Türkiye Bölgesinin Enerji Merkezi Olacak - Son Dakika
Güncel

Türkiye Bölgesinin Enerji Merkezi Olacak

24-25 Eylül İstanbul'da düzenlenecek All Energy Turkey 2014'e ilişkin basın toplantısı bugün İstanbul'da gerçekleştirildi.

19.08.2014 20:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

All Energy Turkey 2014'ün ortak ve destekleyen kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı basın toplantısında Palmet İş Geliştirme ve Enerji Projeleri Direktörü ve Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan Arkış, Akenerji Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Selim Güven, Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkan Yardımcısı Mustafa Karahan, Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, EWE Turkey Holding Genel Müdürü Dr. Frank Quante ve Informa konferanslardan sorumlu Başkan Yardımcısı Christina Sternitzke Türkiye'nin enerji piyasası konusundaki görüş ve beklentilerini anlattı.

Basın toplantısı, etkinliğe ev sahipliği yapan Informa Exhibitions'un başkan yardımcısı Christina STERNITZKE'nin "hoşgeldiniz" konuşması ile başladı. Sternitzke, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, TÜSİAD, Borsa İstanbul, ETD ve EWE gibi kuruluşların bilgi birikimi ve deneyimi ile hayata geçen All Energy Turkey 2014 fuar ve kongresine bu yıl 60'dan fazla firmanın, yaklaşık 40 ülkeden 2000'den fazla misafirin katılmasının beklendiğini söyledi. Kongredeki temel konu başlıklarının enerji piyasasının liberalizasyonu, meclise sevk edilen doğalgaz piyasası düzenleme kanununda değişiklik getiren yasa tasarısı, enerji borsasına ilişkin düzenleme ve beklentiler ve enerji ticaretinin yasal boyutları olarak sıralayan Sternitzke, "Yerli firmalar, kamu kurumları, ilgili kuruluşlar, enerji ticaretinin hem arz talep kısmının aktörlerini bir araya getirecek bu etkinlikte bu temel konu başlıkları kapsamlı bir şekilde ele alınacak ve bu, alanında bir ilk olacaktır" dedi.

All Energy Turkey 2014 etkinliğinin ortakları arasında yer alan Enerji Ticareti Derneği'nin (ETD) Başkan Yardımcısı Mustafa KARAHAN da Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefinin Türkiye'nin enerjide arz güvenliğini sağlama ve cari açığı kapatma hedeflerine katkıda bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin özellikle transportasyonu sorunlu olan elektrik ve doğalgaz için merkez olma potansiyelinin büyük olduğuna dikkat çeken Karahan, bunun için serbest piyasa şartlarını yakalamanın zorunlu olduğunu vurguladı. KARAHAN, "Serbest piyasa için arz ve talebe dayalı rasyonel bir fiyat mekanizması, şeffaflık ve serbest rekabet sağlanması şarttır. Meclise gelen doğalgaz yasası, fiilen kurulma aşamasına gelen enerji borsası bu yolda atılmış çok önemli adımlardır. All Energy Turkey 2014 de bu kritik konuların tartışılacağı çok önemli bir platform olacaktır." diye konuştu.

All Energy Turkey 2014'ün sponsorları arasında yer alan EWE Turkey Holding'in Genel Müdürü Dr. Frank QUANTE yabancı sermaye gözüyle Türkiye'deki enerji piyasası hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2014 yılının hem enerji sektöründe hem Türkiye'de hem de Türkiye'nin Ukrayna ve Ortadoğu gibi yakın çevresinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğuna dikkat çeken Quante, "Rusya'nın şu anda Batı dünyasında yarattığı algı nedeniyle Türkiye'nin enerji merkezi olması Avrupa Birliği açısından her zamankinden daha önemli. İsrail'den Irak'tan Avrupa'ya gelecek gelecek gaz için Türkiye çok büyük bir alternatif oluşturuyor. Burada Türkiye'ye düşen şey kendisini buna en iyi şekilde hazırlamak ve gereken adımları hızla atmaktır. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kurulması uluslararası sermaye için çok önemli. Doğalgaz piyasası kanun taslağı bizim beklediğimiz önemli adımlardan biri ama son adım olmamalı. Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapmak istiyor. Ev ödevinizi yaparsanız enerji merkezi olmak sizin için çok kolay olacak." dedi. Quante, All Energy Turkey 2014'ün bu piyasanın tüm taraflarını biraraya getirerek büyük bir başarı yakaladığına da vurgu yaptı.

Palmet İş Geliştirme ve Enerji Projeleri Direktörü ve Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan ARKIŞ ise ağırlıkla doğalgaz piyasası üzerinde durduğu konuşmasında Türkiye'nin doğalgaz merkezi olması için doğalgaz yasa tasarısında özel sektöre ters gelen bazı düzenlemeler olduğunun altını çizdi. Arkış, "Türkiye'nin enerji merkezi olması için özel sektörün yaptığı yatırımlar karşısında, piyasanın tahmin edilebilirlik, güvenlik ve şeffaflığının sağlanması gerekir ama bu adımların yeterince atılmadığını görüyoruz. Türkiye, kaynak ve tüketici arasındaki özel konumu nedeniyle enerji ticareti üzerinde inisiyatif kullanabilir. Türkiye'nin doğalgaz merkezi olması için EPİAŞ'ın doğru yapılandırılması gerekiyor.

Akenerji Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Selim GÜVEN ise özel sektör açısından Türkiye'nin enerji piyasasındaki beklentilerine değindi. 2001'den bu yana enerji piyasasının liberalizasyonunda önemli adımların atıldığına değinen Güven, EPİAŞ'ın kurulmasının da bu süreçte önemli bir adım olduğunu kaydetti. Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar vizyonunda oluşan enerji pazarının merkezinin Türkiye olması için en önemli adımın EPİAŞ'ın kurulması olduğunu söyleyen Güven, "EPİAŞ'ın kurulması bütün paydaşlar tarafından sevinçle karşılandı ama bununla bitmiyor aksine yeni başlıyor. EPİAŞ'ın yönetim, organizasyon, denetim mekanizmaları tüm paydaşların görüşlerinin alınarak yapılandırılmalıdır. Bu sürece biz de özel sektör olarak katılmak istiyoruz." dedi.

Toplantıda son olarak konuşan Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat MAZIBAŞ, EPİAŞ'ın yüzde 30 ortağı olacak Borsa İstanbul'un hem Türkiye hem bölge için önemli bir emtia borsası olmasına katkıda bulunacağını belirtti. Mazıbaş, "Topraklardan boru hatlarının geçmesi ya da enerji transferinin gerçekleştiği bir koridor olması Türkiye'yi enerji merkezi yapmaya yetmez. Burada fiyatların oluşması, ticaretin, işlemlerin gerçekleşmesi, arz ve talebin buluşması gerekiyor. Borsa İstanbul olarak finansal piyasalar dışındaki, ekonominin diğer alanlarında da piyasa geliştirme hedefimize uygun olarak, enerjinin türev ürünleri için piyasa oluşturma konusunda. EPİAŞ'a yönetim, gözetim ve denetim açısından da destek olacağız."dedi.

Basın toplantısı izleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

24-25 Eylül 2014 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan All Energy Turkey 2014, enerjinin her alanında çalışan profesyoneller için hem ulusal hem de uluslararası ölçekteki en önemli enerji etkinliklerinden biridir. Bu yılki etkinliğe 2.500'ün üstünde ziyaretçi ve 30 konuşmacının katılımının beklendiği All Energy Turkey 2014'te, Borsa İstanbul'un CEO'su İbrahim TURHAN ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa YILMAZ konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlik, devlet kurumları ve dünya çapındaki enerji firmalarının üst düzey temsilcilerini de ağırlayacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Bölgesinin Enerji Merkezi Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.

  • İzmir Karaburun'da Yunanistan unsurları tarafından geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:14 İzmir Karaburun'da Yunanistan unsurları tarafından geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmen kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri, Yunanistan unsurlarınca geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmeni kurtardı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.


Advertisement