Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu Konya'da Yapıldı! - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu Konya'da Yapıldı!

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından Konya'da düzenlenen "Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu" Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın katılımı ile yapıldı.

09.05.2018 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜKÜMETİMİZ KONYA'YA BÜYÜK ÖNEM VERMEKTEDİR

Afrika'nın 33 ülkesinden büyükelçilerinden ve temsilcilerin katılımı ile başlayan programda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Konya'nın Türkiye'nin en önemli kültür, tarih tarım, hayvancılık ve sanayi şehirlerinden biri olduğunu dile getirdi. Fakıbaba, "Hükümetimiz 2002 yılından bu yana Konya'ya çok büyük önem vermektedir. Bu konuda özellikle üretici ve çiftçi kardeşlerimizin hiçbir şüphesi olmasın. Her zaman onlar kazanmıştır ve kazandırmaya devam edeceğiz. Çünkü Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bize talimatları bunlardır. Yine dün gece TBMM'den geçen yasa ile Konya Teknik Üniversitesi de açıldı ve buna bağlı olarak Tarım Bilimleri ve Teknolojisi de Fakültesi açıldı. Konyamıza hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu, hükümetimizin Konya'da tarıma vermiş olduğu ehemmiyetin en büyük göstergelerinden birisini teşkil etmektedir" diye konuştu.

BİZ AFRİKA İLE HER ZAMAN BERABERİZ

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'inin, dünyadaki tarıma elverişli arazilerin ise yüzde 25'inin Afrika'da olmasına rağmen kıtanın küresel ekonomideki payının sadece yüzde 3 civarında olduğuna vurgu yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, "Geniş ve verimli arazileri, zengin doğal kaynakları ve her geçen gün gelişen insan kapasitesiyle Afrika, Türk dostlarıyla beraber bu durumu değiştirebilecek güce, potansiyele ve teknik beceriye sahiptir. Türkiye olarak Afrika'nın bu gayretinden daima güvenilir bir dostu olduk ve olmaya devam edeceğiz. Biz Afrika kıtasını, Afrika ülkelerini ve Afrika insanını çok seviyoruz" diye konuştu.

ŞEHRİMİZ ANADOLU'NUN BİR ÜRETİM ÜSSÜ HALİNE GELMEKTEDİR

Konya Valisi Yakup Canbolat, Türkiye'nin Afrika milletleriyle gönülden bağlı olduğuna vurgu yaparak, "Konya her alanda giderek gelişmekte ve Anadolu'nun bir üretim üssü haline gelmektedir. İlimiz, hükümetimizin reformları sayesinde tarımdan sanayiye, ulaştırmadan haberleşmeye, eğitimden sağlığa, kültürden turizme kadar her alanda büyük bir atılım içine girmiş tarımdaki liderliğiyle tahıl ambarı olarak nitelendirilen şehrimiz, aynı zamanda bir sanayi ve ticaret merkezi, bir üniversite ve bilim şehri bir kültür ve turizm merkezi haline gelmiştir" dedi.

İLİŞKİLERİN GELİŞMESİ İÇİN GEREKEN GAYRETİ HER ZAMAN GÖSTERECEĞİZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip ili olarak dünyanın birçok ülkesinden daha büyük bir yerleşim alanında geçmişte olduğu gibi günümüzde de şehirciliğin, üretimin, sanayileşmenin en güzel örneklerini verdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin mazlum milletlerin hamisi olduğunu, ülkemizin yeni dünya düzeni kurulurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Afrika ülkeleri ile birlikte yürümeye ve işbirliği yapmaya kararlı olduğunu gösterdiğini kaydeden Başkan Altay şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımızın sık sık gerçekleştirdiği Afrika ziyaretleri ve bu ziyaretlerde ortaya konan kardeşlik iklimi ile yapılan anlaşmalar bunun en güzel örnekleridir. Türkiye, Afrika ülkeleri ile hem ekonomik anlamda hem de kültürel işbirliği anlamında kardeşliğini pekiştirmeye devam edecektir. Bizler de şehirlerin yöneticileri olarak başta kardeş şehir ilişkileri olmak üzere her konuda işbirliğini geliştirmek için elimizden gelen gayreti her zaman göstereceğiz."

TÜRKİYE HER ZAMAN KARDEŞLİK DUYGUSU İLE HAREKET ETTİ

Demokratik Kongo Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, organizasyonun başarılı geçmesi dileğinde bulunarak, "Konya ve Afrika olarak, nasıl güçlü bir bağ oluşturabiliriz sorusuna aradığımız cevabı 2017'de Afrika-Türkiye Ticaret Merkezi'nin açılışı ile bulmuş olduk. Her iki taraf da o günden beri el ele vererek dostane bir işbirliğine varabilmişlerdir. Türk hükümetine de burada teşekkür etmek isterim. Zira Türkiye, Afrika için her zaman kardeşlik duygusu ile hareket etmiştir" ifadelerini kullandı.

DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ise, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini her zaman dengeli ve ilkeli bir çizgide sürdürdüğünü aktararak, "Halklarımız arasında güçlü bir gönül bağı bulunurken, ülkelerimiz arasındaki ilişki de benzer bir şekilde samimi ve sıcak bir tablo halinde sürmektedir" diye konuştu.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka da MÜSİAD Konya'nın misyonunun, bir işadamları derneği olmasının ötesinde şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kalkınması için çalışan bir kurum olduğunu, Türkiye-Afrika Ekonomik Forumu'nun da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Programa AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ile Afrika ülkelerinden bakanlar, büyükelçiler ve iş adamları katıldı.

559. Çağlak Festivali kapsamında düzenlenen 9. Umut Fırat Futbol Turnuvası başladı. Akhisar Belediyesi, Akhisar Gençlik ve Spor Hizmetleri İlçe Müdürlüğü ile Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği 4 grupta 12 takımın katıldığı müsabakaların ilk haftası Akhisar Belediye Şehir Stadyumunda başladı.

Turnuvaya A grubunda Altı Eylül Ortaokulu, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ve Namıkoğul Ortaokulu, B grubunda Gazi Ortaokulu, Dr. Tarık Sarı Ortaokulu ve Nadide Fazıl Aysu Ortaokulu, C Grubunda TOKİ Zeytinkent Ortaokulu, Hüseyin Alhat Ortaokulu ve Ali Şefik Ortaokulu, D grubunda ise Karma Okullar Ortaokulu, Bekir Pehlivanoplu Ortaokulu ve Beyoba İhsan Ünlü Ortaokulu takımları yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye-Afrika Ekonomi Forumu Konya'da Yapıldı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement