Türkiye, Avrupa kart pazarında liderliğini sürdürüyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, Avrupa kart pazarında liderliğini sürdürüyor

Türkiye, Avrupa kart pazarında liderliğini sürdürüyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye'de kasım sonu itibarıyla toplam kart adedinin 234 milyona ulaştığını belirterek, "Türkiye, Avrupa'da kredi kartı pazarında İngiltere'nin, banka kartı pazarında Almanya'nın önünde birinci sırada yer alıyor.

29.12.2019 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye'de kasım sonu itibarıyla toplam kart adedinin 234 milyona ulaştığını belirterek, "Türkiye, Avrupa'da kredi kartı pazarında İngiltere'nin, banka kartı pazarında Almanya'nın önünde birinci sırada yer alıyor." dedi.

Soner Canko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kartlı ödemelerin, temel ihtiyaçlardan vergi ödemelerine, bireysel emeklilikten uluslararası alışverişlere ve bağış ödemelerine kadar tüm alanlarda hayatı kolaylaştıran önemli bir ödeme aracı olarak kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını, kart kullanımına ilişkin artan bilinçle birlikte nakit dışı ödemelerin pazardaki yaygınlığının yükselmesinin ekonomik kalkınma ve toplumsal refah artışı için önemli katkılar sağlamaya devam ettiğini söyledi.

Bu doğrultuda, 2019'un, kartlı ödemelerin pozitif büyüme sergilediği bir yıl olduğunu ifade eden Canko, kredi kartıyla yapılan ödemelerin 2019 sonunda yüzde 17'lik artışla yıllık 841 milyar TL'ye ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Canko, devamla şunları kaydetti:

"Aynı dönemde banka kartıyla yapılan ödemelerin ise yıllık yüzde 36 artışla 134 milyar TL'ye yükseleceği tahmin ediliyor. Böylece 2018 yılında yüzde 21 büyümüş olan toplam kartlı ödemeler, 2019'da yüzde 20'lik artışla yıllık yaklaşık 1 trilyon TL seviyesine ulaşmış olacak. 2000 yılında yerli kartlarla yapılan ödemelerin yılda 8 milyar TL düzeyinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bugün gelinen noktada kartlı ödemelerin ne kadar geliştiği ve ne kadar büyük bir ekonomiye aracılık ettiği de ön plana çıkıyor."

"Toplam kart adedi 234 milyon"

Soner Canko, Türkiye'nin kart adedinde Avrupa'nın bir numaralı kart pazarı olma unvanını sürdürdüğünü belirterek, "Kasım sonu itibarıyla kredi kartı adedi 69,5 milyon, banka kartı adedi ise 164,4 milyon seviyesinde olurken, toplam kart adedi 234 milyona ulaştı." dedi.

Türkiye'nin, bu rakamlarla Avrupa'da kredi kartı adedinde en büyük kredi kartı pazarlarından İngiltere'nin, banka kartı adedinde ise en büyük banka kartı pazarlarından Almanya'nın önünde birinci sırada yer aldığını vurgulayan Canko, Türkiye'nin, kart kabul noktasında ise 2,5 milyon adet terminalle Avrupa'da 3'üncü sırada yer aldığını, yaklaşık 53 bin ATM ile Avrupa ATM pazarının yüzde 11'ini oluşturduğunu kaydetti.

Canko, hem kart adedinde hem de kart kabul noktası yaygınlığında dünyanın birçok ülkesinden önde olan Türkiye'de, nüfus, ekonomik büyüme potansiyeli ve yaygın ödeme altyapısı sayesinde kartlı ödeme penetrasyonunun daha da artması ve hanehalkı harcamalarından çok daha yüksek bir pay alınmasının mümkün olduğunu vurguladı.

"Hanehalkı harcamalarında kartlı ödemelerin payı yüzde 41'e ulaştı"

BKM Genel Müdürü Canko, kartlı ödemelerin yaygınlığının en önemli göstergelerinden birinin de hanehalkı harcamaları içindeki payı olduğunu söyledi.

2000'li yılların başında yüzde 9 seviyelerinde olan hanehalkı harcamaları içindeki kartlı ödeme payının 2019'un 9 ayı itibarıyla yüzde 41'e yaklaştığını bildiren Canko, oranın son 20 yılda bu seviyelere ulaşmış olmasının ödemelerin kayıt içine alınması, böylece kayıt dışı ekonominin azaltılarak vergi gelirlerinin artırılması konusunda da önemli rol oynadığını vurguladı.

Kartlı ödemelerin ekonomi için bir diğer faydasının da dönemselliği azaltarak arz ve talebi daha dengeli bir yapıya dönüştürmek olduğunu aktaran Canko, şöyle devam etti:

"Bu bağlamda 2019, nakitsiz ödemeler toplumuna ulaşma yolunda önemli mesafe katettiğimiz bir sene oldu. Kartlı ödemelerin özellikle kamu tahsilatlarında yaygınlaşması bireylerin kart kullanım alışkanlığı kazanması açısından oldukça önemli. Kamuda kartlı ödemeler ne kadar çok yaygınlaşırsa bireylerin de kartlı ödemelere olan ilgisi ve farkındalığı o kadar artacaktır. Bu ise hem nakdin yarattığı operasyonel maliyetlerden tasarruf edilmesine hem de sağlanan ödeme kolaylığı sayesinde tahsilatların artmasına olanak tanıyacaktır. Örneğin, yakın zamanda noterlerde kart kullanılabilecek olması, Ankara'da temassız kartlarla toplu taşıma hizmetlerinden faydalanılabilmesi, İSPARK'ta kart kabul edilmeye başlanması, gümrüklerde ortak POS uygulamasının devreye alınması, önemli bazı havaalanlarında yurt dışı çıkış harcı kiosklarında kartla ödeme yapılabilmesi bu gelişmelerden bazıları olarak sayılabilir. Dahası, çeşitli vergi ve harç ödemelerinin halihazırda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi kanalından kartlarla tahsil edilebiliyor olması oldukça olumlu bir durum."

Canko, kartlı ödemelerin henüz yeterince nüfuz edemediği İstanbul ve diğer büyükşehirlerin toplu taşıma araçları, vergi daireleri, araç muayene istasyonları, tapu müdürlükleri, emniyet ve trafik şube müdürlükleri, adliyeler, kamu hastaneleri ve SGK merkezleri gibi kamu kurumlarında yapılan tahsilatlarda da benzer gelişmelerin yakın zamanda yaşanacağını umut ettiklerini dile getirdi.

"Her 2 kredi kartından biri internette kullanıldı"

Soner Canko, internet ve mobil teknolojilerin toplumun farklı kesimlerinde artan kullanımıyla birlikte internetten ödeme alışkanlıklarının da her geçen gün yaygınlaştığını ifade etti.

Yılın 11 ayında internetten yıllık 185 milyar TL tutarında kartlı ödeme yapıldığını belirten Canko, "2019 sonunda bu tutarın 190 milyar TL'ye ulaşacağı öngörülüyor." dedi.

Canko, 2018'de yıllık yüzde 40 büyüyen internetten kartlı ödemelerin, 2019'da yüzde 37 büyüyeceğinin öngörüldüğünü, internetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payının da yüzde 18 olacağını söyledi.

Her 5 TL kartlı ödemenin 1 TL'sinin artık internetten gerçekleştiğine işaret eden Canko, şöyle devam etti:

"2014 yılında 42 milyar TL olan internetten kartlı ödeme tutarının 5 yılda yaklaşık 5 kat artması ve internetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payının da 2 katına çıkmış olması, ülkemizde dijital dönüşümün ne kadar hızlı gerçekleştiğini de gözler önüne seriyor. İnternetten ödemelerde kullanılan kredi kartı adetlerine baktığımızda ise 31 milyon adet farklı kredi kartının son 1 yılda internetten ödemelerde kullanıldığı, yani her 2 kredi kartından birinin internetten ödemelerde tercih edildiği görülüyor. 5 yıl önce 20 milyon seviyesinde olan bu adedin bugünkü seviyelere çıkması, yine internetten ödeme alışkanlığının ne kadar yaygınlaştığının önemli bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor."

- "Temassız kart sayısı 71 milyona ulaştı"

BKM Genel Müdürü Canko, nakitsiz ödemeler toplumu olma yolunda bir diğer önemli ödeme yönteminin ise temassız ödeme teknolojisi olduğunu vurguladı.

Artık 120 TL altındaki işlemlerde hem temassız kartlarla hem de yakın alan teknolojisi sayesinde akıllı telefonlarla şifre girmeden hızlı ve kolay biçimde ödeme yapılabildiğini hatırlatan Canko, temassız ödeme teknolojisiyle uyumlu toplam kart sayısının 71 milyona ulaştığını bildirdi.

Canko, temassız ödeme yapılabilen terminal sayısının ise 2019'da hızla artarak 1,6 milyona yükseldiğini, her 5 terminalden 3'ünde temassız ödeme yapılabildiğini bildirdi.

2019'da temassız ödeme işlem adedinin geçen yılın 2,3 katına çıktığını aktaran Canko, "2018 yılında 213 milyon adet temassız ödeme yapılırken, 2019'un 11 ayında 457 milyon temassız ödeme gerçekleşti. Temassız ödeme adedinin yıl sonunda 500 milyon seviyesine ulaşacağı öngörülürken, kullanıcıların en fazla market-gıda, yemek, ulaşım ve akaryakıt sektörlerinde temassız ödemeyi tercih ettiği gözlemleniyor." dedi.

"Her 3 kartlı ödemeden biri banka kartlarıyla yapılıyor"

Soner Canko, 2019'da banka kartıyla yapılan ödeme tutarının toplam kartlı ödemeler tutarı içindeki payının yüzde 14'e ulaştığını bildirdi.

Daha çok düşük tutarlı ödemelerde tercih edilen banka kartlarının ödeme işlem adedi içindeki payının kullanımdaki yaygınlaşmayla beraber yüzde 34 seviyesine yükseldiğini belirten Canko, "5 yıl önce her 5 kartlı ödemeden sadece biri banka kartlarıyla gerçekleşirken, bugün her 3 kartlı ödemeden biri banka kartlarıyla yapılıyor. Yani, banka kartlarının ödemelerde kullanımı her yıl artmaya devam ediyor." diye konuştu.

"Yabancı kartlarla harcamalar yüzde 83 arttı"

BKM Genel Müdürü Canko, yılın 11 ayında yabancı kartlarla Türkiye'de yaklaşık 75 milyar TL alışveriş yapıldığını söyledi. Bunun, yabancı kartlarla Türkiye'de yapılan alışveriş büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 arttığı anlamına geldiğini ifade eden Canko, "Yıl sonunda ise yabancı kartlarla ülkemizde yapılan ödemelerin 81 milyar TL seviyesine ulaşacağı öngörülüyor." dedi.

Canko, 2019'da yabancı kartlarla yapılan alışverişlerde son yılların en yüksek büyümesi olduğunu, böylece en büyük alışveriş tutarına ulaşılmasının turizm açısından çok iyi bir yıl geçirildiğine işaret ettiğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye, Avrupa kart pazarında liderliğini sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.


Advertisement