"Türkiye, AB Hedefinden Vazgeçmedi" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye, AB Hedefinden Vazgeçmedi"

"Türkiye, AB Hedefinden Vazgeçmedi"

Başbakan Erdoğan, Almanya'da yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB hedefinden vazgeçmediğini söyledi.

30.10.2012 20:46  Güncelleme: 22:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin yeni hizmet binasının açılış töreninde vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, Türkiye AB'nin amacına ve başarısına inandığı için üyelik hedefinden vazgeçmedi" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin konuşmasında "Eski yerinize hoş geldiniz" sözünü anımsatan Erdoğan, "Ben de kendilerine hoşbulduk diyorum" ifadesini kullandı.

"DOĞU VE BATI'YI BİRLEŞTİREN TÜRKİYE"

Türkiye Cumhuriyeti, 2000 yılında Alman makamlarından Osmanlı'dan kalan arsanın yanından ek arsa satın alarak, alanını yaklaşık 10 bin metrekareye çıkardı. Yeni büyükelçilik binası için yapılan yarışmaya katılan 143 proje arasından, ''Doğu ile Batı'yı birleştiren Türkiye'' temalı proje seçildi.

Yapımına 2010 yılında başlanan ve 24 ayda tamamlanan yeni büyükelçilik binasının toplam kullanım alanı 10 bin metrekareyi buluyor. Binada, gurbetçilerin sosyal aktiviteleri için konferans salonu da yer alıyor. 800 kişilik çok amaçlı balo ve konferans salonunun kapasitesi, 2 bin kişiye kadar çıkarılabiliyor.

"ÜYELİK HEDEFİNDEN VAZGEÇMEDİK"

Başbakan Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyada önemli bir aktör olmaya devam eden Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkilerini de aynı şekilde stratejik bir bakış ışığında ele alması gerektiğine inandıkları belirterek, "Birliğin genişleme sürecinin devam ettirilmesi suretiyle barış, huzur ve refahın daha geniş bir coğrafyaya yayılmasının sağlanmasını diliyorum. Türkiye AB'nin amacına ve başarısına inandığı için üyelik hedefinden vazgeçmedi'' dedi.

"GURBETÇİLERE SESLENDİ"

Erdoğan, Almanya'daki Türklere de seslenerek ''Burada, kalıcı olmaya, yerleşmeye, ev almaya, iş kurmaya karar verdiğiniz andan itibaren sizler artık buranın bir parçasısınız. Kesinlikle entegrasyon konusunda en ufak bir sıkıntınızın olmaması gerekir.

Birliğinizi, beraberliğinizi, dayanışmanızı güçlü tuttuğunuzda Avrupa'daki en güçlü, en etkili, en dinamik toplum olacaksınız'' diye konuştu.

"AKİF'İ DE HEGEL'İ DE ANLAMALISINIZ"

''Siz de çocuklarınız da tıpkı Fuzuli'yi, Mehmet Akif'i, Necip Fazıl'ı, Yahya Kemal'i okuyup anladığınız gibi Hegel'i, Kant'ı, Goethe'yi de okuyup anlamalısınız" diyen Erdoğan, bu şekilde iki kültürü birden öğrenmenin bir külfet değil tam tersine çok değerli bir avantaj, büyük bir zenginlik olduğunu söyledi.

Avro Bölgesi için öngörülecek düzenlemelerin sadece birlik üyesi ülkelerin değil onlarla birlikte herkesin geleceğini ilgilendiren sonuçlar doğurduğunu dile getiren Erdoğan, ''Bunun için Avrupa Birliği'nin krizden güçlenerek çıkması konusunda samimi temennilerimizi ifade ediyoruz'' dedi.

"CİNAYETLERİN AYDINLATILMASINI BEKLİYORUZ"

Almanya'da aşırı sağcı saldırıların hedefinde yer alan Türk toplumunun tepkilerini ve beklentilerini de muhataplarına her görüşmede ifade ettiklerini vurgulayan Erdoğan, ''Almanya kamuoyunun da büyük tepkisine yol açan acımasız cinayetlerin tam olarak aydınlatılmasını bekliyoruz'' dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye, AB Hedefinden Vazgeçmedi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement