Türkçe-urduca, Urduca-türkçe Sözlük Tanıtıldı - Son Dakika
Güncel

Türkçe-urduca, Urduca-türkçe Sözlük Tanıtıldı

Prof. Dr. Ahmet Bahtiyar Eşref, "Türk milleti gerçekten eski zamanlardan biri Hint Müslümanlarının kalbindedir" dedi.

04.06.2015 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Ahmet Bahtiyar Eşref, "Türk milleti gerçekten eski zamanlardan biri Hint Müslümanlarının kalbindedir" dedi.

Türkçe-Urduca, Urduca-Türkçe sözlük tanıtımı, Türk Dil Kurumu (TDK) Toplantı Salonu'nda yapılan bir törenle tanıtıldı. Tanıtıma ve Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Engin Soysal, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Güler, Prof. Dr. Ahmet Bahtiyar Eşref, Prof. Dr. Celal Soydan ve diğer konuklar katıldı.

Büyükelçi Mahmood, Pakistan Büyükelçiliği adına katkılarından dolayı Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'ne, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Milletvekili Ali Şahin'e teşekkür ederek, "Sayın Prof. Dr. Ahmet Bahtiyar eşref sadece Pakistan'da değil, uluslar arası edebi alanda da önemli bir yere sahiptir. Kendisi Bahattin Zekeriya Üniversitesi Urdu Bölümü eski Başkanı ve ünlü eleştirmen, çevirmen ve usta eğitimcidir. O 24'den fazla kitap yazmış, 200'den fazla makalesi Pakistan'da ve uluslar arası dergilerde yayınlanmıştır" ifadelerini kullandı.

20102 yılında Eşref'in Damga-i İmtiyaz ödülü verildiğini hatırlatan Mahmood, edebi çalışmaları ve Türk-Pakistan ilişkilerinde katkılarından dolayı takdirlerini sundu. Mahmood, Soydan'ın, Pencap Üniversitesi'nde Oriental Koleji'nde mastır sınavını geçen ilk Türk olduğunu belirtti.

Türkçe-Urduca sözlüğü hazırlayan Soydan, Türklerin Hindistan'a gelişlerinin Milattan Önce 40 yılına kadar indiğini vurgulayarak "Orta Asya Türklerinden Mahmut Gazneli'nin Hindistan'a yaptığı seferler var. Türkler, aslında Hindistan'da yeni bir kültürün başlangıcının işaretleridir. Babil Devleti döneminde Urdu dili büyük gelişme sağlamıştır" şeklinde konuştu.

Türkçe-Urduca sözlüğü hazırlayan Prof. Dr. Eşref, Türklerle Hindistan alt kıtasının ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığına dikkat çekerek Türklerin 800-900 yıl bu bölgeye egemen olduklarını hatırlattı.

Prof. Dr. Eşref, "Birincisi dünyada en çok konuşulan üçüncü dil, Urduca. Dünya harikalarından biri Tac Mahal. Üçüncüsü şair Galip'tir. Galip'in ataları Türk'tür. Türk milleti gerçekten eski zamanlardan biri Hint Müslümanlarının kalbindedir. Eski zamanlardan beri Müslümanların önderliğini yapan edebiyatçılar ve yazarlar Türklerin toplumsal, siyasi ve kültürel yaşamı hakkında çok şey yazdılar" diye konuştu.

TDK Başkanı Prof.Dr. Kaçalin, Urdu dilinin dünya üzerinde en çok konuşulan dillere arasında yer aldığını söyleyerek, "Urdu dili Hintçe dili benzer vasıflar taşımasına rağmen, Arap alfabesi ile yazılmakta, birkaç farklı harf barındırmaktadır. Urdu dilinde Moğolca, Farsça,Arapça ve Sanskiritçe tesiri altında kalmaktadır. Bölgenin siyasi, içtimai ve kültürel yapısı 300 yıldan uzun süren yönetimiyle büyük rol oynayan Hint -Türk İmparatorluğu (1525-1857) Urdu dilinin gelişmesinde büyük paya sahiptir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kaçalin, Urduca-Türkçe bölümünde 6 bin 893 ve Türkçe-Urduca 10 bin 74 kelime bulunduğunu sözlerine ekledi.

Büyükelçi Mahmood, Sözlükte emeği geçen Eşref ve Soydan'a Ankara Üniversitesi Dekanı Güler'e plaket verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkçe-urduca, Urduca-türkçe Sözlük Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement