 yılından itibaren yapılan birçok etkinliğe ek olarak resim, şiir ve şarkı yarışmaları, futbol ve voleybol turnuvaları, Türkiye'den kardeş okul projesi, okullara Türkçe sınıflar açılması gibi faaliyetler de düzenlediklerini dile getirerek, "Çocuk Şenliği, Tercihim Türkçe Projesi'nin final programı." ifadelerini kullandı.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ile iş birliği içerisinde Türkçe okutulan okullarda Türkçe sınıfları açtıklarını da aktaran Yaman, "Türkiye'deki kardeş belediyelerin destekleriyle Türkçenin uzun süre okutulduğu, kalıcı olduğu okullarda Türkçe sınıfları oluşturuyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde 25 tane Türkçe sınıfı oluşturuldu. Hedefimiz, Türkçenin okutulduğu tüm okullarda Türkçe sınıfı oluşturmak." diye konuştu.

Şenliğe Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Bosna Hersek Sivil İşler Bakanı Adil Osmanovic'in katılmasının planlandığını belirten Yaman, projeye destek veren çok sayıda kurum, kuruluş ve belediyeden de katılım beklediklerini ifade etti.

Yaman, Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları öğrencilerinin de programa katılarak Türk dansları ve halk oyunları gösterisi sunacakları bilgisini paylaştı.

Bosna Hersek'te Türkçe öğrenen öğrencilere sunulan imkanlar

Bosna Herseklilerin, Yunus Emre Enstitüsünce verilen Türkçe kurslarına yoğun ilgi gösterdiklerini vurgulayan Yaman, "Merkezimizdeki kurslarımıza gelen öğrencilerimiz için, temmuz ayında enstitünün her yıl düzenlediği Türkçe Yaz Okulu programı gerçekleşecek. Bosna Hersek genelinden 30'a yakın kişi bu programa katılacak. 4 hafta boyunca Anadolu'nun farklı şehirlerinde bulunup oranın kültürünü tanıyacak, Türkçe pratik yapma imkanı bulup Türkçelerini geliştirecekler." dedi.

Bosna Hersek'teki 4 üniversitede eğitim gören Türkoloji öğrencileri için de Türkoloji Yaz Okulu düzenleyeceklerini söyleyen Yaman, programa 10'a yakın öğrencinin katılacağını ifade etti.

Yaman, Türkoloji mezunu olup Türkçe öğretmeni olmak isteyenler için de Yabancılara Türkçe Eğitimi Sertifika Programı düzenlediklerini kaydederek, enstitü bünyesinde düzenlenen konserler, konferanslar, kitap tanıtımları, film gösterimleri gibi kültür-sanat faaliyetlerine de devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Türkçe Öğrenen Bosnalı Çocuklar Çocuk Şenliği\'nde Buluşacak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkçe Öğrenen Bosnalı Çocuklar Çocuk Şenliği'nde Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.


Advertisement