Türkiye Arapça Kitap Fuarı" 12 Şubatta Açılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye Arapça Kitap Fuarı" 12 Şubatta Açılıyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kitaplardan detaylar TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın konuşması Semerkand Medya Grup Genel Yayın Yönetmeni Ali Sözer'in konuşması Haşimi Yayınları Yayın Yönetmeni İbrahim Aydemir'in konuşması "Türkiye Arapça Kitap Fuarı" 12 Şubatta açılıyor Haşimi Yayınları Yayın Yönetmeni Aydemir: "Biz Osmanlı'nın ruhu ile Ortadoğu'daki tüm ülkelere gidip, Türkiye'yi dünyaya anlatmak istiyoruz" TYB İstanbul Şubesi Başkanı Bıyıklı: "Yaklaşık 3 ay içinde hazırlık çalışmaları tamamlandı.

10.02.2016 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kitaplardan detaylar

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın konuşması

Semerkand Medya Grup Genel Yayın Yönetmeni Ali Sözer'in konuşması

Haşimi Yayınları Yayın Yönetmeni İbrahim Aydemir'in konuşması

"Türkiye Arapça Kitap Fuarı" 12 Şubatta açılıyor

Haşimi Yayınları Yayın Yönetmeni Aydemir:

"Biz Osmanlı'nın ruhu ile Ortadoğu'daki tüm ülkelere gidip, Türkiye'yi dünyaya anlatmak istiyoruz"

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Bıyıklı:

"Yaklaşık 3 ay içinde hazırlık çalışmaları tamamlandı. Bu fuarla birlikte yaklaşık 20 yazar, akademisyen bizlerle birlikte İstanbul'da olacaklar"

Semerkand Medya Grup Genel Yayın Yönetmeni Sözer:

"Türkiye, bugün en sıhhatli projeleri, hedefleri, stratejileri ve siyaseti yürüten bir İslam ülkesidir"

Türkiye Yazarlar Birliği ( TYB) İstanbul Şubesi ve Haşimi Yayınevi işbirliği ile düzenlenen Türkiye Arapça Kitap Fuarı'nın basın toplantısı gerçekleşti.

Kızlarağası Medresesi'nde yapılan toplantıda konuşan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Yaklaşık 3 ay içinde hazırlık çalışmaları tamamlandı. Bu fuarla birlikte yaklaşık 20 yazar, akademisyen bizlerle birlikte İstanbul'da olacaklar" dedi.

Fuarın, Arap dünyası ile Türkiye arasındaki bağların yeniden tesis edilmesi için bir vesile, bir köprü olacağını belirten Bıyıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk-Arap kültür köprüsününün kurulmasında Haşimi Yayınlarının ve TYB İstanbul Şubesinin vesile olmasını istiyoruz. Bu çalışma sonucunda, bir çok Arap dünyasındaki yazarın eserlerinin Türkçeye kazandırılması ve Türk dünyasındaki önemli yazarların Arapçaya çevrilerek, Arap dünyasında, Arap okullarında okurlarla buluşması da gelecek yüzyıldaki Arap ve Türkiye ilişkileri açısından çok önemlidir."

Bıyıklı, fuarın İstanbul'da gerçekleşmesinin önemine ilişkin ise, "İstanbul yıllarca medeniyetlere başkentlik yapmıştır. Ayrıca Arapça da bir medeniyet dilidir. Müslümanların ortak dilidir. Vahiy dilidir. İlim dili, kültür ve sanat dilidir. Dolayısıyla Kuran dili, ilim dili, kültür ve sanat dili olan Arapçayı, Arapça eserleri, İstanbul'da, İstanbullularla, İstanbul'un içinde yaşayan Araplarla, Türklerle, Kürtlerle, Çerkezlerle buluşturmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Sözer: "Türkiye, en sıhhatli projeleri ve siyaseti yürüten İslam ülkesidir"

Semerkand Medya Grup Genel Yayın Yönetmeni Ali Sözer de, Arap ülkelerinde kitap fuarlarının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "İstanbul önemli bir kültür merkezi. Türkiye, bugün en sıhhatli projeleri, hedefleri, stratejileri ve siyaseti yürüten bir İslam ülkesidir. Bunu her gittiğimiz ülkede görüyoruz" dedi.

Savaşların getirdiği yıkıma işaret eden Sözer, "Türkiye'deki Suriyeliler, muhacir kardeşlerimiz bugün bu aşamayı çok daha hızlı bir şekilde kat etmemizi sağlayacaklar. Çünkü biz bir şerle İslam dünyasından ve Arapçadan koptuk. Fakat şerlerden hayırlar da doğar. Biz de Arapçayla, Arap dünyası ile irtibatımızı güçlendiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Biz onları yalnız bırakmayacağız" diyen Sözer Balkanları hatırlattı: "Nasıl ki, sıkıntılı savaş yıllarında Balkanlarla irtibatımızı kesmedik, Balkanlarda söz sahibi ülkelerden biriyiz. Bugün de İslam dünyasında biz onları yalnız bırakmayacağız. Dolayısıyla bağlarımız daha da güçlenecek. Şüphesiz ki, bunun en önemli ayağı İslami eserler. Kültür tarihimizin eserleri. Çünkü aklımız, dilimiz, kültürümüz bu eserlerdedir."

Sözer, Arapça kitap basan yayıncıları, Türkiye'de devletin, kurumların, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin fark etmelerini sağlamak istediklerine işaret ederek şöyle devam etti:

"İslam dünyası ile önemli olan ama unutulmuş bağlar, yıkılmış köprüler yeniden inşa edildi. Yeniden bir ilgi ortaya çıktı. Bunu daha sıhhatli bir zeminde yürütebilmek tabii ki bizim diğer bir dilimiz olan Arapçayla mümkün. Dolayısıyla bu fuarda Arapça yabancı bir dil değildir diyoruz."

Haşimi Yayınları Yayın Yönetmeni İbrahim Aydemir ise, Irak, İran, Mısır, Lübnan gibi ülkelerde de fuarlara katıldıklarını belirterek, "Orada da gördüğümüz ilgi, yayınevimize olan bağlılıkları, kitaplarımızın hoşlarına gitmesi bizi ciddi bir şekilde sevindirdi. Yılda 12-13 fuara katılıyoruz" şeklinde konuştu.

Aydemir: "Biz Osmanlı'nın ruhu ile, Türkiye'yi dünyaya anlatmak istiyoruz"

Aydemir, Arap ülkelerinde öğrencilerin, okuyucuların ve yayınevlerinin kitaplara olan ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çekerek, şunları aktardı:

"Biz sağlam, kontrollü ve edisyon kritik şekliyle kitap bastığımızdan dolayı gittiğimiz yayınevlerinin de dikkatini çekmekteyiz. Okuyucuya nasıl ulaşırız diye düşünerek kitabın kalitesinden, baskı aşamalarından, bunların hepsinin üzerinde iyi bir çalışma yaptıktan sonra fuarlara katılıyoruz. Biz bir ticaretten ziyade, dünyaya bu işlerin Türkiye'de nasıl yapıldığını göstermiş oluyoruz. Yani Türkiye'de Arapça yayınların nasıl yapıldığına anlatmaya çalışıyoruz. Bu coğrafya Osmanlı zamanda dünyaya kitap basan bir merkezdi. Biz de Osmanlı'nın o ruhu ile Ortadoğu'daki tüm ülkelere gidip, Türkiye'yi dünyaya anlatmak istiyoruz."

Fuara farklı ülkelerden katılım olacak

Türkiye Arapça Kitap Fuarı'na, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Fas ve Kuveyt gibi farklı ülkelerden katılım gerçekleşecek.

Ali Karadaği, Said Fude ve Tarık Nur Muhammed gibi İslam ülkelerinden katılımcıların yanı sıra, Prof. Dr. Bedri Gencer, Dr. Ebubekir Sifil ve Dr. Yusuf Kaplan da yer alacak.

Fuar boyunca Türkiye ve Arap dünyasından yazarlar söyleşi ve imza günlerinde okuyucularıyla buluşacak.

12 Şubat Cuma günü saat 14.00'te açılacak fuar, 21 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.

Türkiye Arapça Kitap Fuarı" 12 Şubatta Açılıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye Arapça Kitap Fuarı' 12 Şubatta Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uçurumun kıyısındaki türbeye ziyaretçi akını
    18:33 Uçurumun kıyısındaki türbeye ziyaretçi akını

    Sivas'ta uçurumun kıyısında bulunan Abdulvahap Gazi Hazretlerinin türbesi, Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğradı. Türbe, Ramazan boyunca sürekli dolup taştı. Ziyaretçiler, Abdulvahap Gazi'nin büyük bir zat olduğunu ve buraya gelmenin maneviyatının farklı bir huzur verdiğini belirtti. Abdulvahap Gazi, Peygamber efendimizin sancaktarı olarak bilinir ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferine katılmış ünlü bir ordu komutanıdır.

  • Türkiye ve Yunanistan Ortak Prodüksiyonu Romeo ve Juliet'in Biletleri Satışa Çıktı
    18:19 Türkiye ve Yunanistan Ortak Prodüksiyonu Romeo ve Juliet'in Biletleri Satışa Çıktı

    Türkiye ve Yunanistan'ın ortak prodüksiyonu Romeo ve Juliet'in 19 Nisan'da Ankara'da yapılacak prömiyerinin biletleri satışa sunuldu. William Shakespeare'in ölümsüz eseri, DT ve Yunanistan'dan sanatçıların bir araya geldiği projeyle Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Eser, Egeli komşular arasındaki derin bağları ve ortak insani değerleri vurgulayarak barış, anlayış ve işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek
    18:05 Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Karya dönemine ait 2 bin 500 yıllık kaya mezarının çevresi düzenlenecek. Mezarın çevresi temizlenecek, yürüyüş güzergahı gibi çalışmalar yapılacak ve turizme kazandırılacak. Mezarın Lykia tipi olduğu ve milattan önce 4. yüzyılda yaşamış önemli bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor.

  • Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait
    17:37 Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait

    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi'ndeki bakımsızlıktan şikayet ederek, binanın dış bakım ve onarımının belediyeye ait olduğunu belirtti.

  • Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor
    16:30 Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 9-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek. Festivalde, Onur, Bilge Olgaç Başarı ve Genç Cadı ödülleri sahiplerini bulacak. Festivalin teması bu yıl 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla' olarak belirlendi. Festivalin film seçkisi ve programı ise yakın zamanda açıklanacak. Açılış töreninde ödüller sahiplerine takdim edilecek.

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi
    15:59 Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi'nin ortak kullandığı kültür merkezi için "Rezalet" diyen Tamer Karadağlı'ya "Seçim telaşı sarmış, siyaset yapsın diye Antalya'ya göndermişler. Binanın bakım hizmetleri bakanlığa aittir" dedi. Tamer Karadağlı da Böcek'in sözlerini yalanladı.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor
    15:19 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor

    Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın başkanlık edeceği 14. Beijing Uluslararası Film Festivali, 18-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. Festivalde 118 ülkeden seçilen 15 film Tiantan Ödülü için yarışacak. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak davet edildi ve birçok Brezilyalı film yapımcısı ve şirket temsilcisi katılacak. Festival kapsamında 240'tan fazla yerli ve yabancı film gösterime girecek.

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.


Advertisement