Türkiye 4B Uydusunu Uzaya Fırlattı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye 4B Uydusunu Uzaya Fırlattı

Türksat 4B uydusu, Kazakistan Baykonur Üssü'nden Türkiye saatiyle 23.40'ta uzaya fırlatıldı. Yeni uyduyla Türkiye, Avrupa'dan Afrika'ya kadar bir çok yerde geniş bant hızlı internet erişimini sağlamış olacak.

17.10.2015 00:05  Güncelleme: 08:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin uzaya gönderilen 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, bugün Türkiye saatiyle 23.40'ta Kazakistan Baykonur'dan fırlatıldı. Fırlatmadan 9 saat sonra uydu, fırlatıcı roketin son kademesinden ayrılacak. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Uydu daha sonra üzerindeki itki sistemiyle yörüngesine yerleşecek.

Türksat 4B'nin kontrolü için bu süreçte Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.

İLK SİNYAL 9 SAT SONRA

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu, 48 gün boyunca performans testlerine tabi tutulacak. Türksat 4B uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

UYDUNUN ÖZELLİKLERİ

Türksat 4B, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Asya ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip uydu, Japonya'da Türk mühendislerin de katılımıyla üretildi. Türksat 4A ve 4B uydularının yapımında görev alan 14 Türk mühendis, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yapımında da çalışıyor.

4B haberleşme uydusunun, Baykonur'dan fırlatılmasının ardından, 50 derece doğu yörüngesinde teslim alınacağını ve Türkiye'nin 50 derecede işletilecek ilk uydusunun 4B olacağını belirten Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, uydunun Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacağını söyledi.

"İNTERNET HIZI ARTACAK"

Ka band ile uydudan sağlanan internetin hızında artış sağlanacağını bildiren Bilgin, "Türksat 4B uydusunda yer alan ka band ile daha uygun maliyet ile yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak" dedi.

Bilgin, uydunun ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını ifade ederek, "Türksat 3A, Türksat 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasitenin Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek" diye konuştu.

Türksat 4B uydusunun üretimi 4 Haziran 2014'te tamamlanmış, Baykonur Uzay Üssü'nde proton roketinde başka uyduların fırlatılması sırasında meydana gelen arızalar nedeniyle fırlatma işlemleri durdurulmuş, Türksat 4B için de 1 6 Ekim 2015 tarihi belirlenmişti.

"GURUR DUYUYORUZ"

Konuyla ilgili TRT canlı yayınında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu "Gurur duyuyoruz, milletimize hayırlı olsun." dedi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

"Eskiden imkanlarımız sınırlıydı. Şimdi uzaya kendi imkanlarımızla uydu fırlatıyoruz. Stratejik olarak güç kazanıyoruz. Çok daha ucuz iletişim ortamlarına kavuşacağız. Türkiye'nin coğrafi koşulları nedeniyle de önemli bir boşluğu dolduracak. Kapsamı alanı da çok büyük bir alana yayılacak. Engellemek istedikleri Türkiye bu. Bunlar daha başlangıç."

YENİ UYDU HAYATIMIZA NELER KATACAK

TRT Haber yayınına katılan Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, yeni uydunun hayatımıza neler katacağını şöyle anlattı:

Bu uydumuz faaliyete geçtiği an biz 3A uydusunu data kapasitesini, internet kapasitesini 4B'ye aktaracağız.

Daha önce uzaya fırlattığımız 3A uydumuz ve 4A uydumuz tamamen televizyon yayıncılığına tahsis edilmiş olacak.

Bu fırlattığımız 4B uydusuyla birlikte tüm Avrupa, Kuzey Afrika, Asya, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu'ya yönelik olarak geniş bant hızlı internet erişimini sağlamış olacağız. Çok ucuz maaliyetlerle.

Altyapının henüz gitmediği, fiber optiğin henüz ulaşmadığı alanlar da dahil olmak üzere bu kadar geniş coğrafyaya internet ağını götürmüş olacağız.

4A ve 3A'dan boşalttığımız dataya yönelik kapasiteleri de tamamen televizyon yayıncılığında kullanacağız. Afiraka da dahil olmak üzere bütün bu bölgeler tamamen eriştiğimiz noktalar olacak.

Türkiye 4B Uydusunu Uzaya Fırlattı

Son Dakika Ekonomi Türkiye 4B Uydusunu Uzaya Fırlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (88)

  • acıpayam: güzel tezgah seçime kadar yat tam zamanı şimdi bide bayrak reklamı patlatırsın peşine hop koyunlar telden atlamaya başlar 1 59 Yanıtla
  • nurettin: Bazı teneke kafalılar tabii hazımsızlıklarından bunu bile eleştiriyorlar,kafalarından boş teneke tıngırtısı sesi alıyorsunuz her daim bunların. 60 0 Yanıtla
  • Batman72: tayyip sen kendinide uzaya fırlatsan sana oy yok. 15 40 Yanıtla
  • Fatin Türedi: Adamlar çalışıyor abi kim nederse desin. çok doğru AKP yapar onlar bakar?? 41 9 Yanıtla
  • kelkitli: AKP yapar eşekler bakar 26 15 Yanıtla
  • Samsum ülkü ocakları: Mhp li olarak 1 kasımda 7 oyum akp nindir. 23 8 Yanıtla
  • Vanlı: oylar akpye nankör olmayın 26 4 Yanıtla
  • BamBam: HDP ye oy atan ucuz CHP lilere sesleniyorum. Sakın yanlış anlaşılmasın CHP li olup CHP ye oy verenlere değil. Bu hdpnye oy atan CHP liler allah dermansız dertler versin size. Bu nasıl bir Atatürkçülük ben anlayamıyorum. Atatürk hayatta olsaydı sizlerin yüzüne tükürürdü emin olun.. 26 2 Yanıtla
  • Samsunlu : bulunduğumuz hayat şartları türkiyenin en iyi zamanları daha ne olsun 26 1 Yanıtla
  • erkek: kıskananlar çatlasın gebersinler 16 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement